Salátové zálivky: Jaký použít olej a proč zeleninu vždy osušit?

Pokud chcete ozvláštnit zeleninový salát, ideálním řešením je zálivka.
Zdroj: Instagram
Pokud chcete ozvláštnit zeleninový salát, ideálním řešením je zálivka.Zálivka s modrým sýrem:

Suroviny:

50 g sýra s modrou plísní
30 ml podmáslí
1 lžíce zakysané smetany
1 lžíce majonézy
1½ lžičky bílého vinného octa
2 špetky cukru
špetka sušeného česneku
sůl
pepř.

Postup:

V misce vidličkou zpracujte 50 g sýra s modrou plísní a 30 ml podmáslí, aby směs připomínala sýr cottage. Důkladně vmíchejte vrchovatou lžíci zakysané smetany, 1 lžíci majonézy, 1½ lžičky bílého vinného octa, 2 špetky cukru, špetku sušeného česneku, sůl a pepř. Ideální k listovému salátu.Bylinková zálivka:

Suroviny:

1 svazek kopru, nakrájený
1 svazek jarní cibulky, nakrájený
1 vejce, natvrdo uvařené a nasekané
1 stroužek česneku utřený se solí
5 lžic majonézy + 5 lžic bílého jogurtu
5 lžic zakysané smetany
2 lžíce citronové šťávy
sůl a čerstvě mletý pepř.

Postup:

Vše smíchejte, pokud je zálivka moc hustá, zřeďte ji minerálkou. Na okurkový salát nebo salát z rajčat a okurek.Malinová zálivka:

Suroviny:

1 lžíce balzamikového octa
2 lžíce malinového octa
2 lžíce pomerančové šťávy
hrst malin.

Postup:

Tekuté suroviny prošlehejte a přidejte rozdrobené nebo celé maliny. Podávejte k polníčku, baby špenátu i čekance.+ 2 fotky+ 3 fotky

Zeleninové saláty jsou na našich talířích po celé léto, jak je ale ozvláštnit, aby získaly šmrnc, než za pomoci zálivky. Jak ji správně připravit, co má obsahovat a v čem byste ji měli ideálně připravovat?

Petra Járková
Petra Járková 31. 07. 2019 12:00

Pořadí ingrediencí

Každá správná zálivka by měla obsahovat následující ingredience. Důležité je i pořadí, ve kterém tyto ingredience mícháme. Nejprve bychom měli promíchat ocet, sůl a případné sladidlo. Pak přidat pevné části jako šalotku, bylinky a teprve na konec zašlehat olej, aby vznikla pěkná emulze.

V čem dresink připravit

Výborně poslouží uzavíratelné skleněné malé zavařovací sklenice. Stačí vložit do sklenice všechny suroviny, uzavřít a protřepat. Dresink vydrží v lednici několik dní. Před použitím ho však vždy důkladně protřepejte. Skvělým pomocníkem je i salátová odstředivka, která osuší salátové lístky úplně dosucha a díky tomu budou křupavější a zálivka na nich bude lépe držet.

Ideální olej

K přípravě zálivek na saláty se nejlépe hodí zastudena lisované oleje: olivový, dýňový, sezamový, z vlašských ořechů, mandlový, konopný nebo třeba z praženého sezamu.

Další ingredience

Zálivku můžete ozvláštnit chilli papričkami, hořčicí, nasekanými bylinkami, semínkovými nebo ořechovými másly, zázvorem, česnekem i čerstvě mletým pepřem.

RECEPTY NA LAHODNÉ SALÁTOVÉ ZÁLIVKY NAJDETE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články