Jarní úklid se blíží! Naučte se od profíků, jak luxovat a vytírat efektivně

Při práci s čisticími prostředky používejte rukavice.
Zdroj: pixabay.com
Úklidové prostředky si předem připravte, ať je během úklidu nemusíte nikde hledat.Vždy podlahy vysajte nebo alespoň zameťte předtím, než je začnete vytírat.Při vytírání vždy postupujte od konce místnosti směrem ke dveřím.Prach ze závěsů vyprašte ručníkem.+ 3 fotky+ 4 fotky

Myslíte si, že úklid máte v malíčku? Profesionální uklízečky toho denně musí přeci jen vypulírovat víc. Využijte jejich bohatých praktických zkušeností a naučte se od nich něco nového. S jejich tipy vám úklid domácnosti půjde mnohem lépe od ruky a zbude vám víc času na partnera, rodinu, kamarády či koníčky.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 02. 03. 2019 12:00

Začněte hrubým nepořádkem

Nezačínejte například s utíráním prachu, když vám všude stojí prázdné sklenice a lahve, stůl i vršky skříněk jsou pokryté všemožnými maličkostmi. Profesionálky dobře vědí, že je třeba se nejdřív vypořádat právě s tímhle hrubým nepořádkem, než se pustí do čištění. Vyprázdní odpadkové koše, uklidí stoly i vše, co se povaluje na nábytku. V koupelně pak roztřídí špinavé prádlo, vymění ručníky, z poliček vyhodí vypotřebované mycí prostředky. To vás zbaví pokušení stírat prach a nečistoty kolem těchto předmětů nebo je jen nadzvednout a vzápětí umístit zpátky na mokrý povrch, což může snadno způsobit, že vám na nábytku už navždy zůstanou kruhové značky.

Zvolte správné pomůcky

Tajemství, jak důkladně zbavit povrchy špíny a prachu, spočívá ve správném čisticím hadříku. Nejlepší jsou ty vyrobené z mikrovlákna. Pokud ho však zrovna nemáte po ruce, udělejte to jako pokojské. Použijte cokoliv, co je vyrobeno ze 100% bavlny – jako jsou čisté pleny, starý povlak na polštář nebo vyřazené tričko. Nepoužívejte ale froté ručníky nebo výrobky z polyesteru, které prach naopak odpuzují.

Mějte vše potřebné při ruce

Pokojské mají vše, co k úklidu potřebují, ve svých příručních vozících. Vezměte si z nich příklad a udělejte si sami takovou jeho miniverzi. Naplňte plastový koš nebo kbelík vším, co budete během úklidu potřebovat. Dejte do něj všechny čisticí prostředky, hadry, prachovku i kartáčky. Možná vám to přijde zbytečné, ale brzy zjistíte, že tak ušetříte spoustu času, který jste jindy strávili neustálým odbíháním pro potřebné propriety.

Nezapomeňte na závěsy

Částice prachu neleží jen na vodorovných površích, ale jak poletují po místnosti, usazují se i na záclonách a závěsech. I s tímhle si profesionálky umějí poradit. Podle nich nejlepší způsob, jak prach ze závěsů dostat, je vyprášit je ručníkem. Vyklepejte z nich tedy všechen prach na podlahu a pak ho jednoduše vysajte.

Jen vytírat nestačí

Možná si říkáte, že je to zbytečné, ale není. Vždy podlahy vysajte nebo alespoň zameťte předtím, než je začnete vytírat. Vzpomeňte si, jak těžké je odstranit třeba takové vlasy doslova přilepené k mokré podlaze. Při vytírání pak vždy postupujte od konce místnosti směrem ke dveřím.

Soustřeďte se na frekventovanější části koberce

Určitě si vzpomínáte, že vaše maminka s vysáváním začínala vždy od nejvzdálenější části místnosti a postupovala směrem ven k východu, ale pokojské jsou jiného názoru. Podle nich je nejlepší soustředit se nejdříve na ty oblasti, kde se nejčastěji chodí, a ty začít vysávat od vchodu směrem na konec místnosti a teprve pak postupovat zpět tak, jak jsme se naučili v dětství. Tak totiž opravdu zašpiněná místa zbavíte špíny hned dvakrát a budete mít jistotu, že váš koberec je opravdu čistý.

Nechte čisticí prostředky dělat práci za vás

Uklidit koupelnu dá práci. Ulehčete si ji tak, že čisticími prostředky postříkáte sprchovou zástěnu, vanu, umyvadlo, záchod i baterie a nechte je působit po dobu několika minut. Volný čas využijte třeba na vyleštění zrcadla, probrání lékárničky nebo cokoliv dalšího, co je třeba v koupelně udělat. Pak se vraťte a postříkané povrchy otřete a důkladně opláchněte. Leštění nebudete muset zdaleka věnovat tolik úsilí, jako kdybyste se vše snažili vyleštit rovnou po nanesení přípravku.

Zbytečně neutrácejte

Možná si myslíte, že pokojské mají "v rukávu" nějaké tajné chemické zbraně, které jim v boji se špínou pomáhají. Ale jak říkají, jejich tajnou zbraní je obyčejný ocet a voda. Jak věděly už naše babičky, ocet skvěle čistí, a dokonce dokáže odstranit mapy, které zanechaly jiné čističe. Výroba takového domácího prostředku je víc než snadná. Stačí naplnit nádobu s rozprašovačem jedním dílem octa a třemi díly vody.

Vyřazené zubní kartáčky nevyhazujte

Určitě není třeba pravidelně čistit každou píď vaší domácnosti, ale jednou za čas je dobré vzít si na pomoc pár malých kartáčků. S nimi se totiž bez problémů dostanete i do těch sebemenších škvír například v koupelně či kuchyni. Oceníte je i při čištění spodních šroubů, pokud máte záchodovou mísu připevněnou k podlaze. Tam je opravdu jinak těžké se jakkoliv dostat.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články