Zničené ledviny? Tohle vás vrátí do života

Na rozdíl od jiných životně důležitých orgánů, jako je například srdce nebo plíce, se na ledviny často zapomíná.
Na rozdíl od jiných životně důležitých orgánů, jako je například srdce nebo plíce, se na ledviny často zapomíná.Pokud nám ale ledviny nebudou fungovat, můžeme skončit na dialýze, což je pro mnoho lidí moment, který výrazně zacloumá jejich psychikouFunkcí ledvin je dostávat z těla odpadní látky vznikající během látkové výměny.

Na rozdíl od jiných životně důležitých orgánů, jako je například srdce nebo plíce, se na ledviny často zapomíná. Pokud nám ale ledviny nebudou fungovat, můžeme skončit na dialýze, což je pro mnoho lidí moment, který výrazně zacloumá jejich psychikou. Přitom moderní medicína nabízí možnost dialyzovat se v pohodlí domova, navíc s minimálním omezením.

Redaktor
Redaktor 02. 06. 2018 12:30

Funkcí ledvin je dostávat z těla odpadní látky vznikající během látkové výměny. V případě, že jejich činnost dlouhodobě selhává, dostávají se tyto látky do našeho těla, dochází k jejich hromadění a tím i ke zvyšování krevního tlaku, vzniká minerálová disbalance, mění se složení krve. Nemocné ledviny mají tu nevýhodu, že nebolí, tudíž rozpoznat, že je s nimi něco v nepořádku není snadné. Řada pacientů se tak dostává do péče odborníků – nefrologů až v případě, kdy je potřeba dialýzy.

Dialýza doma

Tím ale život nekončí. Naštěstí žijeme v době, kdy se medicína neustále posouvá dopředu a dnešní pacienti tak mají možnost provádět dialýzu doma, tudíž jim odpadá dojíždění do specializovaných středisek na klasickou hemodialýzu. Na tu musíte dojíždět třikrát týdně a celá procedura trvá 4-5 hodin. Při dialyzování v domácím prostředí mluvíme o peritoneální dialýze, dochází k výměně roztoků buď ručně, kdy se 1-4x v průběhu dne vypouští použitý roztok z břicha do vaku a místo něj se napouští nový, čistý roztok. Výměna i s přípravou zabere zhruba půl hodiny. Druhou možností je automatizovaná peritoneální dialýza. Ta probíhá za pomoci přístroje, takzvaného cycleru. Pacient se večer připojí na přístroj a ráno se probouzí dialyzovaný. Jediné, co musíte před začátkem této léčby podstoupit je jednoduché zavedení tenké hadičky v oblasti břicha. Ta je ale skryta po šaty a nijak v životě neobtěžuje.

Navíc má tento způsob čištění krve od odpadních látek mnoho výhod. Nezatěžuje cévní systém, umožňuje pacientovi močit, což lidem při selhání ledvin činí potíže a je navíc ideálním mostem k transplantaci nové ledviny, která se pak v těle lépe adaptuje. Lidé využívající tuto metodu mohou nadále fungovat v běžném životě, chodit do práce, sportovat, zkrátka žít téměř stejně jako dřív.


Moderní medicína online

Bonusem je přístroj využívající telemedicínskou platformu, která umožňuje sdílet data o léčbě pacienta vzdáleně a on-line s ošetřujícím lékařem. Veškeré informace má tak zdravotnický personál pod kontrolou, dokáže upravit složení roztoku na dálku, takže návštěva nefrologa se tak zkracuje na 1 návštěvu měsíčně nebo v případě potřeby. Pokud vás někdy budou trápit ledviny, nezapomeňte se lékaře zeptat na možnost dialyzovat se doma. 

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články