Hercule Poirot nám zešedivěl. Co dnes dělá a jak vypadá David Suchet?

Hercule Poirot nám zešedivěl. Co dnes dělá a jak vypadá David Suchet?
Zdroj: Profimedia/se souhlasem České televize/koláž Lifee
V příběhu s názvem Bomboniéra vzpomínal Poirot na své mládí, kdy ještě sloužil jako „obyčejný policista“. Jeho představitel David Suchet se od mládí zajímal o divadlo a hereckou kariéru začal už v 16 letech.David Suchet s postavou Hercula Poirota doslova srostl a další herci, kteří se v této roli objevují, patrně nemají šanci jeho výkon překonat. Suchet dodnes patrně nejčastěji odpovídá na otázky týkající se právě Poirota.Hercule Poirot byl za každou cenu vždy elegantní a dokonale upravený vzor gentlemana. I když se ocitl třeba v poušti. Davida Sucheta ale mohou šťastlivci potkat i v „civilu“. Na rozdíl od Poirota miluje přírodu a rád do ní chodí.Stáří a zdravotní problémy se na konci seriálu nevyhnuly ani Herculu Poirotovi. Jeho šedé buňky mozkové ale přesto pracovaly na plné obrátky. Stejně tak i David Suchet, kterému v květnu bude 75 let, neúnavně pokračuje v práci.+ 1 fotka+ 2 fotky

Když Agatha Christie psala první příběh, ve kterém vystupoval geniální detektiv Hercule Poirot, jen těžko mohla předpokládat, jakou ikonu právě stvořila. Na druhou stranu jí v tom ale o mnoho let později velmi pomohl herec, jehož si s touto postavou budeme navždy spojovat – David Suchet. Jak se změnil od natáčení a co dělá dnes?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 25. 03. 2021 10:30

Šedé buňky mozkové Hercula Poirota neměly chvíli klidu. Vystupoval tak v knihách Agathy Christie a samozřejmě i ve filmech a seriálech. I když se představitelů Poirota na plátně a obrazovce objevilo samozřejmě víc, většina lidí si při vyslovení jeho jména vybaví herce Davida Sucheta, jehož ztvárnění této postavy patrně nelze překonat.

Vyrůstání s Poirotem

David Suchet s Poirotem doslova srostl, ti dva si zkrátka byli souzeni. Zajímavé je, že se v jednom z příběhů slavného detektiva objevil už v době, kdy neměl ani tušení, jakou „díru do světa” v téhle roli později udělá. Tehdy Poirota ztvárnil Peter Ustinov, který byl také vynikající a možná bychom si jej víc pamatovali, kdyby se později neobjevil zvláštní mužíček s hůlkou, mírně legrační chůzí, vejčitou hlavou a navoskovaným knírem – David Suchet. Paradoxní je, že po Ustinově boku si Suchet ve filmu Třináct u stolu zahrál inspektora Jappa.

Důležité rozhodnutí

Právě příběh Třináct u stolu s Peterem Ustinovem prý nakonec rozhodl o tom, že jeho roli převezme David Suchet. Hlavní slovo v tom měla Rosalind Hicks, dcera Agathy Christie, které se Suchet pro tuhle roli zamlouval už dříve, ale po zhlédnutí nového příběhu, kde se objevil, se rozhodla definitivně. Herec strávil se svojí novou identitou nejlepšího detektiva světa dalších pětadvacet let. 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený 🧘‍♀️ (@soulbondchristie)

Těžké loučení s Poirotem

Není se tak čemu divit, že poslední natáčení, poslední chvíle s Poirotem byly pro Davida Sucheta podobně těžké, jako by odcházel jeho skutečný přítel nebo člen rodiny. V knize Poirot a já se vyznává ze svého vztahu k postavě, která mu změnila život: „Smrt Hercula Poirota pro mě znamenala konec dlouhé tvůrčí cesty, která byla o to emotivnější, že jsem si vždy chtěl zahrát skutečného Poirota madam Agathy, muže, kterého poprvé vytvořila v příběhu Záhada na zámku Styles v roce 1920 a jehož smrt napsala o více než půl století později…

Cher ami

Vzpomněl také na poslední chvíle Hercula Poirota, kdy se s ním loučil jeho věrný přítel kapitán Hastings. „ ‚Cher ami,‘ řekl jsem tiše, když nechával Poirota odpočívat. Ta fráze pro mě byla nesmírně důležitá, a proto jsem ji zopakoval poté, co za sebou zavřel dveře. Ale můj druhý – ‚cher ami‘ – v té scéně byl pro někoho jiného než Hastingse. Bylo to pro mého drahého, drahého přítele Poirota. Také jsem se s ním loučil a cítil jsem to z celého srdce,“ přiznal dojatě David Suchet. Kdo jiný by tedy s takovou láskou a přesvědčivěji mohl postavu Hercula Poirota ztvárnit? Herec má dodnes drobné rekvizity spojení se seriálovým detektivem.

A co dál, pane Suchete?

Detektivův životní příběh skončil v díle Opona – Poirotův poslední případ, kdy se obětuje v zájmu dosažení spravedlnosti. Bylo to v roce 2013. Co bylo s Davidem Suchetem pak? Hrát nepřestal Objevil se v akčním snímku Americký zabiják nebo fantasy seriálu Jeho temné esence, který je adaptací stejnojmenné trilogie Philipa Pullmana. Poirota bychom tady ale v Davidu Suchetovi opravdu nenašli.

Cesta Orient expresem

Jako dítě si David Suchet vysnil povolání strojvedoucího, a jak se zdá, láska k vlakům mu vydržela až do dospělosti. Stal se průvodcem pořadu Poirot řídí Orient expres, kde se přímo s detektivní precizností zajímal o všechny záludnosti, drobnosti a krásy cesty tímto legendárním vlakem. Při této příležitosti nemohl nenavštívit také Prahu.

Za Skotsko i za vodu

Věnuje se i namlouvání audioknih, kromě Poirotovských příběhů načetl celou bibli a výtěžek z prodeje putoval na dobročinné účely. Angažuje se také ve veřejném životě, podepsal například otevřený dopis proti skotské samostatnosti. A bojuje i za lepší dosažitelnost léků pro všechny, kteří je potřebují. David Suchet miluje vodu, po několik let dokonce na vodě prakticky žil a jeho cílem je obnovit provoz na vodních kanálech Lichfield a Hatherton.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený JULES ANNAN (@concertphotography)

Rytíř a dědeček David Suchet

V říjnu 2020 se z Davida Sucheta stal sir David Suchet – byl povýšen do rytířského řádu, i když oficiální ceremoniál musel být kvůli pandemii odložen. „Doufám, že až nastane vhodná doba, uvede mě do rytířského stavu právě ona (Její Veličenstvo). I když jsem se již rytířem oficiálně stal, na chvíli, kdy mi položí meč na rameno, musím ještě počkat,“ uvedl David Suchet v rozhovoru pro Novinky.cz.

Svoje vzpomínky sepsal v několika knihách. Ta s názvem Za objektivem pro změnu vypovídá o jeho lásce k fotografii, které se rád věnuje, kdy jen to jde. S manželkou Sheilou Ferris má David Suchet dvě děti a prozatím tři vnoučata, takže času není nazbyt…

Herecký koncert Davida Sucheta v roli Hercula Poirota si můžeme vychutnat vždy ve středu ve večerním vysílání na ČT1.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: David Suchet, Hercule Poirot

CSFD.cz: David Suchet

David Suchet a Geoffrey Wansell: Poirot a já

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články