Nevolnosti a žaludek na vodě? Zkuste šetřící dietu a bylinky, radí nutriční terapeutka

Nevolnosti a žaludek na vodě? Zkuste šetřící dietu a bylinky, radí nutriční terapeutka
Zdroj: Pixabay.com

Snědli jste něco špatného a není vám dobře? Dlouhodobě se stresujete a vaše trávení vám to teď vrací nepříjemným pocitem žaludku na vodě? Ještě než vyhledáte lékaře, vyzkoušejte na pár dní šetřící dietu. Pomoci mohou také bylinky. Zeptali jsme se nutriční terapeutky, co byste měli jíst při nevolnostech a na jaké potraviny raději ani nemyslet.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 04. 03. 2020 09:00

V případě potíží se žaludkem odborníci doporučují nejdříve nasadit šetřící dietu. Jestliže jste snědli něco, co vám úplně nesedlo, změna jídelníčku vám dokáže účinně ulevit.  „Pokud se rozhodnete doma dodržovat takzvanou šetřící dietu, která je mechanicky, chemicky a termicky šetřící, neměli byste jíst kořeněné, nadýmavé a dráždivé potraviny. Vyhnout byste se měli polotovarům a smaženým pokrmům. Vhodné nejsou ani jakékoliv pokrmy upravované na tuku,“ vysvětluje nutriční terapeutka Johanka Šlapáková, DiS.

Co smíte a na co byste neměli při dietě ani pomyslet?

Bílé pečivo nemažte máslem ani sádlem, nejezte tučné maso. Vybírejte pouze to libové a světlé. Mléčné výrobky volte nízkotučné či odtučněné. Ty tučné z jídelníčku zcela vyřaďte. Pokud máte rádi tvrdé sýry, hlídejte jejich podíl tuku v sušině, který by měl být do 20 %. Vyhýbejte se také zrajícím či plísňovým sýrům a zapomeňte na smetanu. Ke kořenění jídel používejte pouze bylinky. Rozhodně nepoužívejte žádné jiné koření, jako je například pepř, česnek, paprika, kari, apod. Konzumujte jen nenadýmavou zeleninu a ovoce. Dobré je volit spíše kořenovou zeleninu, rajčata, ovocné šťávy a kysely, kompotované meruňky, banány, přesnídávky, pyré, špenát, hlávkový salát, cuketu, dýni a další nenadýmavou jemnou zeleninu a ovoce. Tato dieta spočívá v omezení tuků, ale ne v jejich úplném vyloučení. Tuk tělo potřebuje, ale potřebuje tuk správný. Používejte proto rostlinné oleje (nejlépe řepkový) a margaríny. Vynechte konzumaci másla, sádla, palmového či kokosového oleje,“ radí Johanka Šlapáková a dodává, že byste měli rovnou zapomenout i na škvarky, uzeniny, pomazánky a další nezdravé tučné pochutiny.

Vsaďte na sílu bylinek!

„To, že v bylinkách je síla, už věděly i naše prabáby. Na bolest či tlak v žaludku mohou podpůrně pomoci bylinky jako je heřmánek, meduňka, pelyněk, fenyklový odvar, rakytník, měsíček lékařský, ale i další. Pro jejich správné účinky je však při bolestech žaludku potřeba jíst střídmě, nekořenit, nejíst nadýmavě a snažit se najít příčinu,“ říká Johanka Šlapáková.

Pokud potíže přetrvávají, navštivte gastroenterologa

V případě, že šetřící dieta a bylinky ani po pár dnech nezabírají, je třeba hledat další řešení. Důvodů, proč vám není dobře, může být více. Problémy zažívacího systému se zabývá speciální obor zvaný gastroenterologie. Pomocí podrobných vyšetření dokážou gastroenterologové velmi přesně odhalit původ vašich potíží.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články