Jak správně prát svetry, aby pořád vypadaly jako nové. Odteď už žádné žmolky a sražené či vytahané kousky

24. února 2019 Lenka Chvostová
pixabay.com
pixabay.com

Už se vám stalo, že jste svůj oblíbený svetr z pračky vyndali vybledlý, posetý žmolky nebo dokonce sražený na polovinu? S našimi praktickými tipy tomu příště můžete předejít. Svetry, především ty vlněné a mohérové, si totiž musíte doslova hýčkat. A my vám poradíme, jak na to.

Na pračku raději zapomeňte

Automatická pračka je určitě skvělý pomocník, bez kterého bychom se v dnešní době už neobešli. Dokáže šetrně vyprat téměř vše. Dokonce i svetry. Záleží však na tom, z jakého materiálu jsou. Proto, než ho do ní poprvé vložíte, prostudujte si pečlivě štítek se symboly na údržbu. A hledejte také informace o složení. Svetříky z umělých materiálů, jako je například polyamid nebo akryl, v ní vyperte s dalším prádlem bez obav. Svetry z přírodních materiálů, nejčastěji to bývá ovčí vlna, ale může to být i kašmír nebo mohér, vyžadují něžné zacházení. Raději je proto přemáchněte v ruce. Pokud je přece jen chcete dát do pračky, nezapomeňte nastavit šetrný program pro speciální materiály, jako je například vlna, nebo ruční praní s nízkou teplotou do 30 °C. Ždímejte při nejnižších otáčkách.

Pořiďte si speciální prací prostředek

Běžně používané prací prostředky se pro praní svetrů nehodí. Zvláště těch z přírodních materiálů. Jsou totiž zásadité, a to vlně nesvědčí. Pořiďte si proto speciální prostředek, který zajistí ochranu jemných a vlněných vláken. Díky němu si váš oblíbený módní kousek i po vyprání udrží původní tvar a pružnost. Na trhu je na výběr velké množství takových prostředků, ať už těch sypkých, nebo tekutých. Záleží jen na vás, které preferujete.

Ruční praní je věda

I když je praní v ruce mnohem šetrnější než to v automatické pračce, můžete při něm udělat spoustu chyb. Tou první je, že většina lidí obvykle hodí kousky na přeprání do prázdného umyvadla nebo vany, pak na ně nasype prací prášek či gel a nakonec pustí vodu. Jenže proud vody dopadající na látku může snadno poškodit vlákna. Navíc prací prostředek, který nalijete přímo na oděv, se pak jen obtížně vyplachuje. Příště tedy nejdříve napusťte dostatečné množství vody a potom přidejte doporučenou dávku pracího prostředku pro jemné tkaniny. Vodu důkladně promíchejte, aby se úplně rozpustil, a teprve pak do ní svetr vložte a zlehka na něj zatlačte, aby se úplně ponořil. Pak už ho jen jemně promačkávejte. Stejně šetrně postupujte i při máchání.

Neždímat, jen vymačkávat

Dalším momentem, kdy můžete svůj oblíbený vlněný či mohérový svetřík zničit, je ždímání. Nikdy při něm nepoužívejte násilí. Vypraný a vymáchaný mokrý svetr v žádném případě nekruťte, abyste z vláken dostaly vodu ven. Stoprocentně byste si ho zničily. Kroucením totiž poškodíte strukturu vláken a s největší pravděpodobností i zdeformujete tvar. Nejlepší způsob, jak oděv vyždímat, je vodu nejdřív vypustit a počkat, až jí vlastní vahou vyteče co nejvíce i ze svetru, pak ho oběma rukama opatrně zvedněte a jemně se ji snažte co nejvíc vymáčknout. Poté svetr položte naplocho na dobře savý ručník, společně je zarolujte a zbylou vodu opatrně vymačkávejte. Nakonec svetr vybalte a dejte ho dosušit.

Sušte je ve vodorovné poloze

Aby vyprané svetry neztratily svůj původní tvar a jejich vlákna se tíhou vody nezpřetrhala, nikdy je nevěšte na šňůru nebo sušák. Vhodné není ani věšení na ramínka někam do prostoru. Svetr se tíhou vytáhne do délky a navíc se vám konce ramínka výrazně proznačí v partii ramen. Sušte je vždy ve vodorovné poloze, podložené suchým savým ručníkem. Využít k tomu můžete třeba právě sušák na prádlo. V průběhu sušení pak oblečení občas otočte, aby prosychalo rovnoměrně. Nikdy nesušte na přímém slunci nebo u zdroje tepla.

Neděle 24. 3

3 skvělé tipy z luštěnin: Ochutnejte salát z cizrny s uzeným kachním prsem, krémovou čočkovou polévku i kaši ze žlutého hrachu s grilovaným filetem ze pstruha

Stále více lidí obohacuje svůj jídelníček rostlinnou stravou. Do popředí se znovu dostávají suroviny, které byly v našem prostředí využívány po ...

Více

3 skvělé tipy z luštěnin: Ochutnejte salát z cizrny s uzeným kachním prsem, krémovou čočkovou polévku i kaši ze žlutého hrachu s grilovaným filetem ze pstruha