Jak vyčistit troubu a zbavit ji mastnoty: Kromě obvyklých pomocníků zkuste i jeden nečekaný trik

Jak vyčistit troubu a zbavit ji mastnoty: Kromě obvyklých pomocníků zkuste i jeden nečekaný trik
Zdroj: Pixabay.com

Trouba patří k oblíbeným a značně využívaným kuchyňským pomocníkům. Aby fungovala, jak má, je třeba ji pravidelně čistit. Vyzkoušejte pár triků, díky kterým si s nánosy nečistoty a mastnotou poradíte i bez použití chemických prostředků.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 15. 01. 2021 14:30

Mastnota v troubě a připečeniny nejsou nic vzhledného a troubě určitě neprospívají. Vlastně ani vaší peněžence, protože mohou mít vliv na výkon přístroje.

Citron na nové připečeniny v troubě

Jestliže vaše trouba není příliš znečištěná a připáleniny a skvrny od mastnoty nejsou relativně staré, můžete si na pomoc vzít čerstvý citron nebo citronový koncentrát z obchodu. Do žáruvzdorné nádoby nalijte trochu horké vody a přidejte citronovou šťávu. Troubu předehřejte alespoň na 150 °C a nádobu do ní vložte.

Po čtvrthodině troubu vypněte, ale nechte ji zavřenou. Bude za vás pracovat pára, která přípečky uvolní. Následně vlažnou troubu domyjte hadříkem.

Na novější připečeniny se také hodí sůl. Povrch navlhčete, posypte ho solí a nechte pár minut působit. Nakonec setřete čistým, vlhkým hadříkem.

Na starší připečeniny – s domácími prostředky

Podobně jako na další domácí úklid se i tentokrát vyplatí vsadit na staré dobré pomocníky: sodu bicarbonu a ocet. Do malého hrnku nasypte asi do poloviny sodu a dolijte ji vodou tak, aby vznikla pasta. Vezměte si rukavice a do rukou kartáček. Opět zahřejte troubu na 150 °C a rovnoměrně ji pomažte pastou.

Nesmí se dostat do ventilátoru a na topná tělesa. A to platí pro jakékoliv čisticí prostředky. Takto nechte působit alespoň 12 hodin, ideálně přes noc.

Vezměte si rozprašovač, který naplníte octem, a postříkejte jím vnitřní prostor trouby. Uvnitř se vytvoří pěna, kterou setřete vlhkým hadříkem. Pokud to nepůjde snadno, trochu přitlačte. Troubu dobře omyjte a nechte ji důkladně proschnout.

Čištění trouby pomocí peroxidu vodíku

Na tuto variantu si připravte sodu a 3% peroxid vodíku. Umíchejte kašičku ze dvou dílů sody a jednoho dílu peroxidu vodíku. Naneste na povrch a nechte působit. Následně povrch setřete, omyjte čistým, vlhkým hadříkem a nakonec vysušte. Když zjistíte, že na ploše zůstaly nečistoty, zopakujte celý proces znovu, dokud nebude vše v pořádku.

Na vyčištění trouby můžete použít také chemické přípravky, které ale nejsou nic extra pro zdraví. Hlavně je vždy nakonec důkladně smyjte.

Abyste si ušetřili pozdější trable, je ideální čistit troubu po každém pečení. Nejlépe ještě když je teplá, pak jde špína z povrchu mnohem snáz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články