10 triků, jak připravit ten nejlepší steak

10 triků, jak připravit ten nejlepší steak
Zdroj: Freepik.com
Maso se vám musí na první pohled líbit.Nejkřehčí jsou steaky z masa, které je prorostlé tukem. Ten vypadá jako jemné bílé mramorování mezi červenými svalovými vlákny. Při tepelné úpravě tento tuk povolí, rozpustí se a udělá maso šťavnatější a taky chutnější.Nikdy do masa během přípravy nepíchejte, na otáčení používejte kleště.Hotové steaky nechte ještě odpočinout. Během té doby se maso uleží a šťáva, která se uvnitř uvolnila, se znovu pěkně spojí s masem. Po zakrojení do steaku vám pak zbytečně nevyteče, maso bude nádherně šťavnaté a křehké. + 1 fotka+ 2 fotky

Sezóna zahradních party je tady. Roztopte grily a připravte pro přátele či rodinu šťavnaté steaky. Jak na to, abyste z nich neměli vysušenou podešev ale chutný kus masa? Postupujte podle našich deseti praktických rad.

Jana Jánská
Jana Jánská 02. 06. 2020 12:00

I když příprava steaku může vypadat na první pohled jako poměrně snadný úkol. Rozhodně ji nepodceňujte. Každý, správně provedený krok vede k dokonalejšímu výsledku.

Temperujte maso

Pár hodin před samotnou přípravou dejte maso temperovat ven z lednice. Je důležité, aby při přípravě nebylo studené, ale mělo pokojovou teplotu. Maso v kuse naporcujte, temperuje se kratší dobu a rovnoměrněji.

Nešetřete

Pod pojmem steak si většina z nás představí pořádný kus masa, takže na porcích nešetřete! Ze svíčkové můžete klidně nakrájet i 4 - 5 cm silné plátky. Vždy ale zachovejte poměr stran alespoň 3:2, tedy steak by nikdy neměl být vyšší, než je jeho průměr.

Masírujte, plácejte, klepejte, ale jenom někdy

Vyzrálé maso je tvárné a postrádá elasticitu masa čerstvého, takže pokud chcete steakový řez trochu roztáhnout, stačí poplácání dlaní, případně jeden lehčí úder pěstí. Pokud se pustíte do přípravy plátků (tedy mas připravovaných po vlákně), jako je například flank, poklepáním tupou stranou paličky maso díky uvolněnému katepsinu po nějaké době trochu zkřehne.

Solit či nesolit, to je, oč tu běží

Solení/nesolení masa před přípravou je žabomyší válka, stejně jako jestli je lepší Android nebo iPhone. Je sice pravda, že sůl "vytahuje" z masa vodu, ale aby se z vašeho masa stala sušinka, tak věřte, že té soli by muselo být poněkud víc než pár krystalů z mlýnku.

Vyberte pánev

Maso klidně připravíte i v hrnci se silným dnem, jde o schopnost tepelné indukce. Pokud budete steak připravovat na pánvi, vyberte tu, která má silné dno (pozor na kvalitu nepřilnavých povrchů). Vhodné jsou pánve s litinovým jádrem, případně celoocelové. Levnější hliníková varianta vám nebude fungovat na indukci.

Rozpalte

Počáteční teplota grilu nebo pánve by měla být opravdu vysoká. Ale pamatujte, že s teplotou musíte v průběhu přípravy pracovat.

Čas

Čas je relativní i zde, pokaždé vám to bude trvat jinak dlouho, protože pokaždé budete vycházet z jiné počáteční teploty masa a jinak rozpálené pánve, ale věřte, že odpočinutý kousek steakového masa, který by měl být silný přibližně na tři prsty, z vyzrálé svíčkové nepotřebuje na medium rare ani šest minut.

Nepíchejte do steaku

Určitě nikdy na otáčení nepoužívejte vidličku, zbytečně byste riskovali, že přijdete o cennou šťávu.

Použijte prst

Jestli si nejste jistí, jak je maso propečené, neřežte ani nepíchejte do něj. Zatlačte do masa prstem. Čím je maso "gumovější", tím je syrovější.

Nechte ho odpočinout

Po upečení maso vyjměte z pánve a nechte přikryté odpočívat. Čím více šťávy pod masem po odpočívání objevíte, tím více jste maso propekli. Pokud chcete maso medium a pod masem není žádná šťáva, klidně ho vraťte na chvilku na pánev.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články