Není víno jako víno: Jaké se hodí k dušenému hovězímu, vepřovému na pánvi nebo guláši?

Není víno jako víno: Jaké se hodí k dušenému hovězímu, vepřovému na pánvi nebo guláši?
Zdroj: pxhere.com
André 2015 pozdní sběr, bariggue, Chateau Dowina, Vinselekt MichlovskýAlibernet 2013 pozdní sběr, barrigue, Chateau Dowina, Vinselekt MichlovskýVinum Palaviense Sylvánské zelené 2016 pozdní sběr, Vinselekt MichlovskýVinum Palaviense Sylvánské zelené 2016 pozdní sběr, bariggue, Vinselekt Michlovský+ 17 fotek+ 18 fotek

Lámete si hlavu, jaké víno se hodí k určitému druhu masa? Máme pro vás několik osvědčených tipů, díky kterým se pro vás stane párování kvalitního vína a jídla úplně jiným zážitkem a pochutnáte si jako nikdy.

Petra Járková
Petra Járková 31. 01. 2020 10:00

Obecná a velmi jednoduchá poučka je podle barev. Bílé víno se k hodí k bílému masu, červené víno k červenému masu. Ale to je jen velmi základní snoubení. Pojďme trochu hlouběji, k dokonalejším propojením chutí, se kterými zažijete nezapomenutelné chuťové zážitky.

Dokonalé kombinace podle specialistky Lenky Michlovské:

Kombinace, které perfektně fungují a nikdy se nemění je Cabernet Sauvignon a jehněčí hřebínek nebo Pinot Noir s divokou pernatou zvěří – bažant, koroptev, perlička a divoká kachna.

Hovězí steak a hovězí tatarák

Krásně se hodí k řadě Chateau Dowina z vinařství Vinselekt Michlovský. Jedná se o vína bariková, konkrétně Frankovka 2016 pozdní sběr, bariggue, André 2015 pozdní sběr, barrigue, Alibernet 2013 pozdní sběr, bariggue nebo Svatovavřinecké 2015 pozdní sběr, bariggue. Skvělá je také kombinace s Merlot 2017 pozdní sběr z řady Harmony.

Dušené hovězí maso

Dobrou volbou bude Veltlínské zelené 2017 Harmony nebo Ryzlink vlašský 2015 Vinum Palaviense.

Krůtí maso

Ke krůtímu masu volíme bílé, perfektní je opět víno barikové. Můžete vyzkoušet například Chardonnay 2017 pozdní sběr nebo Ryzlink rýnský 2012, obě z řady Chateau Dowina, která zrála v dubových sudech.

Jaké k rybám?

Tuzemské bílé ryby budou perfektně ladit s bílým vínem pozdního sběru. Perfektní je Sylvánské zelené 2016, Veltlínské zelené 2017 nebo Ryzlink rýnský z řady Vinum Palaviense. K tuňákovi naopak volíme červené, skvělý je Modrý portugal nebo Rulandské modré. Úplně na míru doporučujeme láhev Modrý portugal 2013 Harmony pozdní sběr nebo Rulandské modré 2013, Chateau Dowina, barrigue. Candáta perfektně doprovodí Sylvánské zelené 2016 pozdní sběr nebo Ryzlink Rýnský 2015 z řady Vinum Palaviense.

Maso na pánvi

Pokud budeme připravovat vepřové maso na pánvi, určitě bílé víno. Naše tipy: Rulandské šedé a Chardonnay, bariková vína z řady Chateau Dowina. Dále pak pozdní sběry, např. Rulandské modré Vinum Palaviense či Rulandské bílé Harmony.

Pečené maso

Naopak k pečenému žebru, koleni nebo bůčku párujeme víno červené. Opět neodolatelná kombinace červených odrůd z řady Harmony od Vinselekt Michlovský. Jestli zvolíte Cabernet Moravia, Merlot nebo Rulandské modré, už zálež jen na vás. Všechny kombinace jsou naprosto odzbrojující.

Gulášek a červené

Chystáte poctivý český guláš? Jak hovězí, tak vepřový bude perfektně ladit s červeným vínem.  Zajímavý doprovod vytvoří Frankovka 2016 pozdní sběr Chateau Dowina, barrigue nebo kabinetní Frankovka 2017 49L.

Přemýšlejte nad výběrem

Ať už se chystáte na přípravu jakéhokoliv pokrmu, přemýšlejte rozhodně i nad vínem, které k němu nalijete. Zkoušejte, ochutnávejte a uvidíte, že budete objevovat další a další spojení, která vám nachystají neskutečné zážitky.

„Jedním ze způsobů snoubení je volit odrůdu a k ní přiřadit jednotlivé typy pokrmů. Tato doporučení můžou být jen jako orientační, nejkrásnější je, že neexistují takřka žádná pravidla. Záleží na našich zkušenostech a pestrosti propojení vína s jídlem. Život je příliš krátký na to, abychom zvládli vyzkoušet všechny možné kombinace,“ říká Lenka Michlovská z vinařství Vinselekt Michlovský.

NA KONKRÉTNÍ VÍNA SE PODÍVEJTE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články