Jak si nezničit oblíbené šperky: Tohle s nimi nikdy nedělejte!

Perly jsou velmi choulostivé na mechanické poškrábání a působení chemických látek.
Zdroj: pixabay.com
Běžnému opotřebení nejvíce podléhá stříbro, protože je nejměkčí, takže se snadno poškrábe, a také působením kyslíku nejdříve černá.Kosmetické krémy a emulze sice šperky vyloženě nepoškodí, ale pokud třeba pravidelně přicházejí prstýnky do styku s krémem na ruce, ztrácejí lesk a třpyt a musíme je potom častěji čistit v ultrazvuku.I šperky z bílého, žlutého a červeného zlata můžou začít časem oxidovat, jejich povrch zešedne a zmatní.Pozor na koupání v bazénu s chlorovanou vodou anebo v termálních pramenech, kde zlato i stříbro černají.+ 3 fotky+ 4 fotky

Krásný šperk je ozdobou každé ženy, ať už jde o prstýnek, náušnice, řetízek, či třeba náhrdelník. Oblíbený šperk se stává naší součástí, obvykle ho vůbec nesundáváme. Jenže existují situace, které klenotům vyloženě škodí. Na co si dát při nošení klenotů pozor a kdy je raději odložit, abyste se z nich mohla těšit co nejdéle, jsme se zeptali odborníků na slovo vzatých.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 17. 03. 2019 14:00

1. Neberte si je do chlorovaného bazénu či termálu

Slaná mořská voda nejenže šperkům nevadí, ale například zlatu může dodat i nový lesk. Pozor však na koupání v bazénu s chlorovanou vodou anebo v termálních pramenech, kde zlato i stříbro černají. Také kameny organického původu, jako jsou perly, korály nebo tyrkysy, raději před vstupem do bazénu odložte. Jsou choulostivé a chlor i různé chemické sloučeniny by je mohly poškodit.

2. Nehněťte s nimi těsto

Při běžné přípravě jídla nemusíte například prstýnky sundávat, tedy pokud se zrovna nechystáte zadělávat těsto na knedlíky… Jakmile by se totiž těsto dostalo do šperku, nejspíš byste je z něj jen složitě dostávala a musela ho pak nechat vyčistit ultrazvukem. Opatrná také musíte být, máte-li prsten s perlou, která by mohla reagovat změnou barvy a povrchu třeba na potřísnění octem nebo při kontaktu se zelím či červenou řepou.

3. Neuklízejte s nimi bez gumových rukavic

Většina pracích a čisticích prostředků obsahuje chemické látky, například chlor, které můžou především kameny organického původu poškodit. Proto je dobré zvyknout si při úklidu, ale i při ručním praní na používání klasických gumových rukavic.

4. Nekrémujte se s prsteny na rukou

Kosmetické krémy a emulze sice šperky vyloženě nepoškodí, ale pokud třeba pravidelně přicházejí prstýnky do styku s krémem na ruce, ztrácejí lesk a třpyt a musíte je potom častěji čistit v ultrazvuku.

5. Nelakujte si vlasy s nasazenými náušnicemi

A co třeba lak na vlasy – měla byste si náušnice zakrýt, když si lakujete vlasy? „Spíš než jen náušnice zakrýt doporučuji nasazovat si je do uší až po úpravě a nalakování účesu. Hlavně náušnice s perlami vysloveně trpí, protože perla zmatní a musí se znovu leštit do lesku,“ upozorňuje Ester Engelová Odstrčilová ze šperkařské firmy Esterstyl.

6. Nevystavujte šperky vysokým teplotám

Některé vzácné kameny, například smaragdy, můžou reagovat na vysoké změny teplot i tím, že změní barvu nebo dokonce prasknou. Proto je lepší nenosit ani neodkládat šperky v místech, kde hrozí velký žár, jako je okolí krbu nebo třeba u táborového ohně. Pro zajímavost - v tomto směru se vyznačuje výjimečnou odolností diamant, který vydrží neporušený, i když se dostane do styku s ohněm.

7. Pozor na křehkost perel

Perly jsou z organického materiálu – perlorodky. Proto jsou velmi choulostivé na mechanické poškrábání a působení chemických látek. „Šperky s perlami si nasazujte až na konec make-upu, po aplikaci parfému i laku na vlasy. Aby neztratily svůj lesk a třpyt, vyžadují pravidelnou péči, která nemusí být nijak složitá. Stačí je čistit slabým roztokem jemného mýdla,“ doporučuje Ester Engelová Odstrčilová.

8. Neberte si šperky do prašného prostředí

Žádným šperkům nesvědčí pobyt v prašném prostředí. Také popel nebo písek můžou kráse klenotů ublížit. Měla byste na to myslet pokaždé, když se rozhodnete udělat velký úklid, vyčistit kamna nebo se třeba chystáte s dětmi na pískoviště.

9. Nepodceňujte vlastnosti stříbra

Běžnému opotřebení nejvíce podléhá stříbro, protože je nejměkčí, takže se snadno poškrábe, a také působením kyslíku nejdříve černá. Proto je třeba zacházet se stříbrem značně ohleduplně. Oproti tomu zlato a platina vydrží víc.

10. Odkládejte šperky při sportování

Pokud se chystáte do tělocvičny či sportovat v přírodě, měla byste všechny šperky raději nechat doma, jinak jim hrozí mechanické poškození. „Nejvíc náchylné k poškrábání jsou přírodní kameny v rozmezí tvrdosti Richterovy stupnice, jako jsou české granáty, morganity, akvamaríny nebo smaragdy. Určité nečistoty v nich (tzv. inkluze) můžou způsobit i odštípnutí kamene při nárazu. Naopak safíry a rubíny mají tvrdost 9 a jsou velmi odolné proti poškrábání a nárazu. Nejodolnější proti otěru je pak diamant, který má na Richterově stupnici tvrdost 10,“ vysvětluje rozdíly v odolnosti vzácných kamenů zlatník Marek Odstrčil.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články