Medovina krok za krokem: Jak si ji vyrobit doma a k čemu slouží?

Medový roztok:

Med vlijeme do teplé vody, mícháme, až se rozpustí, a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni přibližně hodinu, sbíráme vznikající pěnu a zároveň průběžně přidáváme vyvařenou vodu. Poté necháme vychladnout asi na 25 °C.

Dochucení  - do medového roztoku před kvašením přidejte různá koření a ozvláštněte svoji medovinu. Použijte skořicovou kůru, dodá krásnou vůni a medovinu vyčeří a zbaví zákalu, hřebíček, koriandr nebo badyán. Limetka nebo citron navodí medovině svěží nádech, postačí jeden plod pokrájený na kolečka na 10 litrů roztoku. Fantazii se meze nekladou.
Zdroj: Pinterest
Domácí medovina:

Suroviny:

5 kg medu
10 l vody
vinné kvasinky (seženeme ve včelařském obchodě nebo na internetu)
živnou sůl pro kvasinky
plastová lahev 1,5 l
plastový kbelík s víčkem
gumová hadička
plátýnko nebo sítko
demižon.Příprava kvašení:

Vezmeme trochu horké vody a 4 lžíce medu a důkladně rozmícháme. Do plastové lahve si připravíme litr vody a vlijeme částečně zchladlý medový roztok (50 °C), lahev uzavřeme a protřepeme. Ihned přidáme špetku živné soli a kvasinky a obsah pořádně promícháme. Lahev uzavřeme vatou nebo přiklopíme víčko, nikdy uzávěr neutahujeme! Necháme roztok pracovat 3-4 dny v místnosti, kde je teplota 25–28 °C. Správně rozkvašený zákvas je zkalený, při stěně nádoby se tvoří bublinky a po zamíchání pění.

Pozor, při nedostatečné teplotě nebo době kvašení vznikne málo kvasinek a další kvasný proces je v ohrožení.Medový roztok:

Med vlijeme do teplé vody, mícháme až se rozpustí a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni přibližně hodinu, sbíráme vznikající pěnu a zároveň průběžně přidáváme vyvařenou vodu. Poté necháme vychladnout asi na 25 °C.

Dochucení  - do medového roztoku před kvašením přidejte různá koření a ozvláštněte svoji medovinu. Použijte skořicovou kůru, dodá krásnou vůni a medovinu vyčeří a zbaví zákalu, hřebíček, koriandr nebo badyán. Limetka nebo citron navodí medovině svěží nádech, postačí jeden plod pokrájený na kolečka na 10 litrů roztoku. Fantazii se meze nekladou.Medovina z rodinné farmy Pleva.+ 1 fotka+ 2 fotky

Zvykli jsme si doma vyrábět chleba, šunku nebo jogurty – je to zábava a přesně pak víme, co v nich najdeme. Vyrobit si ale domácí medovinu, to už je pořádný oříšek. Pojďte to s námi vyzkoušet, ale obrňte se pěknou řádkou trpělivosti.

Petra Járková
Petra Járková 10. 09. 2019 10:00

Doma si můžete připravit spoustu dobrot, od sýrů až třeba po pivo. Jen se někdy pořádně zapotíte a také si pěkně počkáte. To samé platí i pro kvalitní medovinu.

Suroviny

Zdá se to jednoduché, k výrobě medoviny potřebujeme v podstatě jen med, vodu, kvasinky a živnou sůl. Jenže výslednou chuť zde výrazně ovlivňuje nejen samotný med, ale i zbylé dvě složky, takže už shánění ingrediencí dá hodně práce.

Kvalitní voda

Vodu je vhodné vybírat v co nejvyšší kvalitě, tedy ne jen natočit nějakou z kohoutku. Ideální je kojenecká, díky které jsou naše medoviny velmi jemné.

Kvasinky

Kvasinky se používají speciální, přímo pro výrobu medoviny. Zakoupit je můžete za přibližně stokorunu, z jednoho dvacetigramového sáčku vyrobíte klidně 100 litrů nápoje.

Med je základ

Jak jednou objevíte nejvhodnější kvasinky, budete už každý rok řešit jen kvalitu medu, který se na chuti podepisuje největší měrou. Protože se s každou sezonou kvalita medu mění, záleží třeba na počasí, musíte každý rok pečlivě vybírat, který med do výroby zařadíte. Pokud se vám prvních pár várek nepovede, nesmutněte – období získávání zkušeností je lemováno nezdary a člověk se tím musí prokousat.

Levnější varianta

Používá se pouze kvalitní med, nikoli nakvašený, jak je běžné třeba při výrobě pálenek z ovoce. Na to pozor! Skvělých výsledků dosáhnete s jednodruhovými medy, tedy takovými, ve kterých je med pouze z jednoho druhu květů. Běžné jsou medoviny z akátového, slunečnicového nebo lipového medu, mezi jednodruhové řadíme i lesní med. Smíšeného medu je více a je levnější, takže můžete při výrobě medoviny z květového medu ušetřit.

Kvašení

Kvasinkám dopomáhá zvýšená teplotou přibližně 25 °C, při které jsou aktivnější, proces pak zabere 4-5 týdnů. Díky kvašení získá medovina nad 10 % alkoholu. Teď už je třeba ji jen nechat vyčeřit, aby se pročistila od kalů, a přečerpat do čistých nádob. V nich bude dozrávat.

Zrání chce trpělivost

Zrání probíhá při 10 °C i několik let, takže to určitě není práce pro někoho, kdo nemá trpělivost. Právě během tohoto období se nejvíce rozvíjí chuť medoviny, a proto nic nejde moc uspěchat. Když je proces zrání u konce, nic dalšího se už nepřidává – ani cukry, ani další alkohol, ani žádná „éčka“.

NA RECEPT NA MEDOVINU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články