Tabuizovaná inkontinence: Proč se o ní tak málo mluví?

Důležité je cvičením posílit pánevní dno.
Zdroj: Pixabay.com

O inkontinenci neboli samovolném úniku moči se moc nemluví. Dalo by se říct, že se jedná o jedno z tabuizovaných témat. Lidé ji často spojují pouze se stářím. Právě to je jeden z nejčastějších omylů. Velmi často totiž postihuje lidi všech věkových kategorií. U žen může vzniknout při zvýšeném stresu i po porodu, vyskytnout se může i u některých sportovců. Jaké jsou její příčiny a možnosti léčby?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 04. 01. 2020 08:00

Postihuje mladé maminky i sportovce

Stresová inkontinence se může projevovat mnoha způsoby. Někdy je spouštěčem stres, jak už napovídá její název. Ten ale není jediným faktorem, který má podíl na jejím vzniku. Po porodu se s ní setkává mnoho novopečených maminek. Na vině jsou hormonální změny, rostoucí děloha, tlak hlavičky plodu nebo porodní poranění. Většinou časem sama odezní.

Stresová inkontinence se ale může objevit také jako nepříjemný důsledek některých náročnějších sportů. Opakované dopady na zem mívají za následek oslabenou funkci pánevního dna. Potrápit tak může i mladé dospívající dívky. V takových případech je nutná léčba spočívající v rehabilitačních programech na obnovení správné funkce pánevního dna a močového měchýře. Nápomocné při stresové inkontinenci jsou i speciální inkontinenční pomůcky, které je možné zakoupit v lékárně.

Jak na prevenci stresové inkontinence?

Mezi rizikové faktory vzniku stresové inkontinence, které dokážete sami ovlivnit, patří stres, kouření, zácpa (pomůže příjem vlákniny a pitný režim) nebo obezita. Právě nadváha vytváří větší tlak na svaly pánevního dna. To se pak stává oslabeným. Odborníci proto doporučují dodržovat zásady správné životosprávy. Vyzkoušet můžete i cvičení na posílení pánevního dna.

Urgentní inkontinence značí infekci či onemocnění

Urgentní inkontinence se projevuje zejména náhlým a silným pocitem nutkání na toaletu. Pokud se potýkáte s těmito potížemi, je lepší co nejdříve vyhledat lékaře. Odborník vám pomůže nejen s úniky moči, ale především zjistí možné příčiny, které inkontinenci vyvolávají. Často je způsobena například močovými infekcemi, močovými kameny, u mužů zvětšenou prostatou, ale i některým z neurologických onemocnění.

Co je inkontinence z přetékání?

Při poruše stahování svalu močového měchýře nebo při výskytu překážky v močových cestách dochází k takzvané inkontinenci z přetékání. Když je močový měchýř přeplněný, začne z něj moč samovolně unikat. Tento nepříjemný problém se často týká pacientů s cukrovkou, roztroušenou sklerózou nebo u mužů se zvětšenou prostatou. Při inkontinenci z přetékání je proto nezbytné vyhledat pomoc lékaře.

Zahoďte stud a vyhledejte odborníka

Pokud na sobě zaznamenáte potíže s inkontinencí, je lepší zajít k lékaři co nejdříve. Ten vám pomůže objevit její příčiny a zahájit léčbu vhodnou právě pro vás. Často se k ní využívají speciální inkontinenční pomůcky i léky. Otevřenost k lékaři je přitom zásadní. Jen on totiž může na základě individuálního posouzení určit přesnou diagnózu a zvolit ten nejlepší léčebný postup.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články