Zaručené tipy pro dobrý spánek: Která z těchto usínacích bylinek pomůže vám?

Zaručené tipy pro dobrý spánek: Která z těchto usínacích bylinek pomůže vám?
Zdroj: freepik.com
Trápí vás problémy se spaním? Víte, že velkými pomocníky mohou být bylinky, které seženete na každém kroku? Jednou z nich je třeba třezalka tečkovaná, která zklidní podrážděné nervy....Šafránový čaj uleví při menstruačních potížích i depresích. Čaj z meduňky lékařské je skvělý prostředek pro usínání..Mateřídouška pod polštářem přivolá sladké sny.+ 2 fotky+ 3 fotky

Kvalitní spánek je pro náš organismus stejně důležitý jako dostatek tekutin a kvalitní strava, protože během spaní naše tělo nabírá sílu na další den. Problém ale nastává, když spánek nepřichází.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 25. 10. 2020 14:02

Protože je dobrý spánek pro naši tělesnou i duševní pohodu tak důležitý, neměli bychom dopustit jeho dlouhodobý nedostatek. Zobnout si pilulku před usnutím je snadné, ale z dlouhodobého hlediska naprosto nevhodné. Sladké sny můžete podpořit bylinkovým čajem. Podívejme se na pět nejúčinnějších usínacích bylin.

Meduňka lékařská

Významná bylinka v boji proti nespavosti, o jejíchž účincích ví asi každý. Výluh z meduňky nejenom že přivolá sny, ale je účinný i pro celkové zklidnění předrážděného organismu, uklidňuje bušení srdce, zpomaluje dýchání a má pozitivní dopad na nervovou soustavu i psychiku. Tato bylinka je vhodná pro užívání dospělými, ale šálek si mohou dopřát i děti.

Třezalka tečkovaná

Velmi vhodná bylinka pro přivolání spánku. Kromě toho ale dobře pomáhá při nervových obtížích. Pozor byste si měli dávat, pokud užíváte antidepresiva, jste alergičtí na pyl anebo, jestliže trpíte cukrovkou 1. i 2. typu. Třezalka je opravdu velmi silná droga, proto byste se o jejím užívání měli předem poradit s lékařem.

Kozlík lékařský

Bylinka, po které usnete během pár minut, bohužel nepříjemně páchne a ještě hůř chutná. Pokud si na její chuť nedokážete zvyknout, zkuste kapsle s výtažkem, působí stejně dobře. Kozlík je skvělý prostředek při stresem vyvolané nespavosti, přepracování anebo po nervovém vyčerpání. Můžete si také dopřát zklidňující koupel, do které nalijete kozlíkovou tinkturu.

Šafrán setý

Bylinka, kterou si spojujeme spíš s drahým kořením je zároveň i velmi účinná při potlačování nervozity a podrážděnosti. Účinné látky šafránu nezabírají jako u jiných bylinek ihned, ale jsou určené pro dlouhodobou kúru. Účinek se projeví až po 14 dnech užívání. Výtažek ze šafránu se dobře kombinuje s aminokyselinou L-tryptofan, a tento prostředek se doporučuje při lehčích projevech nespavosti.

Chmel

Nejenom po pivu se dobře usíná, ale báječně se vám bude spát i po výluhu z chmelových šišek. Mimo přivolání spánku je chmel skvělý i pro povzbuzení trávení a tvorby žaludečních šťáv, při zažívacích potížích i pro povzbuzení. Má sedativní účinky a tlumí podrážděné nervy.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články