Psí čich odhalí rakovinu i těhotenství. Podívejte se, co dalšího dokáže vyčenichat

Psí čich odhalí rakovinu i těhotenství. Podívejte se, co dalšího dokáže vyčenichat
Zdroj: Pixabay.com
Pes vnímá změny vůně lidského potu, které mohou indikovat různé nemoci. Říká se, že pes je nejvěrnější přítel člověka. Něco na tom bude, protože například dokáže včas odhalit blížící se epileptický záchvat a tím svému majiteli zachránit život.Se psem budete šťastnější. Důvod je zcela jednoduchý. Psi umí potlačit negativní emoce a naopak nastartovat pozitivní přístup k životu. Kromě změny zdraví pes dokáže odhalit třeba i brzké těhotenství. + 1 fotka+ 2 fotky

O psech se říká, že jsou nejlepšími přáteli člověka. Své lidské páníčky dokážou ale i v mnohém předčit. Jednou z oblastí, ve které vynikají, je například jejich čich. Ten mají dokonce desettisíckrát profesionálnější než lidé.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 28. 01. 2020 13:57

Psi zkrátka cítí věci, které lidé cítit nemohou. Zajímá vás, co všechno svým čumákem dokážou vyčenichat? Tak čtěte dále.

Změny hladiny glukózy v krvi

Nejrůznější studie ukazují, že psi dokážou vycítit pokles hladiny glukózy v krvi, což identifikují změnou vůně lidského potu. Pro majitelé psů, kteří mají cukrovku, může být tato psí schopnost klíčová. Psi údajně také dokážou analyzovat změny v našem chování, a jakmile ucítí „špatnou vůni“ nebo si všimnou nepřirozené ospalosti, tak začnou jednat – projeví například známky stresu, čímž se budou snažit upoutat pozornost svého majitele.

Rakovina

Poškozené buňky lidí s rakovinou produkují specifický typ proteinu, který pes dokáže svým čichem identifikovat. Podle výzkumu jsou psi údajně schopni vycítit rakovinu plic, prostaty nebo močového měchýře. Psí studie v této oblasti i nadále pokračují a ukazuje se, že naši čtyřnozí kamarádi jsou spolehliví také při sledování rakoviny melanomu a na klinikách asistují i při léčbě dalších druhů této nemoci, například rakoviny prsu.

Identita

Lidé se navzájem poznávají podle toho, jak vypadají. Pro psy je ale důležitá vůně, která je pro ně stejně jedinečným znakem, jako je otisk prstu pro lidi. I proto jsou psi často využívání při hledání pohřešovaných osob, nebo během dalších mimořádných událostí, během nichž pomáhají policistům.

Epileptické záchvaty

Podle vědců jsou psi schopni upozornit na budoucí epileptický záchvat dokonce pětačtyřicet minut před jeho začátkem. Cítí totiž specifický zápach, který je s ním spojený. V té době se snaží upoutat pozornost například štěkáním, a pokud už epileptický záchvat udeří, tak zůstanou u svých majitelů, aby je v rámci svých možností ochránili.

Odhalí vše

Pokud během nějaké vaší cesty nebo návštěvy narazíte na jiného psa, tak si buďte jistí, že ten váš to odhalí. Ihned vyčenichá informace o plemeni, velikosti, zdraví i dalších vlastnostech psa, se kterým jste zrovna byli.

Těhotenství

Pes dokáže odhalit všelijaká tajemství a kdejakou změnu v lidském těle. A rozpozná i těhotenství, během něhož tělo prochází velkou hormonální změnou. Jejich chování se k vám změní, protože od této doby jste pro ně prakticky novým člověkem.

Bouřka nebo hurikán

Psi mají blízko k přírodě a dokážou vycítit jakoukoliv změnu, která ve vzduchu nastane. Umí tak „předpovědět“ bouřku nebo třeba hurikán a stávají se z nich hodně spolehliví meteorologové.

CO DALŠÍHO UMÍ PSI VYČENICHAT? PODÍVEJTE SE DO GALERIE:

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články