Spisovatel Bram Stoker: Jeho slavný román mu prý nadiktoval samotný Drákula

Spisovatel Bram Stoker: Jeho slavný román mu prý nadiktoval samotný Drákula
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Vlad III. Dracula. Známý též jako Napichovač. Zemřel v roce 1476. Právě tento valašský šlechtic dal vzniknout kultu jménem Drákula.Drakula Halála (1921): Z tohoto snímku zbyly jen fotografie.Upír Nosferatu (1922): Max Schreck a jeho legendární ztvárnění Nosferatu. Víte, že hercovo příjmení se dá přeložit jako hrůza anebo strach?Max Schreck coby Drákula v legendárním snímku Upír Nosferatu. Z dnešního pohledu poněkud úsměvné ztvárnění děsivého monstra.+ 8 fotek+ 9 fotek

Přesně před 173 lety se narodil autor slavného Drákuly, který dokázal protlačit upíry do mainstreamu. Jeho román je populární dodnes a odkazy se objevují jak v hudbě, tak i ve filmu. Jak ale kniha vznikla? Byl to pouhý nápad, nebo se za tím skrývaly temné síly? Anebo snad samotný Kníže temnot?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 11. 2020 08:00

Abraham „Bram“ Stoker se narodil 8. listopadu 1847 v Dublinu v Irsku. Byl to spisovatel a divadelní kritik. Své vrcholné dílo Drákula napsal v roce 1897. Stoker se však neuchyloval jen do světa knih. Jeho život byl neméně fascinující, a to včetně jeho podivné smrti.

Tajemná nemoc

Záhady provázely Brama Stokera již od dětství. Do osmého roku života jej sužovala neidentifikovatelná nemoc, kvůli které byl upoután na lůžko. V té době mu měla jeho matka vyprávět lidové pověsti a keltské mýty. Ty jej pak v jeho literární tvorbě značně ovlivnily. Lékaři jeho plné zotavení považovali za zázrak. Už tehdy bychom našli spojitost s Drákulou. Přeneseně by se dalo říci, že se Bram probudil z věčného spánku a vstal z mrtvých.

Dařilo se mu natolik, že se na univerzitě stal fotbalovou hvězdou. Navíc předsedal tamní filozofické společnosti. Po škole se nechal zaměstnat jako úředník, přestože celým svým srdcem prahl po spisovatelské kariéře. Po literární stránce se mu totiž moc nedařilo. Až do roku 1897.

Drákula vše změnil

Než spatřil světlo světa román Drákula, byl bezvýznamným spisovatelem. Proč ta náhlá změna? Dokázal se trefit do toho, po čem bažila tehdejší společnost? Anebo za jeho úspěchem stála magie? V roce 1888 vznikl tajný spolek Zlatý úsvit, jehož členem byl i nechvalně proslulý Aleister Crowley. Jejich ideje zaujaly i Stokera, který tak vstoupil do jejich řad.

Mezi činnosti spolku patřilo i vyvolávání různých démonů. A s tím souvisí i pozdější Stokerovo tvrzení, že mu jeho nejslavnější knihu nadiktoval samotný duch Vlada III. Tepese. Bylo tomu skutečně tak, nebo ve skutečnosti spisovatel neunesl tolik slávy a snažil se zásluhy přenést na někoho jiného? Nebo to byla jen šikovně zvolená marketingová strategie?

Mohly za jeho smrt temné síly?

Čím byl spisovatel slavnější, tím byl více nemocný. Byla to daň za úspěch? Neustále prohlašoval, že ho na každém kroku provází upírův přízrak. V roce 1912 umírá na celkové vyčerpání. Jeho poslední dny nápadně připomínají Jonathana Harkera, z kterého je jeho životní síla (krev) vysávána na Drákulově hradě v Rumunsku.

Stala se tak fikce skutečností? Vyvolal Stoker démona Drákuly, aby mu zajistil na nějakou dobu slávu a úspěch, výměnou za vlastní život? Nebo jen neunesl tíhu popularity a pomátl se z toho na rozumu? Pravdu se již zřejmě nedozvíme. Jedno však jisté je. Nebýt Drákuly, možná by se upíři do popkultury nikdy nedostali.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Bram Stoker

Biography.com: Bram Stoker

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články