Nepříjemný domácí problém: Jak zbavit pračku zápachu

Zatočte se zápachem z pračky.
Zdroj: Fotolia
Někdy se profesionální pomoc vyplatí.Zatočte se zápachem z pračky.Ocet je při úklidu velkým pomocníkem.Nenechávejte v pračce vlhké prádlo. + 1 fotka+ 2 fotky

Pokud vám začala páchnout pračka a vy jste v panice. že budete muset kupovat novou, tak nemusíte. Nejdřív ji zkuste dle následujících tipů vyčistit.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 26. 02. 2019 16:00

Perte na vyšší teploty

Vlhkost a nižší teploty vytvářejí ideální podmínky pro množení bakterií. Proto se snažte několikrát do měsíce vyprat své prádlo na vyšší teploty – minimálně na 60 °C, lépe na 90 °C. Pokud nemáte žádné prádlo, které se může na vyšší teplotu prát, klidně pračku zapněte naprázdno.

Kompletní očista

Pračka potřebuje jednou za čas kompletně vyčistit. Špína se tam totiž dostává různými způsoby. Kromě nánosu pracích gelů, prášků a aviváží hrozí i plísně a bakterie. Při čištění se zaměřte hlavně na nejvíce riziková místa pračky. Odhrňte gumové těsnění dvířek a vyčistěte prostor pod ním. Vyndejte zásobníky na prášek a aviváž a zbavte je usazenin. Odstraňte případný zbytek vody i nečistoty v bubnu. Vyčistěte filtr, který zachytává třeba zvířecí chlupy nebo drobnosti zapomenuté v oblečení.

Kontrolujte stav hadice

Málokdo si uvědomuje, že ne vždy vychází zápach přímo z pračky. Nepříjemné pachy se šíří i z hadic na vypouštění odpadní vody. Proto je dobré jednou za čas zkontrolovat jejich stav. Za silný zápach často může i špatně zkonstruovaný netěsnící starý sifon na pračku. Pořiďte si kvalitní sifon se zápachovým uzávěrem, který je vybaven suchou klapkou. Špinavá odpadní voda přes něj proteče do odpadu a díky kvalitnímu těsnění za sebou nezanechá pachovou stopu. Staré sifony klapku nemají, takže se zápach z kanalizace šíří do vnitřního prostoru pračky a způsobuje problémy.

Nechávejte pračku otevřenou

Abyste plísním znesnadnili pobyt ve vaší pračce, větrejte ji. Dokořán otevřená pračka sice zabírá místo a nevypadá moc dobře, ale pomůže vám v boji proti nečistotám. Díky větrání v pračce nezůstane horký vzduch, který zatuchne, prospívá plísním a může způsobovat zápach. Stejně tak nechte vysunutý i zásobník na prášek a vyvětrejte ho. Otevřenými dvířky v pračce prospějete také gumovému těsnění, které se méně opotřebuje a vydrží v pračce déle.

Může se stát, že celou pračku vyčistíte a zápach nezmizí. V tom případě zavolejte opraváře. Podívá se na čerpadlo, topnou spirálu a další vnitřní části pračky, se kterými si laik obvykle neporadí.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články