Virtuální cesta za tajemstvím skotských hradů: Poznejte strašidla, soukromou armádu i českou šlechtičnu

Virtuální cesta za tajemstvím skotských hradů: Poznejte strašidla, soukromou armádu i českou šlechtičnu
Zdroj: visitscotland.com
Balmoral - skotský domov královské rodiny. Když v roce 1901 zemřela královna Viktorie, podle podmínek poslední vůle Balmoral získal král Edward VII. a po něm ho dědili jeho potomci. Dnes je to tak víc než jen oblíbený domov několika generací královské rodiny. 
Blair Castle - K zámku patří velkolepá devítiakrová zahrada, která byla nedávno restaurovaná do původní georgiánské podoby. Je plná ovocných stromů, zeleniny, jednu z dominant tvoří čínský most, gotická věž a sochy pocházející z 18. století.Stirling Castle - V prostorách hradu se nachází muzeum, v němž jsou umístěny zbraně, uniformy, ale také jedinečná sbírka skotského národního nástroje – dud.
Inveraray Castle - V zámku se nachází sbírka porcelánu nevyčíslitelné hodnoty, také stříbra a například asi 1300 kusů výzbroje, včetně skotských mečů z 18. století, seker Lochaber a mušket Brown Bess. Součástí areálu je nádherně udržovaná zahrada.+ 6 fotek+ 7 fotek

Mlhami obestřené kotliny, pusté horské svahy, dlážděné ulice starobylého Edinburgu, dávná historie protkaná mýty a legendami. To všechno a mnohem víc představuje Skotsko. Tajemství časů dávno minulých skrývají i tajuplné hrady. Představujeme vám deset nejznámějších…

Jana Jánská
Jana Jánská 13. 04. 2020 11:30

Skotsko je symbol přírodních krás, mnohdy zachovalých ve své divoké formě. Je to také země architektonických stylů, technického pokroku, hospodské kultury a samozřejmě živé vody neboli skotské whisky.

1. Edinburg

Nejslavnější skotský hrad se pyšní bohatou historií, která je patrná už z budov, jež jsou jeho součástí. Základy hradu, který nebyl nikdy dobyt, položil král Edwin z Northumberlandu. Hrad vešel do podvědomí až v 11. století, kdy se v něm usídlil král Malcolm III. Architektonicky jde o soubor postupně dostavovaných budov, takže se v něm promítají vlivy různých epoch. Nejstarší část hradu tvoří kaple svaté Markéty. Návštěvníky pak přitahují zejména skotské královské klenoty.

2. Dunnotar

Pohled na hrad Dunnotar, tyčící se na 50 m vysoké skále nad Severním mořem, vyvolává romantické představy o jeho minulosti, které ovšem zas tak romantické nebyly. Základy hradu, ležícího nedaleko města Stonehaven, byly postaveny už přibližně v 7. století. Díky obtížnému přístupu odolával téměř čtyři sta let různým dobyvatelům. Malá posádka se zde osm měsíců bránila Cromvellově armádě a zachránila tak skotské korunovační klenoty. Dnes dramaticky vyhlížející skalní pevnost byla domovem hrabat Marischalů, kdysi jedné z nejmocnějších rodin v zemi.

3. Braemar

Původní majitelé hradu, hraběcí rod z Mar, patřili k nejstarším vládcům země a svou moc uplatňovali po staletí. Hrad postavil v roce 1628 druhý hrabě jako základnu pro své lovecké výlety na území Marů v Braes a také jako připomenutí místním obyvatelům, komu jsou povinováni. V roce 1689 došlo v rámci prvního Jakobitského povstání k vypálení hradu. Při druhém povstání v roce 1715 ovšem šestý hrabě z Mar změnil strany a přidal se k Jakobitům. Opět to skončilo špatně, protože Jakobité byli poraženi a s nimi samozřejmě i hrabě, který uprchl do zahraničí a hrad propadl koruně. On ní jej odkoupili Farquharsonové z Invercauldu. Jenže po konečné porážce Jakobitů zde byly v roce 1746 rozmístěny vládní jednotky a vybudováno vězení. Teprve až když v roce 1830 vojáci odešli, mohli se sem Farquharsonové vrátit a pustit se do přeměny hradu do jeho současné podoby. Posledních deset let je hrad provozován místní komunitou.

4. Balmoral

Asi netřeba připomínat, že hrad Balmoral je skotským domovem královské rodiny, a to už od doby, kdy jej koupil princ Albert v roce 1852. Hrad je dokonalým příkladem skotské baronské architektury. Původní hrad byl pro potřeby královské rodiny příliš malý, a tak byla pod dohledem prince Alberta navržena budova nová. Jako materiál zedníci použili žulu ze sousedních lomů Glen Gelder, které produkovaly téměř bílý kámen.

5. Blair Castle

Tento skotský zámek se nachází nedaleko vesnice Blair Atholl ve středním Skotsku. S dvaatřiceti místnostmi patří k největším a také nejnavštěvovanějším hradům. Je to domov devatenácti generací Stewartů a Murraysů, vévodů z Athollu. Ti mají zvláštní výsadu, kterou jim v 19. století udělila královna Viktorie, a sice si drží vlastní armádu, Atholl Highlanders, která čítá asi devadesát mužů. První zmínky o zámku pocházejí z roku 1269. Tehdy šlo ale o pevnost nacházející se na významné stezce táhnoucí se přes skotskou vysočinu. Podobu zámku stavba získala až teprve v první polovině osmnáctého století. V zámku se nachází spousta zajímavých předmětů, které vyprávějí příběhy ze skotské historie.

6. Inveraray Castle

Na pobřeží Loch Fyne, asi 60 km severozápadně od Glasgow se nachází zámek pocházející z let 1745 až 1790. Jedná se o původní sídlo vévodů z Argyll, náčelníků klanu Campbell, jejichž rodina žila v Inveraray od začátku patnáctého století. Zámek navrhl architekt Roger Morris, vnitřní výzdoby a zařízení se ujal skotský architekt Robert Mylne.

7. Cawdor Castle

Nedaleko jezera Loch Ness, asi 5 km západně od Nairnu se nachází hrad Cawdor. Podle pověsti byl postaven ve 14. století kolem stromu, údajně cesmíny, kterou návštěvníci dodnes mohou spatřit z místní v hladomorny. Cawdor je spojován se jménem Williama Shakespeara, který do něj zasadil děj Macbetha, přesněji řečeno, nechal zde zavraždit skotského krále Duncana. Až tedy na to, že to technicky nemohla být pravda, protože hrad byl postavený v roce 1370, zatímco Duncan skonal již v roce 1057. Co vás nejspíš překvapí je nynější majitelka zámku, Angelika Cawdor, která je rozená hraběnka Lažanská z Bukové a Chyše.

8. Eilean Donan Castle

Původně si toto místo v roce 634 vybral irský biskup Donan, který chtěl v kraji obracet pohany na křesťanskou víru. Podle něj bylo také pojmenováno. První hrad založil ve 13. století Alexander II. na obranu před Vikingy. Tehdy hrad zasahoval celý ostrov. V průběhu staletí se ale zmenšoval a postupně rozšiřoval. Dodnes se neví proč. Různé rekonstrukce probíhaly až do roku 1719, kdy hrad podlehl v jednom z jakobitských povstání. Od té doby zůstal opuštěný a chátral. Ovšem v roce 1911 ostrov koupil podplukovník John MacRae-Gilstrap, který s pomocí architekta hrad přebudoval a učinil ho tak opět obyvatelným.

9. Glamis Castle

Hrad Glamis je domovem rodu Bowes-Lyon, hrabat ze Strathmore a Kinghorne, kteří se zde usadili v roce 1372. Hrad prošel mnoha přestavbami až do současné podoby zámku. Dětství zde prožila královna matka, současná královna Alžběta a narodila se zde princezna Margaret. Stavba je spojená se spoustou mýtů a legend, včetně té o Shakespearově Macbethovi.

10. Stirling Castle

Hrad Stirling se vypíná na vrchu Castle Hill nad městem Stirling, ležícím na řece Forth blízko Glasgow, které ovšem tento status získalo až v roce 2002. Na místě původně stávala pevnost, jež prošla rekonstrukcemi zejména z toho důvodu, že v průběhu staletí hrad využívali Stuartovci, kteří chtěli samozřejmě co největší pohodlí. Odehrály se zde korunovace nejenom králů Jakuba V. a Jakuba VI., ale také Marie Stuartovny.

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O DESETI NEJZNÁMĚJŠÍCH HRADECH SKOTSKA NAJDETE V GALERII:

Použité zdroje: visitscotland.com, wikipedia.org, Česká televize

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články