Slavná Tutanchamonova kletba: Prokletá hrobka prý způsobila 21 úmrtí

Slavná Tutanchamonova kletba: Prokletá hrobka prý způsobila 21 úmrtí
Objevitel Tutanchamonovy hrobky Howard Carter toužil celý život po velkém archeologickém nálezu. Věnoval tomu vše...Jeho mecenášem se stal lord Carnarvon, který vykopávky financoval.Dne 4. listopadu 1922, po patnácti letech hledání, objevil Howard Carter v Údolí Králů nedaleko Luxoru Tutanchamonovu hrobku.Investor lord Carnarvon byl konečně nadšen, s dosavadním průběhem vykopávek totiž nebyl spokojený.+ 8 fotek+ 9 fotek

Znáte nejslavnější kletby světa? O strašlivé faraonově kletbě kolují legendy od nepaměti. Nejznámější z nich se váže k Tutanchamonově hrobce v egyptském Údolí králů, která měla postihnout slavné objevitele. Co stálo za vznikem pověsti o smrtící kletbě? A je to opravdu jen pověst?

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 19. 09. 2019 18:00

Howard Carter: Touha po objevu

Amatérský archeolog Howard Carter toužil po velkém objevu celý život. Jeho nadšením se dal strhnout i lord Carnarvon, který jeho práce financoval. Vykopávky ale dlouho nepřinášely žádné výsledky, a tak šlechtickému chlebodárci začala pomalu docházet trpělivost. „Máte poslední šanci Cartere, další vykopávky už nebudu financovat,“ pohrozil jednoho dne archeologovi.

Carter doufal v zázrak, který se opravdu přihodil. Brzy narazil na dvanáct kamenných schodů, které vedly k zapečetěným dveřím hrobky. Se slavnostním otevřením počkala celá skupina na svého mecenáše.

Tutanchamonova hrobka

Byl prosinec 1922, když byly dveře s pečetí města mrtvých slavnostně otevřeny. Už při vynášení suti jeden z místních felláhů pronesl: „Tito muži naleznou zlato, ale i smrt.“ 

Jeho slova byla děsivě pravdivá. Skupina archeologů skutečně objevila zcela neporušené poklady a sarkorfág s mumií faraona. Byl jím Tutanchamon, jedenáctý král z osmnácté dynastie, který vládl hornímu a dolnímu Egyptu. Za života nebyl významným faraonem, ale poklad v jeho hrobce byl ohromující.

První oběti kletby Tutanchamona

Během prvních odkryvů zemřel Carterův oblíbený kanárek, který měl objevitele k hrobce dovést. Zajímavostí je, že ho zabila kobra, která byla v Egyptě tradičně považována za ochránkyni mrtvých. První zvěsti o kletbě tak na sebe nenechaly dlouho čekat.

Brzy onemocněl lord Carnarvon. Rozřízl si moskytí štípnutí, do něhož se mu dostala infekce. Ta zapříčinila otravu krve a později i zápal plic. Umírající Carnavon tvrdil, že mu obličej drásá velký pták. Zemřel v bolestech krátce po převozu do Káhiry v dubnu 1923.

Další série úmrtí

Na neznámou infekci zemřel i Arthur Mace, který jako poslední odstranil vchodový kámen do hrobky. V roce 1923 zemřeli i archeologové Ahmad Karnal a William Henry Goodyear, kteří se na vykopávkách podíleli. Rok po nich se na věčnost odebral doktor Archibald Douglas Reed, který jako první rentgenoval Tutanchamonovo tělo.

Tím ale série úmrtí nekončí, protože do roku 1935 se počet obětí vyšplhal na 21. Šlo o lidi, kteří se zúčastnili vykopávek, či jen navštívili hrobku a narušili tak faraonův klid.

Kdo zabíjel?

Vědci se řetězec úmrtí snažili objasnit racionálně, stářím zúčastněných, statistikami úmrtí. Přišli i s jinými tezemi: Egyptská civilizace byla vyspělá, proto mohli její dávní příslušníci do hrobky umístit jedovaté látky. Existuje názor, že kněží zde rozprášili prášek, který při kontaktu se vzduchem způsobuje vážné dýchací potíže. Podle jiné z teorií vraždily plísně a částečky z hnijících potravin. Co ale s obětmi, které nezemřely na příznaky této otravy? Postihla je snad skutečná kletba?

Odvážlivci mohou až do konce ledna příštího roku navštívit v pražském Národním muzeu výstavu nazvanou Tutanchamon RealExperience, kde se podrobně seznámí s představami Egypťanů o posmrtném životě.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články