Upír Nosferatu Max Schreck: Podivín byl i v soukromí. Žil mimo realitu a hodiny trávil v lese

Nosferatu
Zdroj: Prana-Film

Kdo by neznal herce s uhrančivým pohledem Maxe Schrecka. Role upíra Nosferatu mu zajistila nehynoucí slávu. Sám však raději vyhledával klid. Žil ve svém světě a miloval dlouhé procházky po lese. Celý život se však nad ním vznášel otazník. Bylo jeho jméno skutečné, nebo šlo o pouhý pseudonym?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 09. 2020 13:00

Max Schreck se narodil 6. září 1879 v Berlíně (některé prameny uvádějí datum narození 11. 9.). Hereckou průpravu získal v divadle. V letech 1915–18 sloužil v německé armádě a po návratu domů se opět vrátil k divadelnímu herectví. V této době začal také pracovat na svém prvním filmu, o dva roky později přišla nabídka na kultovního Nosferatu.

Otec mu herectví nepřál

Otec Maxe neměl pochopení pro jeho rostoucí zájem o herecké řemeslo. Zastání našlel až u své matky, která mu potají platila kurzy herectví. Po otcově smrti se svým vysněným povoláním již nemusel tajit a nastoupil na školu. Po úspěšném dokončení studia se vydal na cesty s básníkem a dramatikem Demetriusem Schrutzem.

Hororová klasika

Filmu se Max Schreck začal věnovat okolo roku 1919, o dva roky později přišla nabídka od studia Prana. Šlo o nelicencovanou adaptaci Stokerova Drákuly Upír Nosferatu. Ačkoli se dodnes jedná o jednu z nejlepších hororových klasik, společnost po natočení filmu zkrachovala. Nutno dodat, že záměrně, neboť se tvůrci tímto snažili vyhnout zaplacení práv vdově po autorovi knižní předlohy, Florence Stoker.

Nosferatu ale nebyl jediným filmem, na kterém Schreck spolupracoval s režisérem Murnauem. Podruhé se sešli u komedie Die Finanzen des Grossherzogs.

Svérázný podivín

Schreck byl ženatý s herečkou Fanny Normann. Někteří jeho přátelé ale nedokázali pochopit, že se k tomu vůbec odhodlal. Měl být totiž samotář s podivným smyslem pro humor. Jako by ty pitoreskní postavičky ve svých filmech ani nehrál, ale spíše jimi sám byl.

S vnímáním okolní reality měl mít také docela problémy. Žil ve svém světě, jenž byl na hony vzdálený tomu skutečnému. Častokrát se také velmi rád procházel po lesích, zmizel vždy hned na několik hodin. A ještě jedna podivnost se k tomuto herci pojila. Tradovalo se, že jeho skutečné jméno je Alfred Abel. Max Schreck mělo vzniknout jen kvůli snímku Nosferatu. Pokud by to byla pravda, bylo by jeho úmrtí vymyšleno.

Kolaps na jevišti

Toho dne zrovna hrál v divadle. Udělalo se mu špatně přímo na jevišti. Přivolaný lékař jej poslal ihned do nemocnice, ve které brzy ráno zemřel na infarkt. Zemřel tak 20. února 1936 ve věku 56 let.

Zdroj textu: Max Schreck, wikipedie

Zdroj fotky: Prana Film

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články