Studie: Nestíháte cvičit? Nevadí, pokud stíháte uklízet – prodlužujete svůj život podobně

trouba, čištění, úklid
Zdroj: Freepik.com

Do práce, z práce, do práce, z práce. Znáte tento režim, kdy nestíháte cokoliv jiného, natožpak cvičit? I přesto možná nemusíte mít obavy z toho, že vás zasáhne víc zdravotních problémů než ty, kteří třikrát týdně běhají nebo posilují.

Jana Jánská
Jana Jánská 25. 09. 2017 09:00

Studie kolektivu The Pure vyzdvihuje i části dne, které se mohou zdát v kontextu zdraví zanedbatelné. Třeba pohyb spojený s prací. Dojíždění. Ba i pár minut domácích prací!

Podle vědců publikujících v časopisu The Lancet může už půlhodinová aktivita denně nebo 150 minut pohybu týdně snížit riziko smrti zaviněné jakoukoliv příčinou o 28 procent. U srdečních chorob klesá riziko o 5 procent. A nezáleží na tom, jestli propotíte triko v posilovně nebo doma při vysávání.

Už dvacetiminutovka pohybu dokáže zázraky

Výzkumu se účastnilo 130 tisíc lidí ze 17 zemí světa. Jen 3 procenta účastníků protahovala svá pérka během volnočasových aktivit. Téměř 40 procentům nezbylo nic než se spolehnout na pohyb při dojíždění, fyzicky náročnou práci nebo domácí práce. Mezi ně nejčastěji patřili lidé z nízkopříjmových a středněpříjmových zemí, kteří se živí manuální prací nebo musí do práce docházet.

A víte co? Nebyli na tom se svojí zdravotní kondičkou i nic hůř než ti, co si mohli dovolit luxus v podobě permanentky do posilovny.

„Navštěvování posilovny je skvělé, ale můžeme v ní strávit jen určité množství času. Pokud můžeme chodit do práce nebo se procházet během oběda, prospěje nám to také,“ uvedl vedoucí výzkumník doktor Scott Lear z kanadské McMasterovy univerzity.

A kdybychom my všichni zvládli 150 minut týdenní aktivity podle libosti, svět by byl lehčí o 8 procent úmrtí během sedmi let!

Čím aktivnější, tím zdravější

Že našemu zdraví prospívá drhnutí podlahy nebo vysávání koberců, je samozřejmě radostná novina. Bylo by však škoda se upnout k zmíněné půlhodině denně a nepokoušet náš potenciál. Podle studie totiž neexistuje strop v oblasti zdravotních účinků plynoucích z aktivit.

Pokud se totiž účastníci věnovali rychlé chůzi víc než 750 minut týdně, snížili riziko smrti o 36 procent. Vyplývá z toho jasné doporučení – kdykoliv to půjde, hýbejte se.

„V době, kdy na Západě žijeme stále více zaneprázdněné, ale často sedavé životy, zahrnutí fyzické aktivity do našich denních rutin nebylo nikdy důležitější, nejen pro zlepšení fyzického zdraví, ale celkové duševní pohody,“ řekl profesor Metin Avkiran, associate medical director v nadaci British Heart Foundation, jež se zaměřuje na kardiovaskulární výzkum v Británii.

„Zvýšení fyzická aktivita by mohla mít ještě úžasnější dopad na zdraví v nízkopříjmových zemích díky nízkým nákladům a vysokému výskytu srdečních onemocnění v těchto zemích.“

A jak se dnes dopravíte do práce vy? Co zkusit projednou jízdu na kole, při níž se navíc v chladných podzimních dnech zahřejete?

Zdroj: The Telegraph

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články