Exotické recepty z jarní zeleniny: Asijský salát s mrkví nebo krůtí polévka s červenou čočkou a kopřivami

Ředkvičkový salát s pomerančem
Zdroj: Pinterest
Mrkev s cizrnou po marockuAsijský salát s mrkví a paprikouŘedkvičkový salát s pomerančemKrůtí polévka s červenou čočkou+ 6 fotek+ 7 fotek

Na trzích se začíná usmívat zdravá, čerstvá a chutná česká jarní zelenina. Nemusíte ji ale vždy používat jen do vývaru, svíčkové nebo okurkového salátu. S jarní zeleninou totiž můžete vykouzlit i dokonalé exotické osvěžující recepty, které váš jídelníček příjemně oživí.

Petra Járková
Petra Járková 30. 04. 2019 10:00

Vneste jaro i do své kuchyně! Jarní bylinky a zelenina dokáží vykouzlit křupavou, zdravou a samozřejmě chutnou kombinaci, po které se u vás doma jen zapráší. Sníst jí můžete, kolik chcete, a to bez výčitek!

Křupavý ředkvičkový salát s pomerančem

Ingredience:

1 svazek ředkviček, očištěných a nakrájených na tenké plátky

1 menší salátová okurka, oloupaná a nakrájená na kostičky

2 pomeranče, zbavené kůry včetně bílých blanek a nakrájené příčně na kolečka

2 tenká kolečka bílé cibule, nakrájená nadrobno

2 lžíce nadrobno nasekané čerstvé máty

3 lžíce panenského olivového oleje

1 lžička vločkové soli

3 lžíce jablečného octa

1 lžíce tekutého nebo šetrně zahřátého

medu

čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup:

Ve velké míse smíchejte ředkvičky, okurku, pomeranč, cibuli a mátu. Zalijte olivovým olejem a pořádně, ale zlehka promíchejte, aby se všechno omastilo. Osolte, promíchejte, přilijte ocet, znovu promíchejte, přidejte med a naposledy promíchejte. Opepřete. Podávejte nejlépe ihned, i když po pár hodinách se salát velmi zajímavě rozleží. Do druhého dne však v žádném případě nevydrží.

Asijský salát s mrkví a paprikou

Ingredience:

4 velké mrkve, nastrouhané nahrubo

1 červená paprika, bez semínek, nakrájená na jemné proužky

1 malá červená cibule, nakrájená na jemné proužky

100 g klíčků mungo

2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

Na zálivku:

1 červená chilli paprička, nakrájená najemno

3 lžíce rybí omáčky

3 lžíce limetkové šťávy

2 lžíce krupicového cukru

Postup:

Do větší mísy dejte nastrouhanou mrkev, nakrájenou papriku, cibuli a mungové klíčky a zlehka, ale důkladně promíchejte. Smíchejte ingredience na zálivku a prošlehejte je metličkou. Připravenou zeleninu přelijte zálivkou a promíchejte s nasekaným koriandrem.

Cizrna s mrkví po marocku

Suroviny:

2 lžíce rostlinného oleje

1 cibule, nakrájená na plátky

3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno

po 1/2 lžičce mletého koriandru, mletého římského kmínu, mletého zázvoru, mleté sladké papriky a mletého kajenského pepře

2 svazky (celkem asi 20 ks) menších mrkví i s natí

400g konzerva krájených rajčat

2 lžíce citronové šťávy

250 ml zeleninového vývaru

400g konzerva cizrny, scezená a propláchnutá

sůl

4 lžíce nasekaného čerstvého koriandru + na ozdobení

2 lžičky nasekaných mátových lístků + na ozdobení

200 g kuskusu, uvařeného, k podávání

150 g sýra feta

Postup:

V litinovém kastrolu se silným dnem na rozehřátém oleji opékejte cibuli 2 minuty do sklovita. Přidejte česnek a koření a ještě pár sekund míchejte a opékejte, až se rozvoní. Vsypte oškrabanou nebo oloupanou mrkev se zkrácenou natí a míchejte, aby se obalila kořením. Přidejte rajčata a přilijte citronovou šťávu a vývar. Přiklopte a vařte 20 minut doměkka. Pak vsypte cizrnu a 2–3 minuty prohřívejte. Podle chuti osolte. Odstavte a vmíchejte koriandr a mátu. Podávejte s kuskusem, ozdobené bylinkami a posypané rozdrobenou fetou.

Krůtí polévka s červenou čočkou a kopřivami

Suroviny:

450 g vykostěného krůtího masa ze stehen, klidně i s kůží, nakrájeného na 2,5cm kostky

sůl a čerstvě mletý pepř

1–2 lžíce rostlinného oleje

1 velká cibule, nakrájená nadrobno

70 g červené čočky, propláchnuté

1–1,5 l drůbežího nebo jiného dobrého vývaru

1 malá snítka rozmarýnu, nakrájená nahrubo

3 malé snítky tymiánu, odrhnuté

150 g mrkve, nakrájené na kolečka

150 g tuřínu, kedlubny nebo vodnice, nakrájené na kostky

4 hrsti nasekaných mladých kopřiv, spařených

čerstvý nebo opečený chléb k podávání

Postup:

Maso osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a po dávkách na něm opékejte maso ze všech stran, asi 5–6 minut. Vsypte cibuli a opékejte 3–4 minuty. Přidejte čočku, vlijte vývar, přisypte rozmarýn a polovinu tymiánových lístků. Přiveďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zvolna vařte, 1–1,5 hodiny, aby maso změklo a čočka se rozvařila. Občas zamíchejte. Asi 15 minut před koncem vaření vsypte mrkev a tuřín. Posypte zbývajícím tymiánem a spařenými kopřivami a podávejte s chlebem.

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Související články

Další články