Tajemství detektivek Dicka Francise: Kdo je jejich skutečným autorem?

Tajemství detektivek Dicka Francise: Kdo je jejich skutečným autorem?
Zdroj: Profimedia.cz

Legenda detektivního světa a jeden z nejprodávanějších spisovatelů historie Dick Francis zemřel 14. února 2010. Byl autorem napínavých románů z dostihového prostředí, ale jedna velká záhada se ukrývá za vznikem jeho knih...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 14. 02. 2021 08:00

Autor detektivních románů z dostihového prostředí na sedm – tak by mohla znít nápověda křížovky, jejíž políčka by pravděpodobně vyplnil téměř každý. Jistě, jde o spisovatele Francise, konkrétně Richarda Stanleyho Francise, který je na obálkách svých knih uváděn jako Dick.

Pilot, žokej a spisovatel

Ví se o něm hodně. Narodil se v roce 1920, v průběhu druhé světové války působil jako pilot ve službách královského letectva a po návratu do civilu se stal žokejem na plný úvazek. Vyhrál více než 350 závodů, získal mnoho cen a seznámil se dokonce s matkou současné britské královny. Jednoho dne se ale závodní kariéry vzdal a stal se novinářem a spisovatelem. Jeho příběhy vždy vycházejí z prostředí, které mu bylo nejbližší – popisuje v nich osudy žokejů, majitelů koní, trenérů, bookmakerů a dalších profesí, které se motají kolem koní a dostihů.

Prostředí znal dokonale

Příběhy jeho knih jsou plné tajemství, a navíc dokonale uvěřitelné. Přesně věděl, o čem píše. Za náměty k některým románům stál i jeho syn Felix, původně učitel fyziky, podle jehož zkušeností vznikla jedna z postav knížky Hra s čísly. Spisovatel měl ale syny dva. Neváhal využít i druhého – Merricka. Ten pro změnu pracoval jako trenér dostihových koní a provozoval také podnik na jejich přepravu. V tomto prostředí se odehrává třeba román Mezi koly.

Tajemství Dicka Francise

Inspirace rodinou ale není jedinou zvláštností, která je s romány Dicka Francise spojována. Na svých románech totiž nepracoval sám. Jak prozradil například v jednom z rozhovorů pro The Philadelphia Inquirer, po celou dobu spisovatelské dráhy stála po jeho boku manželka Mary, která mu velmi aktivně pomáhala. Příběhy psal on, Mary „prováděla výzkumy”, které je pomáhaly zasadit do skutečného prostředí. Když například v románu Drahý čas hlavní postava provozuje leteckou taxislužbu, udělala si paní Francisová letecký průkaz, aby mohla na vlastní kůži vše vyzkoušet. Když se v románu Reflex vyskytoval fotograf, z Mary se stala fotografka...

To bylo pro většinu čtenářů v době odhalení tohoto rodinného tajemství velkým překvapením. Mary také kontrolovala rukopisy a zajišťovala mnoho dalších prací. Když se novináři Francise zeptali, v čem je další přínos její práce, s vtipem odpověděl: „Přinejmenším jí tahle práce nedovoluje nakupovat.

Rodinná firma na romány

Dalším rodinným příslušníkem, který spolupracoval na prosperující románové firmě, byl syn Felix. Opustil kvůli tomu i svoje původní zaměstnání učitele fyziky v Bloxam School v Oxfordshire. A práce bylo stále dost. Každý rok vycházela jedna kniha, kterou bylo nutné také propagovat, organizovat setkání se čtenáři, odpovídat tisku. A to jejich autor dělal jen velmi nerad.

Dick Francis poprvé přerušil sérii pravidelně vydávaných románů v roce 2000, kdy zemřela Mary. Po šestileté odmlce publikoval příběh Rozkazem, po němž v rychlém sledu přišly další čtyři knížky, jejichž spoluautorem je oficiálně Felix. Tato šňůra skončila 14. února 2010, kdy Dick Francis zemřel ve věku 89 let.

Zdroje informací: 

Wikimedia.com: Dick Francis

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články