Dostala jste nádhernou kytici? Jak ji uchovat, aby vydržela co nejdéle krásná

Dostala jste nádhernou kytici? Jak ji uchovat, aby vydržela co nejdéle krásná
Zdroj: Freepik.com
Ještě, než květinu umístíte do vázy, pečlivě zbavte stonek přebytečných listů. Při každé výměně vody je dobré řez opakovat.K ochraně vody a stonku před hnilobou a slizem můžete použít i acylpyrin, kapku octa nebo citronu. Než do vázy nalijete vodu, vydezinfikujte ji – k tomu ideálně použijte přípravek s obsahem chlóru. + 3 fotky+ 4 fotky

Blíží se vánoční svátky, což je čas, kdy častěji darujeme, ale také dostáváme kytice řezaných květů. A každá květina si zaslouží pozornost a péči. Vždyť vykvetla pro naše potěšení.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 28. 11. 2020 14:00

Pugét květin přináší nejen radost, ale také zodpovědnost, aby vám květy co nejdéle vydržely. Není to žádná věda, stačí, když se budete řídit několika jednoduchými radami a zněkolikanásobíte životnost vaší kytice.

Každá je jiná

Tak jako ani jedna z nás není stejná jako ta druhá, také květiny jsou různé a mají i jiné požadavky na to, jak se o ně starat. Ideální je, když květiny při transportu neutrpí teplotní šok. Teď v zimě hlavně dejte pozor, abyste kytici zbytečně nevystavovali větru a mrazu.

Zabraňte hnilobě

Ještě, než květinu umístíte do vázy, pečlivě zbavte stonek přebytečných listů. Poté ho seřízněte ostrým nožem pod úhlem zhruba 45 stupňů. Účelem tohoto řezu je zvětšit plochu, kterou do sebe květina může dostávat vodu a živiny. Při každé výměně vody je dobré řez opakovat.

Pečujte o vodu

Aby se řezané květiny po transportu v chladném povětří dobře aklimatizovaly, dejte je nejprve do vlažné vody a až později do studené. Tu měňte jednou denně. Kvůli tomu, že květina pije pouze řezem stonku, stačí dát do vázy minimum vody.

K ochraně vody a stonku před hnilobou a slizem můžete použít i acylpyrin, kapku octa nebo citronu. Samozřejmě můžete použít i originální výživu, kterou dostanete od floristy. V teplých dnech květiny ocení kostku ledu.

Správná a čistá váza

I taková maličkost, jako je vhodná váza, ovlivňuje životnost květiny. Než do ní nalijete vodu, vydezinfikujte ji – k tomu ideálně použijte přípravek s obsahem chlóru. Květinám se daří v různých typech nádob a každá vyžaduje jiný tvar. O tom si povíme zase příště.

Tip na závěr

Naaranžované ovoce v blízkosti květin sice vypadá atraktivně, ale kytici vůbec neprospívá. Některé plody totiž uvolňuji etylén, který urychluje nejenom zrání ovoce, ale i stárnutí květů.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články