Shakespearova hra Macbeth. Provází ji série záhadných úmrtí a tragédií

Shakespearova hra Macbeth. Provází ji série záhadných úmrtí a tragédií
William Shakespeare je nejslavnějším dramatikem všech dob. Jeho hra Macbeth je prý ale prokletá. Použil v ní totiž údajně totiž skutečné kletby a temné síly tím velmi rozhněval.Macbeth a Banquo s čarodějnicemi. Právě během této scény měla být vyzrazena tajemství černé magie.Náměsíčná lady Macbeth, scéna během níž dochází k pádu z jeviště.Čarodějnice si nenechaly tyto zradu líbit a na hru přivolaly kletbu.+ 6 fotek+ 7 fotek

Shakespearův Macbeth patří mezi nejčastěji uváděné divadelní hry na světě. Zbožňují ji i milovníci záhad, jenže z trochu jiného důvodu - prý je prokletá. Od prvního uvedení ji totiž provázejí zvláštní úmrtí. Na kontě má mít desítky obětí včetně známých jmen...

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 21. 09. 2019 18:00

Co říká slavná kletba? Herce prý před představením nestraší jen to, že zapomenou repliku, bojí se v zákulisí nahlas vyslovit samotný název hry. Vyslovení slova Macbeth totiž údajně přivolává smůlu a neštěstí na celý štáb.

Rozezlené čarodějnice

Hru už od jejího prvního uvedení provází řada nešťastných náhod. Kdo a proč ale Macbetha proklel? Podle legendy Shakespeare zahrnul do repliky čarodějnic v prvním dějství prvky skutečných rituálů a kleteb černé magie. Rozezlené čarodějnice si nehodlaly nechat líbit, že takovýmto způsobem prozradil jejich tajemství a uvrhly na všechny další inscenace Macbetha kletbu.

Nešťastná premiéra

Smůla přichází už při premiéře 7. srpna 1606. Představitele lady Macbeth, chlapce Hala Berridgeho, schvátí horečka a umírá v zákulisí. Role se tak musí zhostit samotný autor.

Netrvá dlouho a na hru zavítá velký milovník Shakespearových her, anglický král Jakub I. Stuart, aby k překvapení všech Macbetha na několik let zakázal. Král krátce před tím napsal knihu Deamonologie, v níž se pouští do boje proti údajným čarodějnicím a jejich údajné kletby kolem hry ho zkrátka děsí.

Řetězec tragédií

Již během další londýnské premiéry v roce 1703 se strhne jedna z nejsilnějších bouří v celé anglické historii, během níž se více než dvě tisícovky komínů zřítí ze střech. Roku 1849 hrají v New Yorku Macbetha dva velcí herečtí rivalové najednou. Jsou jimi Angličan W. Ch. Macready a Američan Edwin Forrest. Fanoušci Forresta se rozhodnou během představení házet shnilé ovoce a židle na Macreadyho, proto se v divadle strhne bitka. Policie zasáhne tím způsobem, že do davu začne střílet. Během zásahu zemře dvacet lidí a víc než třicet jich je zraněno.

Pády i popáleniny

Roku 1937 se utrhne v londýnském divadle Old Vic těžké závaží, aby dopadlo pouhých pár centimetrů od představitele Macbetha Laurence Oliviera. Za dalších pět let zemřou během uvedení hry s Johnem Gielgudem v titulní roli další tři herci a scénograf následně spáchá sebevraždu.

Tři roky po skončení druhé světové války Diana Wynyardová chodí coby lady Macbeth se zavřenýma očima po jevišti, aby poté spadla z okraje pódia do hloubky 4,5 metru. A konečně roku 1954 při inscenaci na Bermudách málem uhoří americký herec Charlton Heston, jehož kostým byl napuštěn hořlavou látkou.

Jak kletbu odvrátit?

Kletbu jde prý naštěstí zvrátit. Pokud někomu z ansámblu v zákulisí ujede slovo Macbeth, musí okamžitě opustit divadlo a venku se třikrát otočit, odplivnout si a zaťukat na dveře divadla, aby ho vzali zpět dovnitř. Kvůli bezpečnosti je proto hra nazývána v zákulisí Skotská hra.

I když Macbetha od jeho vzniku doprovázejí nešťastné události, stále zůstává jednou z nejoblíbenějších a nejčastěji uváděných divadelních her na světě.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA TRAGICKÉ UDÁLOSTI KOLEM MACBETHA:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články