Milovaný tatarák: Vše, co byste měli vědět, než začnete konzumovat syrové maso

Na skvělý tatarský biftek si dojděte například do pivovarské resturace Ossegg v Praze.
Zdroj: PHOTOONE®/Pivovarská restaurace Ossegg
Na skvělý tatarský biftek si dojděte například do pivovarské restaurace Ossegg v Praze.Tatarák z tuňáka:

Suroviny:

200 g tuňáka (očištěný filet), 100 g zralého manga,  20 g šalotky, 10 g kaparů, pažitka, sójová omáčka, wasabi, mořská sůl, pepř, olivový olej.

Postup:

Tuňáka nakrájíme na malé kostičky, přidáme šalotku, wasabi, sójovku, pažitku a nasekané kapary, ochutíme solí, pepřem a olivovým olejem. Zralé mango nakrájíme na kostičky. Do kuchyňského tvořítka dáme nejdříve vrstvu manga a doplníme tatarákem z tuňáka. Zdobíme celými kapary a wasabi.Tatarák z lososa:

Suroviny:

250 g čerstvého filetu z lososa bez kůže, 1 střední červená cibule, 2 lžíce kaparů, 2 lžičky citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, několik kapek tabaska, sůl, 20 tenkých plátků celozrnné bagety, bylinky (nasekanou cibulovou nať, petrželku, roketu apod.) na ozdobení.

Postup:

Rybí maso nasekejte na jemné kostičky, přidejte najemno nakrájenou cibuli, nasekané kapary a promíchejte. Směs ochuťte citronovou šťávou smíchanou s olejem a tabaskem, podle chuti osolte. Tatarák rozdělte na plátky bagety (můžete je předem nasucho opéct) a ozdobte bylinkami.

Lososový tatarák můžete doplnit i dalšími surovinami, například hořčicí, pomerančovou šťávou, koprem nebo kvalitní sójovou omáčkou.

 Tatarák z hovězího masa:

Suroviny:

600 g hovězí kýty
1 lžíce „sweet chilli“ omáčky
1 šalotka
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce worcesterské omáčky
1 lžíce sójové omáčky „light“
špetka drceného kmínu
špetka sladké papriky
čerstvě mletý pepř
sůl
8 krajíců chleba
olej na smažení
(podle chuti česnek).

Postup:

Maso umeleme a smícháme s uvedenými ingrediencemi podle své chuti. Krajíce chleba opečeme z obou stran dozlatova. Můžeme je lehce potřít stroužkem česneku.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jestli něco Češi milují, pak je to tatarský biftek. Syrové namleté nebo naškrábané kvalitní čerstvé maso, které si ochucují solí, pepřem, česnekem, cibulí, paprikou a v neposlední řadě vaječným žloutkem. Jak tedy sami vidíte, konzumace této pochoutky může přinést svá rizika. Seznamte se se zásadami konzumace syrového masa, aby se vám tasemnice vyhnula obloukem.

Petra Járková
Petra Járková 15. 01. 2020 10:00

Říká se, že historie tataráku sahá až k tatarským nájezdníkům, kteří si schovávali maso do vaků pod sedla koní. Maso se tím pěkně naklepalo a prosolilo potem koní. Stačilo ho pak už jen dokořenit a výživná dobrota byla na světě.

Pařížská specialita

Realita je však nejspíš taková, že tatarský biftek pochází z Paříže, a to až z přelomu 19. a 20. století. Jeho původní název byl americký steak a podával se ve dvou variantách. Buď s dijonskou hořčicí, cibulí, kapary a vajíčkem, nebo tatarskou omáčkou. Více se však uchytilo vajíčko, které v receptu zůstalo dodnes. Název tatarský má však ne od tatarských nájezdníků, ale podle tatarské omáčky.

Tradice s kapkou originality

Zachováním původního receptu s kapkou originality se nyní prezentují ty nejlepší restaurace světa. Není u nich tedy výjimkou tatarák v kombinaci s kapary, šalotkou a žloutkem z křepelčího vajíčka.

Česká varianta

V Česku převažuje varianta z jemně mletého hovězího zadního v kombinaci se solí, pepřem, mletou červenou paprikou, drceným kmínem, kečupem, hořčicí, cibulí, česnekem a vaječným žloutkem. Ve většině restaurací vám tyto přísady přinesou na talíři a vy si namícháte tatarák dle své chuti. Není však ani výjimkou, když vám přinesou tatarák již namíchaný. Ve světě se běžně podává s hranolky nebo salátem, u nás je však nejoblíbenější na poctivých mastných topinkách.

Čerstvost je základ

Při přípravě tataráku je nejdůležitější výběr masa. To musí být kvalitní, vyzrálé a z prověřeného chovu. Ideální je samozřejmě svíčková, která je však drahá, tudíž ji lidé často nahrazují hovězím zadním nebo roštěnou. Pokud sáhnete po špatném kusu, může vám hrozit např. tasemnice nebo jiný parazit, u vejce salmonela. Pozor si dávejte na čerstvost samozřejmě i u tataráků z ryb.

Dokonalý tatarák

Pokud se i přes naše rady bojíte přípravy domácího tataráku, svěřte se do rukou odborníků a vyrazte na něj do nějaké osvědčené restaurace. My můžeme s klidným svědomím doporučit například pivovarskou restauraci Ossegg, kde se bude konat 17.-19. ledna tatarákový víkend a vy tak můžete ochutnat několik druhů této oblíbené pochoutky a navíc v té nejlepší kvalitě. Namátkou můžeme zmínit tatarák na belgický způsob s hranolky, ze srnce na asijský způsob nebo třeba ze pstruha lososovitého. Na své si přijdou vegetariáni, kteří mohou ochutnat originální tvarůžkovou variantu nebo dokonalý houbový tatarák. Samozřejmostí je kombinace s lahodným pivem a o profesionální obsluze snad není ani třeba mluvit.

NA RECEPTY NA NEJRŮZNĚJŠÍ TATARÁKY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články