Speciál: Průvodce kvalitouSpeciál: Hubněte s námiTestování

18 mazaných triků, jak uchovat zeleninu a ovoce maximálně dlouho čerstvé

18 mazaných triků, jak uchovat zeleninu a ovoce maximálně dlouho čerstvé
Zdroj: Pixabay.com.
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Koupíte si květák a po dvou dnech už ho pokrývá plíseň. To je k vzteku, viďte? Vyděláváme proto, abychom peníze vyhazovali za ovoce a zeleninu, které nic nevydrží. Nebo ano? Ovšemže! Jen musíte znát tyto mazané triky. Díky nim prodloužíte životnost každé brokolice nebo blumy o několik dní.

Jana Jánská 3. října 2016

1. Neomývejte je před uskladněním

Maximální je otřete suchým hadříkem, pokud jsou zablácené či jinak znečištěné. Důkladným omytím ztratí ovoce i zelenina přirozenou ochranu proti plísním a hnilobě.

2. Ovoce a zelenina milují sucho

Tento trik je geniální, protože je jednoduchý a maximálně efektivní zároveň. Uskladněte ovoce nebo zeleninu do nádoby, kterou předtím vyložte papírovou utěrkou. Absorbuje případnou vlhkost, a zabrání tak plísním.

Gastronomický horoskop: Jaký máte vztah k jídlu a co vám způsobuje zdravotní obtíže?
Mohlo by Vás zajímat:

Gastronomický horoskop: Jaký máte vztah k jídlu a co vám způsobuje zdravotní obtíže?

3. Nezralé avokádo potřebuje zábal

Věděli jste, že zralé a nezralé avokádo se skladují jinak? Aby vaše investice do nezralého avokáda nepřišla vniveč (i když bylo tvrdé avokádo pravděpodobně ve slevě), zabalte ho do novin nebo ho uschovejte do silné papírové tašky. Jakmile máslová hruška uzraje, vložte ji do plastového sáčku a uložte do lednice.

4. Lednice, nepřítel paprik, rajčat, okurek i jiných druhů

Pamatujte na obecné pravidlo: nezralé ovoce a zelenina do lednice nepatří, neboť rychle shnije. Papriky, okurky a rajčata od ní pro jistotu držte dál i ve stavu zralosti. Papriky by v lednici mohly ztratit svou pružnost a na rajčatech a okurkách by mohl ulpět sliz.

Propagátorka zdravého jídla Bára Hernychová: Nejlepší superpotraviny si vypěstujeme sami
Mohlo by Vás zajímat:

Propagátorka zdravého jídla Bára Hernychová: Nejlepší superpotraviny si vypěstujeme sami

5. Banán potřebuje péči

Asi už jste zjistili, že banán v lednici bleskově hnědne. Je tedy jasné, že by s ní neměl přijít do kontaktu. Abyste jeho životnost ještě prodloužili, omotejte jeho stopku potravinovou fólií.

6. Nakrájená zelenina vydrží!

Ale jen ve vodě. Pokud jste to s ní do salátu přepískli a nechce se vám vyhazovat peníze, vměstnejte ji do zavařovacích sklenic s trochou vody. Takto vydrží nejdéle.

Plýtvání potravinami v číslech! Kolik jídla vyplýtvají české domácnosti a jak s přebytky nakládají obchodní řetězce?
Mohlo by Vás zajímat:

Plýtvání potravinami v číslech! Kolik jídla vyplýtvají české domácnosti a jak s přebytky nakládají obchodní řetězce?

7. Malý trik pro zachování plného aroma

Přihrádky na ovoce a zeleninu v lednici nezískaly své umístění i tvar náhodou. Jsou skoro ze všech stran uzavřené, a proto je v nich trochu větší teplo než ve zbytku lednice. Díky tomu si plody uchovají typickou vůni a plnou chuť.

8. Nedávejte dohromady toto ovoce a zeleninu

Některé druhy ovoce a zeleniny uvolňují etylen. Patří mezi ně například banány, melouny, hrušky, mango, rajčata, švestky a meruňky. To se nelíbí druhé skupině ovocných a zeleninových plodů, jako je mrkev, brokolice, dýně, brambory, jablka a lilek. Dáte-li dohromady kusy z těchto dvou skupin, začnou urychleně hnít!

Lída (68): Doma se mi ztrácelo jídlo. Synové si mysleli, že blázním, potom jsem záhadu odhalila
Mohlo by Vás zajímat:

Lída (68): Doma se mi ztrácelo jídlo. Synové si mysleli, že blázním, potom jsem záhadu odhalila

9. Brambory a cibule potřebují vlastní prostor

Jednoduše proto, že pokud odpočívají na stejném místě, cibule začne klíčit a stane se nepoživatelná.

10. Česnek a cibule milují tmu

Nemáte-li v domě tmavé prostory, můžete si pomoct papírovými taškami, do kterých česnek i cibuli uložíte. Nezapomeňte do každé tašky udělat pár děr. Takto je můžete skladovat prakticky kdekoliv v domě.

Masové vývary jako od babičky: Správně připravené povzbuzují chuť k jídlu
Mohlo by Vás zajímat:

Masové vývary jako od babičky: Správně připravené povzbuzují chuť k jídlu

11. Brambory a slunce? Nebezpečná kombinace

Teď bez legrace – brambory by nikdy neměly ležet na přímém slunci! Nejenže začnou klíčit, ale změní se i jejich struktura, která se stane pro člověka jedovatá. Brambory patří do dřevěných nebo plastových košů či bedýnek, tam, kde je sucho a tma.

12. Jablka prodlouží životnost brambor

Geniální trik, který bohužel není tolik známý: přidejte jedno nebo dvě jablka mezi brambory a těšte se z chutných hlíz dlouhé týdny!

Kdy smíte sníst při dietě poslední jídlo? Výživová poradkyně vyvrací nejčastější mýty o hubnutí
Mohlo by Vás zajímat:

Kdy smíte sníst při dietě poslední jídlo? Výživová poradkyně vyvrací nejčastější mýty o hubnutí

13. Chřest vyžaduje péči hodnou květin

Chřest patří do vázy s vodou. Jako květiny. Díky tomu ho nebudete muset konzumovat ve spěchu.

14. Brokolice a květák se neobejdou bez vody

Zatímco jinde dělá vlhkost neplechu, květák a brokolice vodu milují. Překryjte svrchní část brokolice vlhkou utěrkou a dejte ji stonkem do vody. Pravidelně utěrku ždímejte a měňte vodu jako u květiny. Květák zabalte celý do vlhké utěrky celý nebo do potravinové fólie s několika dírkami pro ventilaci.

15. Zelenina potřebuje (na) vzduch

Zelenina uskladněná při pokojové teplotě vyžaduje proudění vzduchu. Je tedy jasné, že uzavřená bedna nebude nejlepší volbou pro uschování.

5 věcí, které byste zásadně neměli dělat po jídle
Mohlo by Vás zajímat:

5 věcí, které byste zásadně neměli dělat po jídle

16. Řapíkatý celer zabalte do alobalu

A uložte do lednice. Takto neztratí svou konzistenci ani výraznou chuť, jako kdybyste ho zabalili do plastu.

17. Natočte rajčata správným směrem

Toto doporučení není věnováno pouze estétům. Ale i těm, kteří nechtějí svá rajčata vyhazovat. Červená jablíčka by měla být natočená stopkou směrem nahoru. Tato část patří k těm nejvíce delikátním, ale i nejchoulostivějším – u stopky se začíná rajče rozkládat nejdříve.

18. Hroznové víno zůstane šťavnaté v plastu

Pokud se snažíte žít ekologicky, toto doporučení se vám líbit nebude – hroznové víno zůstane nejdéle šťavnaté v polyetylenovém sáčku. Takže ho budete muset nejspíš co nejdříve sníst. Ale to také nezní špatně, nebo ne?

Spojení jídla a graffiti: Dopřejte si gastronomický i umělecký zážitek
Mohlo by Vás zajímat:

Spojení jídla a graffiti: Dopřejte si gastronomický i umělecký zážitek

Zdroj: Bright Side

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články