Mýty o úklidu. Nedělejte stále stejné chyby

úklid
Zdroj: Freepik

Čistá domácnost rozumí se šťastná domácnost, to bylo motto dřívějších hospodyněk. Dnes bychom ho spíš lehce upravili: Jen čistá domácnost je zdravá. Proto doma pravidelně uklízíme a smýčíme. Jsou však místa, na která při úklidu zapomínáme, anebo špína, kterou nevidíme, nevadí?

Jana Šulcová
Jana Šulcová 19. 10. 2020 12:30

V domácnosti opravdu existuje mnoho míst, na která při úklidu zapomínáme, nebo by nás vůbec nenapadlo, že jsou rájem bakterií. Určitě bychom je očekávali v kuchyni nebo na toaletě. Ony však číhají i jinde a některé z nich mohou být i životu nebezpečné.

Co nevidím, to neexistuje?

Mezinárodní studie bakterií v domácnostech odhalila, že nejvíce se jich nenachází na toaletě, jak by mnozí předpokládali, ale v kuchyni. Nejčastěji se zde vyskytují koliformní bakterie, mezi které patří i obávaná Salmonella a E.Coli, jež mohou způsobit vážná onemocnění. Hotovým rájem jsou houbičky a utěrky na nádobí, kuchyňský dřez, hned za ním pracovní deska a krájecí prkénko. Překvapivě se ale breberky drží i zásobníku na kávu v kávovaru nebo uvnitř mikrovlnné trouby.

Hýčkáme si svoji špínu

Každá domácnost je jedinečná, takže má i svoje unikátní bakterie. To je dáno tím, že naše tělo vylučuje bakterie odlupováním částeček kůže nebo třeba i zívnutím, takže doma takto zanecháváme naší biologickou stopu. Hodně zajímavý je ale i fakt, že pokud se přestěhujete do nového bydlení, během necelých 24 hodin bude z pohledu mikroskopických bakterií vypadat stejně jako to staré.

Národní tradice

Všichni se nám Čechům vysmívají, že se doma přezouváme, ale je to právě naopak, to my bychom měli litovat ty, kteří doma chodí ve venkovní obuvi. Pokud tedy chodíte doma ve venkovních botách, roznášíte po podlahách a kobercích statisíce bakterií. Některé z nich jsou zdraví škodlivé a mohou způsobit nebezpečné infekce. Experti tedy důrazně doporučují přezouvat se do domácí obuvi, která je navíc mnohem pohodlnější a dovoluje nohám dýchat.

Ach ten prach

Je prostě všude a nejde se před ním nikam schovat. Prach je zdrojem alergenů a usazuje se na každém povrchu jakékoliv struktury. Najdeme ho na nábytku, podlaze i v kobercích. Při víření způsobeném průvanem, vysáváním nebo i pohybem osob v místnosti se dostává do ovzduší a můžeme ho vdechnout do plic. Částice způsobující alergie jsou bakterie, plísně, chlupy domácích zvířat a zejména roztoči a jejich exkrementy.

Hladký povrch stačí otřít

Stále převládá také mýtus, že hladké podlahy stačí jen potírat. Názor, že k péči o čistotu hladkých podlah nepotřebujeme vysavač, je ale pouze iluzí. Nemáte koberce, takže máte dojem, že se bez vysavače obejdete? Nemůžete být dále od pravdy. Prach, který se na podlaze, ale i ve škvírách mezi prahy nebo lištami usazuje, je třeba nejprve vysát a teprve potom podlahu vytřít.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články