Sůl nad zlato: Znáte blahodárné účinky solných jeskyní a peelingů?

Domácí saunové rituály
Zdroj: Pixabay
Domácí saunové rituályKdy už jen čaj nestačí? Je třeba inhalovat!Nad rýmou vyzrajete inhalací s přidáním heřmánkuSolných jeskyní je spousta, stačí si jen vybrat+ 1 fotka+ 2 fotky

Se solí v různé podobě se setkáváme každý den. Zatímco v oblasti stravy nás před jejím nadměrným množstvím lékaři spíše varují, při vnějším použití může mít na zdraví blahodárný účinek. Velmi oblíbené jsou například solné místnosti, kde je možné si díky inhalaci solných částeček užít potřebný relax po náročném dni, a dokonce si pomoci i od zdravotních obtíží. Sůl ale skvěle poslouží také ve formě peelingu nebo při koupelích.

Petra Járková
Petra Járková 13. 12. 2018 23:06

Inhalaci soli fandili i naši předci

Jednou z možností, jak účinky soli využít na maximum, je její inhalace. O pozitivech vdechování solných částic se přesvědčili lidé už v 18. století. Polský léčitel F. Botchkowski si tehdy všiml, že dělníci pracující v solných dolech jsou odolnější vůči sezónním virózám, problémům s průduškami i kožním potížím. Jeho pozorování se potvrdilo i během druhé světové války, kdy se solné doly často používaly jako kryty pro válkou sužované obyvatelstvo. Opakovaný pobyt v dolech přitom přispěl ke zlepšení dýchacích potíží a astmatu některých ukrytých lidí. O pozitivní účinky léčby solí, takzvané haloterapie, se proto začali odborníci stále více zajímat a postupně se objevovaly první uměle vytvořené solné jeskyně, které byly dostupnější pro širší veřejnost.

Jak fungují současné solné komory?

Dnešní solné místnosti jsou vytvořeny z kamenné nebo mořské soli, která obsahuje pro tělo důležité minerály, například jód, vápník, železo či hořčík. Vlhkost vzduchu v izolované místnosti by se měla pohybovat kolem 50 %, teplota pak dosahuje příjemných 20 až 23 °C. Právě při takových podmínkách sůl uvolňuje všechny potřebné minerály do ovzduší. Ty návštěvník vdechuje nosem a ústy, do těla se ale dostávají i přes kůži.

Haloterapie jako prevence i doplněk k léčbě

Pobyt v solné místnosti je vhodný pro všechny věkové kategorie včetně dětí. Haloterapie je perfektní pro celkovou relaxaci těla i mysli a posílení imunity. Pravidelná inhalace solných částeček je ale užitečná i při řešení celé řady zdravotních neduhů. Jako přírodní druh léčby tak může doplnit nebo zefektivnit léčbu medikamenty. Haloterapii je připisován především pozitivní vliv na dýchací soustavu. Inhalace soli tak pomáhá astmatikům i osobám citlivým na problémy se záněty dutin a průdušek. Sůl však blahodárně působí i na trávicí a oběhovou soustavu. Vstřebávání účinných minerálů do pokožky pak může pomoci v boji s akné, atopickým ekzémem i dalšími kožními problémy.

Sůl oceníte při koupeli i během saunování

Příznivé účinky soli si ovšem lze užít i jinak než jen její inhalací. Velmi efektivní je například koupel v mořské vodě. Tu si snadno vytvoříte i v případě, že dovolená v přímořské destinaci aktuálně není ve vašich možnostech. Stačí nasypat zhruba půl kila mořské soli do vany a užít si potřebný relax. Slaná voda krásně zjemní pokožku, zregeneruje tělo a působí antibakteriálně. Sedací koupel v slané vodě je potom účinná při gynekologických obtížích nebo zánětech močového měchýře. Připravíte ji jednoduše tak, že smícháte asi tři litry teplé vody s hrstí soli v menší vaničce, do které se na pět minut posadíte. Pro větší efekt je vhodné sedací koupel opakovat alespoň pět dní.

Sůl a kosmetika

Sůl je velmi oblíbená i v kosmetice. Ve formě peelingu totiž skvěle masíruje kůži, změkčuje ji a odstraňuje odumřelé buňky. Solný peeling lze použít také v sauně. Póry jsou vlivem tepla krásně otevřené, masáž hrubou solí je tak ještě efektivnější. Vybrat si můžete ze široké nabídky hotových produktů v obchodě nebo vsadit na podomácku vyrobený peeling. K jeho vytvoření stačí promíchat hrubozrnnou sůl s troškou olivového oleje, vhodné je také přidání oblíbené vonné esence. Peeling se pak nebojte použít na celé tělo včetně obličeje. Ideální je například pro odstranění suché kůže na chodidlech.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články