Od legračního bílého plešouna po uhrančivého fešáka. Takhle se změnil filmový Drákula za 99 let

Od legračního bílého plešouna po uhrančivého fešáka. Takhle se změnil filmový Drákula za 99 let
Zdroj: Archiv
Vlad III. Dracula. Známý též jako Napichovač. Zemřel v roce 1476. Právě tento valašský šlechtic dal vzniknout kultu jménem Drákula.Drakula Halála (1921): Z tohoto snímku zbyly jen fotografie.Upír Nosferatu (1922): Max Schreck a jeho legendární ztvárnění Nosferatu. Víte, že hercovo příjmení se dá přeložit jako hrůza anebo strach?Max Schreck coby Drákula v legendárním snímku Upír Nosferatu. Z dnešního pohledu poněkud úsměvné ztvárnění děsivého monstra.+ 8 fotek+ 9 fotek

O valašském knížeti Vladu Tepesovi, alias Drákulovi byl natočený nespočet snímků. Objevil se také v počítačových hrách, muzikálech či textech hudebních kapel. Tipnete si, který Drákulův představitel patří k těm nejlepším?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 04. 2020 11:30

Úplně poprvé se s ním mohli diváci, obrazně, setkat tváří v tvář v roce 1921, a to ve filmu Drákula halála. Film je však považován za nenávratně ztracený, dochovalo se jen několik fotografií. Prim si tak drží němý Upír Nosferatu, a to v podání herce Maxe Schrecka.

Lugosi a Karloff

O deset let později vzniká španělská verze Stokerova románu, tentokrát již s původním názvem Drákula. A o rok dříve se role ujímá slavný Bela Lugosi. Na sklonku 2. světové války vznikají snímky Drákulův syn a Drákulův dům, což bylo volné pokračování Frankensteinova hradu s nezapomenutelným Borisem Karloffem.

Současnost

Na počátku moderních dějin kinematografie stojí bezesporu Coppolův Drákula s Gary Oldmanem v hlavní roli. Pak nastává spíše plytké období, které je zejména zapříčiněno tím, že ve filmech rapidně narůstá používání počítačových triků, což nesvědčí skoro žádnému hororu. Návrat ke starým kořenům nastává až tento rok v lednu, kdy stanice BBC odvysílala třídílný seriál o tomto rumunském knížeti, který je sice pojat moderním způsobem, a soustředí se hlavně na jeho temnou stránku, přesto se snaží jít cestou poctivých filmařských triků.

NA NEJLEPŠÍ FOTKY FILMOVÝCH DRÁKULŮ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroj textu: Wikipedia.com, Csfd.cz

Zdroj fotek: Prima Max, YouTube, Wikimedia, Prana-Film, Universal Pictures, Dimension Films, Buena Vista Home Video, Columbia Pictures, BBC

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články