Bílé, hnědé nebo černé skvrny: Co se vám nehty snaží říct o vašem zdraví?

nehty, ruce, prsty
Zdroj: unsplash.com

Nehty si pravidelně lakujeme a pilujeme, ale mnohdy zapomínáme sledovat, jestli jsou opravdu zdravé. Přitom nám mohou hodně prozradit o našem zdraví. Poznáte z nich například plísňovou infekci, kožní problémy nebo plicní infekci.

Jana Jánská
Jana Jánská 05. 11. 2020 11:09

1. Žluté nehty

Pokud sledujete, že máte nehty zažloutlé, zbystřete. Je možné, že máte plísňovou infekci. Také můžete mít tuberkulózu nebo zánět štítné žlázy. Také to ale může znamenat jen to, že často používáte barevný lak a nehty vám tak zežloutly. Vyzkoušejte aspoň na čas bezbarvý lak.

2. Bílé skvrny

Často slýcháme, že když máme na nehtech bílé skvrny, máme nedostatek vitamínů nebo to jsou znaménka krásy. Jenže pravdou není ani jedna varianta. Bílé skvrny na nehtech často signalizují nějaké poranění. Pokud mají skvrnky černý okraj, může se dokonce jednat o žloutenku.

3. Hnědé a černé skvrny

Pokud se vám začnou dělat na nehtech hnědé nebo černé skvrny, měla byste zbystřit. Může se totiž jednat o infekci srdeční chlopně. Takže pokud si nejste jistí, že jste se jen někde uhodili a prostě jste si pod nehtem udělali modřinu, vydejte se ke svému lékaři.

4. Vypouklina

Začala se vám dělat na nehtech vypouklina? Může to signalizovat lupénku, ekzémy nebo kožní problémy. Také to může jít o zánět kloubů a raději byste se měli vydat ke svému lékaři.

5. Modré skvrny

Vaše nehty můžou být také někdy namodralé. To signalizuje, že máte v těle nedostatek kyslíku, ale také se může projevovat plicní infekce. Pokud jsou namodralé jen lehce, může jít o některé stádium cukrovky. Raději se poraďte se svým lékařem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články