Lilek v kuchyni: Víte, že obsahuje nikotin?

Lilkový snack s jogurtem:

Suroviny:

lilek 2 ks,
parmazán,
vejce,
hladká mouka,
strouhanka,
sůl,
olej na smažení.

Jogurtový dip:

hustý bílý jogurt,
česnek 1 stroužek na 1 malý jogurt,
máta,
sůl.

Postup:

Lilek oloupejte, nakrájejte na kostky cca 1,5 x 1,5 cm, osolte a nechte v cedníku asi hodinu vykapat. Pak ho osušte papírovou utěrkou.
Mezitím připravte dip. Do jogurtu vmíchejte najemno posekané lístky máty, rozdrcený česnek a podle chuti osolte. Dejte vychladit do lednice.
Připravte si klasicky suroviny na trojobal, jen s rozdílem, že do strouhanky přidáte na velmi jemno nastrouhaný parmazán.
Rozšlehané vajíčko ještě trošku osolte a můžete malinko naředit vodou. A pak už klasicky obalujte – mouka, vejce a strouhanka s parmazánem.
Smažte v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje tak, aby kostky plavaly a smažily se rovnoměrně ze všech stran. Vyndejte krásně zlatavé kostičky na papírové utěrky a nechte přebytečný olej odsát.
Podávejte s vychlazeným dipem.
Zdroj: Instagram
Plněný lilek kuskusem a kuřecím masem:

Suroviny:

kuskus 50 g,
středně velké lilky 2 ks,
kuřecí prsa nakrájená na malé kostičky 250 g,
vroucí voda 100 ml,
jarní cibulka, nasekaná, 4 ks,
černé olivy nakrájené na kolečka 4 lžíce,
směs čerstvých bylinek (máta, petržel, bazalka) 6 lžic,
olivový olej 2 lžíce,
čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho citronu,
sůl,
čerstvě namletý pepř.

Postup:

Kuskus vsypte do misky, zalijte 100 ml vroucí vody, zakryjte a nechte 5 minut stát.
Lilky nakrájejte na kolečka vysoká 4–5 cm. Kolečka lilku vydlabejte tak, aby vznikly košíčky. Vydlabanou dužinu posekejte najemno.
Následně na pánvi orestujte půlku jarní cibulky, kuřecí prsa a lilkovou dužinu.
Hotový kuskus načechrejte vidličkou, vmíchejte kolečka ze 2 jarních cibulek, černé olivy, nasekanou směs bylinek, 2 lžíce olivového oleje a šťávu z citronu. Přidejte orestovanou směs cibulky, kuřecích prsou a lilku. Pořádně osolte a opepřete.
Každý lilkový košíček vytřete olivovým olejem a naplňte kuskusovým salátem.
Takto naplněné košíčky vložte do předehřáté trouby na 180 ˚C a zapékejte asi 15–20 minut nebo až dužina na lilkových košíčcích změkne.Musaka s lilkem:

Suroviny:

olivový olej 6 lžic,
menší cibule, na kostičky 2 ks,
mleté jehněčí nebo hovězí maso 300 g,
špetka mleté skořice,
špetka drceného římského kmínu,
sušené oregano 2 lžičky,
česnek na plátky 3 stroužky,
konzervovaná rajčata 1 plechovka (400 g),
červené víno,
sůl a čerstvě namletý pepř,
menší lilky 2 ks,
brambory 5–6 ks,
máslo 2 lžíce,
hladká mouka 2 lžíce,
mléko asi 100 ml,
smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml,
špetka mletého muškátového oříšku,
parmazán 30 g,
bílý chléb k podávání, lze vynechat.

Postup:

Na 5 lžících oleje opečte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte maso a opečte ho několik minut ze všech stran a přidejte koření a prolisovaný česnek. Míchejte a krátce opékejte, aby se koření rozvonělo a česnek se nepřichytil. Nakonec přidejte rajčata, osolte, opepřete, promíchejte a podlijte vínem. Přiklopte poklicí a nechte na mírném plameni cca půl hodiny probublávat. Občas zkontrolujte, zda se směs nepřipaluje, když tak podlijte ještě troškou vína.
Mezitím rozpalte troubu na 180 °C. Nakrájejte na cca centimetrové plátky omyté lilky, osolte je a dejte na plech na pečicí papír cca na 20 minut péct do trouby. Zatímco se pečou lilky, oškrábejte brambory a také je nakrájejte na plátky (tenčí, cca 3 mm).
Do zapékací misky vytřené zbylým olivovým olejem narovnejte vrstvu brambor, osolte je, na ně dejte vrstvu masové směsi a tu poklaďte plátky lilků. Vrstvy opakujte, dokud máte materiál (záleží to i na velikosti vaší zapékací misky). Horní vrstva by měly být brambory. Dejte péct přikryté poklicí nebo alobalem na 45 minut do trouby rozehřáté na 150 °C (horkovzduch) nebo 170 °C.
V kastrůlku rozehřejte 2 lžíce másla, opečte na nich mouku na velmi světlou jíšku, tu pak zalijte studeným mlékem a smetanou, ochuťte oříškem a nechte projít varem. Přidejte sýr, lehce promíchejte, než se rozpustí. Bešamel má být docela řídký, aby se dal nalít na musaku. Pokud ho máte hustý, nařeďte ho mlékem.
Po 45 minutách pečení musaku zalijte bešamelem a dejte do trouby na dalších cca 20 minut, teplotu zvedněte na 180 °C (pokud používáte horkovzduch), jinak na 200 °C. Pečte už odkryté. Výsledkem by měla být pěkně zlatavá vrstva na povrchu. Po upečení nechte ještě minimálně pět minut odpočívat, aby se musaka dala lépe krájet.Lilkový cheesecake:

Suroviny:

středně velké lilky 2 ks (700 g),
olivový olej 65 ml + na potření,
oválná cherry rajčata 150 g,
sýr feta 150 g,
krémový sýr 150 g,
vejce 3 ks,
smetana ke šlehání (40 %) 60 ml,
otrhané lístky oregana 10 g,
směs koření za’atar 1,5 lžičky,
sůl a čerstvě namletý černý pepř.

Postup:

Předehřejte troubu na 190 °C. Lilky nakrájejte po šířce na 2cm plátky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je 60 ml olivového oleje, ochuťte solí a pepřem a pečte 40 minut dozlatova a doměkka. 
Hlubokou čtvercovou koláčovou formu 19 x 19 cm nebo kulatou formu o průměru 20 cm vyložte potravinářskou fólií a potřete trochou olivového oleje. Rajčata podélně rozpulte. 
Upečené lilky vyjměte a nechte vychladnout. 
Do mísy rozdrobte kousky sýra feta a prošlehejte ho s krémovým sýrem, vejcem, smetanou a špetkou černého pepře dohladka. 
Lilky naskládejte do formy tak, aby se opíraly jeden o druhý, aby téměř stály na hranách. Mezery vyplňte kousky rajčátek a posypte polovinou oregana. 
Vlijte sýrový krém tak, aby lilky a rajčata nepřekrýval, posypte zbylým oreganem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 35–40 minut, až krém ztuhne a povrch zezlátne. Vyjměte z trouby a nechte lilkový cheesecake zchladnout na pokojovou teplotu. 
Vyjměte ho z formy a nakrájejte na kousky. Koření za’atar smíchejte se zbývající lžičkou olivového oleje, směsí opatrně potřete povrch a boky jednotlivých porcí a podávejte.

Marinovaný lilek:

Suroviny:

macatý lilek 1 ks,
olej,
polovina citronu,
střední cibule 1 ks,
citronová šťáva 2 lžíce,
olivový olej 1 lžíce,
koriandr snítka,
kousek chilli papričky,
malý stroužek česneku,
větší špetka soli,
zrníčka ze čtvrtky granátového jablka.

Postup:

Lilek nakrájejte na kolečka vysoká asi 1 centimetr. V pánvi rozpalte větší množství oleje a lilek v něm postupně opečte z obou stran dozlatova.
Než se opeče všechen lilek, připravte si marinádu. Společně prošlehejte citronovou šťávu s olivovým olejem, nasekaným koriandrem, chilli, utřeným česnekem a špetkou soli.
Opečený lilek nechte odsát na papírové utěrce od přebytečného oleje a rozložte v jedné vrstvě na talíř.
V pánvi po lilku ještě opečte na tenoučké plátky nakrájený citron a potom i na půl kolečka nakrájenou cibuli dozlatova.
Na lilek pomocí lžíce rovnoměrně rozlijte marinádu, poklaďte plátky opečeného citronu a cibulky. 
Nakonec vše posypte semínky z granátového jablka a nechte chutě, aby se natáhly do lilku a prolnuly se, což trvá minimálně 1/2 hodiny.
Marinovaný lilek podávejte v pokojové teplotě s bagetou nebo pita chlebem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Lilek patří už delší dobu mezi stálice na našem jídelníčku. Je chutný sám o sobě, proto klidně nahradí maso a vegetariáni ho přímo milují. Co jste ale o lilku možná ani netušili?

Petra Járková
Petra Járková 20. 07. 2019 12:00

Historie lilku

Původní rostliny lilku pocházejí z Barmy. V 15. století jej do španělské Andalusie přivezli Arabové a odtud se rozšířil dále do Evropy.

Lilek x-krát jinak

Pokud si budete chtít objednat lilek v zahraničí v restauraci, možná budete mít problém s překladem. Mezi několik názvů patří: brinjal (Indie), berenjena (Španělsko), eggplant (americká angličtina), patlican (Turecko) a melanzana (Itálie).

Vzhled lilku

Lilek patří do stejné rodiny jako rajčata či brambory, které řadíme mezi lilkovité. Pokud jste znali pouze fialový lilek, pak máte mezery. Existuje spousta odrůd, které mají různá zabarvení. Lilky se vyskytují i v bílé, zelené a fialové barvě s bílými proužky.

Vždy tepelně zpracovat

Lilky byste neměli konzumovat v syrovém stavu, protože můžou způsobit zažívací problémy. V Číně je konzumují sice syrové, ale to my vážně nedoporučujeme.

Obsahují nikotin

Lilky v sobě obsahují nikotin, pouze ale nepatrné množství, asi 0,01 %. V jedné cigaretě je tedy stejné množství nikotinu jako v 9 kilech lilku.

Ovoce

Lilek sice patří mezi ovoce, ale řadí se tradičně mezi zeleninu.

Jak vybírat

Vybírat byste měli jen plody s hladkou, lesklou slupkou a jasně zelenou čepičkou. Chybí-li stopka úplně, raději kus neberte – prodejci o tom, že čepička o čerstvosti plodu leccos prozradí, dobře vědí a někdy ji úmyslně odstraňují.

NA TY NEJLEPŠÍ RECEPTY Z LILKU SE PODÍVEJTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články