Průvodce hovězím masem: Hovězí plec je vhodná na dušení, nízký roštěnec zase na roastbeef

Místo rychlého občerstvení si dejte steak
Zdroj: Instagram
Podívejte se, kde se nachází jaký druh masaMísto rychlého občerstvení si dejte steakHovězí svíčková

- pečení

- minutky (medailonky, bifteky)Hovězí plec

– dušení (guláše, se zeleninou, …)

– pečení (kulatá plec – falešná svíčková)

– vaření+ 4 fotky+ 5 fotek

Hovězí maso vyniká svou silnou chutí. Jak ale poznat, které maso se hodí k jakému pokrmu? Které hovězí je zadní a které přední? Proč si vybrat na guláš kližku a proč na řízky kýtu?

Petra Járková
Petra Járková 25. 07. 2019 12:00

Přední a zadní

Základním dělením hovězího masa je rozdělení na maso přední a zadní, není to však o tom, zda se nachází na zvířete vepředu nebo vzadu. Přední maso je tvořeno zejména menšími svaly, které v bohaté míře obsahují vazivo a jsou tučnější. Naopak zadní maso je tvořeno většími svaly, které jsou charakteristické svojí libovostí.

Hovězí zadní:

Hovězí roštěná

Hovězí roštěnec je hřbetní část zadní čtvrti. Svalovinu tvoří poměrně rozsáhlé svalové celky hřbetních svalů, které jsou zvlášť mohutné v přední části. Na povrchu roštěnce je podle tučnosti konkrétního kusu zvířete slabší, nebo silnější vrstva tuku. Používá se hlavně pro pečení a dušení. Nízký roštěnec je také typickou surovinou pro přípravu roastbeefu.

Hovězí plec

Jedná se o nejvíce osvalenou část obsahující velké svaly s poměrně malým obsahem vaziva a tuku. Jednotlivé části jsou vhodné zejména k dušení a vaření. Plec dále dělíme na plec velkou, kulatou (tzv. falešnou svíčkovou) a loupanou. Loupaná plec je charakteristická šlachou, která svalem horizontálně prochází. Tato však, po řádné tepelné úpravě, změkne nebo se úplně rozpustí a navíc chuť masa zvýrazní.

Hovězí svíčková

Hovězí svíčkovou řadíme rovněž do kategorie zadního hovězího masa. Nachází se pod nízkým roštěncem a při dělení zadní čtvrti se odřezává. Silnější zadní konec svíčkové se označuje jako palec, úzký přední konec jako špička. Svalovina svíčkové má velmi jemná vlákna, obsahuje velmi málo vaziva a tuk pouze na povrchu svalu. Svíčková se používá pro pečení, ale hojně také na steakovou úpravu.

Hovězí kýta

Hovězí kýta je tzv. hovězí zadní maso, považované za jedno z nejhodnotnějších částí hovězího. Kýtu dělíme na několik částí: ořech (předkýtí), vrchní a spodní šál a květovou špičku. Jednotlivé svaly obsahují velmi málo tuku a vaziva. Jedná se tak o velmi libové části masa.

Hovězí přední:

Hovězí kližka

Hovězí kližka je část na tzv. předloktí nohy zvířete. Kližku tak dělíme na kližku přední a zadní. Jedná se o menší svalové celky obsahující hodně vaziva. Kližka je proto ideální surovinou například pro přípravu guláše.

Hovězí krk

Hovězí krk je část předního hovězího masa složená z více menších svalů. Svalovina je prorostlejší se silnými vlákny, avšak díky poměrně vyváženému poměru tuku a svaloviny má velmi dobré kulinářské vlastnosti. Je vhodná nejen na dušení a vaření, ale rovněž pro výrobu mletého masa a výrobků z něj.

Nejkvalitnější kusy

Vůbec nejlepší kousky hovězího masa jsou kýta a svíčková. Kýta je libový kus masa vhodný k závitkům, roštěnkám a někdy i na steaky. Nejdražší a nejlepší kus hovězího masa je ale svíčková, která se vyznačuje jemnými vlákny, křehkostí a velmi nízkou tučností. Ideální je na minutky, medailonky a také na tatarský biftek.

Na žebříčku nejníže

Kližka a bok jsou z nejnižší kategorie hovězího masa. Kližka je skvělá na guláš, bok spíše do mletého masa. O něco výše jsou žebra, hrudí a krk upotřebitelné do vývarů, krk i do guláše či k pečení.

JAK VYPADÁ KTERÝ DRUH HOVĚZÍHO MASA SE DOZVÍTE V GALERII:

NA SKVĚLÉ RECEPTY NA CARPACCIA NEJEN Z HOVĚZÍHO MASA SE PODÍVEJTE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články