Největší chyby při grilování aneb jak si neublížit

Maso nikdy neservírujte syrové
Zdroj: pixabay
Maso nikdy neservírujte syrovéOheň je dobrý sluha, ale zlý pánpopáleniny totiž umí boletmaso se musí vždy dopéct+ 1 fotka

Češi milují grilování a kdykoliv se venku oteplí, jdou grilovat. V těchto dnech se tedy griluje jako o závod. Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Jak grilovat bezpečně?

Redaktor
Redaktor 03. 06. 2018 16:09

Poctivého nepálí

To se sice říká, ale úplně to tak není. Neberte do ruky nic, co by mohlo být horké: žádné jídlo, žádnou nádobu, podložku nebo rošt. Vždy si pomozte chňapkou nebo obracečkou. Především však dávejte velký pozor, aby se k ohni a grilu nedostaly děti. Dejte pozor, aby nikde nic nepřečnívalo – stačí rukojeť nebo podložka, o které dítě zavadí, a už je oheň na střeše. V tomto případě tedy spíš na zahradě.

První pomoc při popáleninách

Nejdůležitější je chlazení popálenin. Pokud popáleniny nechladíme, teplo se šíří dál a rozsah a hloubka poškození se zvětšuje. Chladíme do té doby, dokud chlazení přináší úlevu od bolesti. Popálenin se nedotýkáme! Každá popálená plocha je možným vstupem infekce do organismu. V případě rozsáhlejších popálenin chladíme pouze nejdůležitější místa – obličej, krk, ruce a genitálie. Ostatní plochy zakryjeme co nejčistším materiálem a postiženého přikryjeme, abychom předešli podchlazení. Nikdy popálené plochy ničím nemažte, nezasypávejte apod. Puchýře nepropichujte. Pokud to ještě jde, sundejte postiženému prsteny, řetízky a tak dále, protože popáleniny otékají a následně bude sundání šperků velmi obtížné.

Pozor na vdechnutí kouře

Grilovat můžete i v uzavřených prostorách, jsou-li to grily elektrické. Jestliže nemáme elektrický gril, ale obyčejný, který se musí zapálit a hoří, na gril párty uvnitř domu rovnou zapomeňte. Kouř, který z grilu stoupá, může být i životu nebezpečný.

Dráždí oči, dýchací cesty a může dokonce i udusit. Přesunout gril kvůli dešti do garáže není dobrý nápad, barbecue na zastřešené terase také ne. Vždycky se ujistěte, že jste v prostoru, ve kterém proudí vzduch a kouř se nehromadí.

Maso je vždy nutné dopékat

Především u drůbeže. Jinak riskujete ošklivou salmonelu. Neupečené maso nikdy neservírujte.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články