Největší pasti vysokého i nízkého krevního tlaku. Proč jsou oba nebezpečné?

Největší pasti vysokého i nízkého krevního tlaku. Proč jsou oba nebezpečné?
Zdroj: Pixabay.com

Potíže s krevním tlakem jsou nebezpečné hlavně pro svou nenápadnost. Bez měření ani nemusíte poznat, že máte problémy. Zvláště v případě vysokého tlaku na sobě pacienti mnohdy nepociťují žádné příznaky. Navíc i jedinci, kteří dříve trpěli nízkým tlakem, mohou najednou trpět vysokým, a naopak. Právě proto je nezbytné hodnoty krevního tlaku pravidelně kontrolovat. Kdy byste se měli mít na pozoru a proč jsou oba typy tlaku nebezpečné?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 27. 01. 2020 08:00

Hodnoty krevního tlaku

Normální hodnoty krevního tlaku se pohybují kolem 130/80. Za vysoký krevní tlak neboli hypertenzi považují lékaři hodnoty od 140/90. V případě nízkého tlaku čili hypotenze pak mluví o hranici pod 100/60. Hodnota uváděná před lomítkem představuje systolický tlak krve, který působí na cévní stěnu při maximálním stahu srdce, hodnota za lomítkem značí diastolický tlak, působící na cévní stěnu při uvolnění srdečního svalu.

Co způsobuje hypertenzi?

Přesné příčiny vzniku vysokého krevního tlaku odborníkům známy nejsou. Na vině mohou být různé faktory, mezi něž patří nezdravé stravování, obezita, kouření, nedostatek pohybu, alkohol, stres i dědičnost. V menších procentech případů může být vysoký tlak vyvolán onemocněním ledvin nebo hormonálního systému. Někdy bývá spojován i s obdobím těhotenství. Zvyšovat ho mohou také některé léky, například s obsahem kortikoidů.

Nebezpečný je zejména proto, že zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév. Rozpoznat hypertenzi přitom není vůbec snadné. Nemusíte mít žádné příznaky. Spolehlivě zjistíte vysoký tlak pouze měřením. Z těchto důvodů je třeba chodit k lékaři na pravidelné preventivní prohlídky.

Hypotenze jako projev genů

Sklony k nízkému tlaku jsou často dědičné a neznačí žádné další potíže. Ovšem ne vždy tomu tak je. Někdy jsou i známkou onemocnění srdce a cév, ledvin nebo hormonů. Právě proto byste ani nízký tlak neměli podceňovat. Hypotenze se projevuje obvykle motáním hlavy, pocity slabosti a vyčerpání, zhoršeným viděním, hučením v uších, bolestmi hlavy či závratěmi nebo zimomřivostí. Tyto nepříjemné projevy jsou způsobeny zhoršeným prokrvením cév.

Nízký tlak není tolik nebezpečný jako ten vysoký. Dokonce podle některých studií mají jedinci s nízkým tlakem šanci dožít se vyššího věku. Přesto je třeba, abyste se při větších potížích měli na pozoru.

Jak mít tlak v rovnováze?

„Podle současných vědomostí si výšku krevního tlaku z přibližně 50 % nesete v sobě jako rodinné dědictví – je předurčena geneticky. Druhá polovina je dána vaším životním stylem. Tedy člověk s relativně příznivými geny se může při optimálním životním stylu hypertenzi vyhnout nebo s genetickou informací méně příznivou alespoň podstatně oddálit její vznik," vysvětluje na webu prozeny.cz MUDr. Ivo Matyášek.

Pro udržení normálních hodnot tlaku tedy pomáhají zásady zdravé životosprávy, jako je správné a vyvážené stravování, pitný režim, dostatek pohybu nebo alkoholová abstinence či nekuřáctví. Samozřejmostí by pro vás měly být i pravidelné preventivní kontroly u lékaře, kde vám tlak zkontrolují.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články