Amy z Teorie velkého třesku: Neurovědkyně a spisovatelka, která hovoří hebrejsky a děti vychovává striktně vegansky

Teorie velkého třesku
Zdroj: Prima Cool
V Teorii jsem měla jediný úkol: ulovit Sheldona.A to víte, že jsem ze všech nejchytřejší?Mám totiž doktorát z neurovědy.Ráda také řečním na různých schůzích, hlavně o náboženství, rodičovství a vědě.+ 2 fotky+ 3 fotky

Mayim Bialik se narodila 12. prosince 1975 v Kalifornii a jako jediná by se ze všech aktérů Teorie dala označit slovem geek. Jaké obory tato americká herečka vystudovala. Čemu se aktuálně věnuje? A jak přistupuje k výchově svých dětí?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 04. 2020 13:00

Mayim získala bakalářský titul v neurovědě, hebrejském jazyce a židovských studiích. K srdci jí ale nejvíce přirostla neurověda, ve které získala následně titul PhD. Dostala nabídky jak z Yale, tak i Harvardu, přesto se rozhodla pro univerzitu UCLA. Nejvíce se samozřejmě proslavila rolí výstřední doktorky Amy Farrah Fowler.

 

Sheldonova spřízněná duše

Skalní fanoušci vědí, že Amy byla zmíněná, i když nepřímo, již v první sérii. A to ve scéně, kde Raj, Leonard a Howard přemýšlejí, kdo by mohl v jejich týmu nahradit Sheldona. Raj si nakonec vzpomene na Mayim ze seriálu Kvítko, která má doktorát z neurovědy. Fyzicky se nicméně objevila v Teorii až na konci třetí sezóny.

Její postava byla do sitcomu zakomponována hlavně proto, aby Sheldon nezůstal sám. Protože kdyby ano, nemohli bychom pak sledovat jeho zábavné milostné peripetie. Ve vztazích se pohyboval jako slon v porcelánu. Za svou roli byla herečka čtyřikrát nominována na cenu Emmy.

Vegetariánství? Ne, veganství!

Každý rodič se rozhodne své děti vychovávat jinak. Bialik, spolu se svým mužem Michaelem Stonem, se rozhodla, že zvolí pro jejich dva syny cestu veganství. Prý to funguje dobře a nikdo se nemusí bát, že by trpěli nedostatkem bílkovin. No ale jak zařídit příjem vitamínu B12, který nemohou vegani ze své stravy získat?

I s tím si umí Mayim poradit. Svým ratolestem podává různé doplňky stravy, a když přijde na narozeninovou oslavu, má ihned v rukávu pár veganských sladkostí. A proč to všechno? Kvůli vyššímu dobru. Občas je prý fajn vzdát se něčeho, co pomůže zlepšit svět. Nejlepší je prý pocit sounáležitosti.

Víte, že...

Ač je to možná neuvěřitelné, Bialik si v roce 1988 zahrála v americkém hororu Démon pomsty, a to po boku Lance Henriksena, hvězdy seriálu Milénium. Byla to vlastně její první větší filmová role.

Mayim znamená v hebrejštině voda.

Vyzkoušela si i dabing kreslené postavy.

Je častým hostem, a zároveň přednášejícím, na různých konferencích, které se zabývají vědou, náboženstvím a výchovou dětí.

Vydala několik knih. Kupříkladu Beyond the Sling (2012) a Mayim’s Vegan Table (2014).

NA FOTKY SHELDONOVY MILÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroj textu: csfd.cz, Prima TV, USA Today, sheknows.com

Zdroj fotek: Prima Cool

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články