Varovné signály: Co prozradí pokožka o vašem zdraví?

Kontrolujte si skvrny jak na viditelných, tak intimních partiích
Zdroj: Shutterstock
Pokud máte citlivou pokožku hlavy, volte šetrné prostředkyČervená víčka mohou značit alergii nebo používáte nevhodný odličovač očíPokud trpí pokožka vřídky či akné, možná za to může úzkostTrpíte tmavými skvrnami na krku nebo v podpaží? Pak si nechte změřit hladinu cukru v krvi+ 1 fotka+ 2 fotky

Některé zdravotní obtíže můžeme odhalit pouhým pohledem. O tom, co se děje v našem těle vypovídá i stav pokožky, nehtů nebo vlasů. Lékaři z nich mohou zjistit, že trpíte úzkostí, velkou mírou stresu, zažívacími problémy nebo třeba cukrovkou.

Redaktor
Redaktor 29. 11. 2018 22:20

Červená oční víčka 

Opuchnutá, červená nebo povislá oční víčka a malé hrudkovité výrůstky kolem nich můžou být příznakem alergie nebo podráždění od kosmetických přípravků. Nejčastěji za to může řasenka, oční stíny nebo šampon. To vyšlo z výzkumu očního lékaře Roberta Abele z Delaware Ophthalmology Consultants ve Wilmingtonu.

Při kontaktu s alergenem se na pokožce nejčastěji objevuje červené místo, které svědí nebo pálí. Kromě toho se může objevit i kopřivka, ekzém nebo dokonce olupování kůže. Mezi nejčastější kosmetické přípravky, které způsobují alergické reakce jsou šampony a kondicionéry, barvy na vlasy, parfémy, deodoranty a antiperspiranty, dezinfekční prostředky a tělová mléka.

Příčinou opuchnutých očních víček ale může být i alergie na některé potraviny. Nejčastěji jsou to mléčné výrobky, ořechy, vajíčka, ryby, sója, pšenice, citrusy nebo jahody. Někteří lidé tak mohou reagovat i na tea tree olej nebo propolis.

Tmavé skvrny na krku

Pigmentové skvrny sametového vzledu na kůži vzadu na krku a v podpaží bývají jedním z příznaků cukrovky. Doktor Robert Gabbay z Harvard Medical School's Joslin Diabetes Center říká, že tyto tmavé skvrny na pokožce jsou ukazatelem, že vaše tělo začíná být odolné vůči inzulínu.

Pokud si tedy všimnete tmavé skvrny v tělesných záhybech, pravděpodobně máte nadváhu nebo trpíte obezitou. Pokud se navíc ve vaší rodině vyskytuje cukrovka, je vhodné navštívit lékaře, který vám zkontroluje hladinu glukózy v krvi. Podle doktora Gabbaye stačí zhubnout sedm procent tělesné váhy, a tím snížit riziko rozvinutí cukrovky až o dvě třetiny.

Okousané nehty

Okusování nehtů může být důsledkem stresu, nudy, nebo dokonce perfekcionismu. Psychiatr Gregory Thorkelson z UPMC Western Psychiatric Institute and Clinic v Pittsburghu říká, že i kdyby nebyla úzkost přímou příčinou kožních problémů, může je rozhodně zhoršit. Ve stresu se vždy zhorší atopický ekzém nebo lupénka.

Stres negativně působí na naše zdraví a také na vzhled pokožky. Hormony, které se v těle při stresu vyplavují, oslabují ochrannou bariéru pleti, pokožka je vysušená, ztrácí jas a zdravou barvu. Objevují se červené žilky, kruhy a váčky pod očima nebo hluboké vrásky.

Kvůli stresu člověk také vypadá starší. Když se mračí, dělají se mu vrásky. Někteří odborníci říkají, že kvůli stresu můžeme vypadat i o deset let starší. Důležité tedy je starostlivě pečovat o svou pleť, vyhýbat se stresovým situacím a spát dostatečné množství hodin.

Barevné skvrny na vulvě

Červené, hnědé, bílé, růžové nebo černé skvrny na vulvě a v jejím okolí jsou podle doktorky Lauren Streicher z Feinberg School of Medicine at Northwestern University nutné hlídat. Zvláště pak, pokud se zvětšují či hrubnou je na čase navštívit kožního lékaře. Vždy se nemusí jednat o zhoubný melanom, ale raději nic nepodceňujte.

Je zajímavé, že podle doktorky Streicher je možné, že se melanom objeví na pokožce, která se na slunku nevystavovala. Navíc lékaři oblast vulvy při prohlídkách nekontrolují, tak si to musí ženy pohlídat samy. Ideální by samozřejmě bylo, abyste ztratily stud a lékaře o tuto prohlídku jednou za rok požádaly.

Suchá pokožka a polámané nehty

Extrémně suchá pleť, slabé vlasy, křehké a lámavé nehty můžou být znamením poruch štítné žlázy. Endokrinoložka Minisha Sood z Lenox Hill Hospital v New Yorku vysvětlila, že kožní problémy může způsobit snížená funkce štítné žlázy nebo naopak její zvýšená funkce. Snížená funkce se projevuje nejčastěji křehkými nehty, slabými vlasy a naopak zvýšená funkce může způsobit hrubou suchou pokožku na loktech a kolenou.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články