Lilkový cheesecake: Suroviny: středně velké lilky 2 ks (700 g), olivový olej 65 ml + na potření, oválná cherry rajčata 150 g, sýr feta 150 g, krémový sýr 150 g, vejce 3 ks, smetana ke šlehání (40 %) 60 ml, otrhané lístky oregana 10 g, směs koření za’atar 1,5 lžičky, sůl a čerstvě namletý černý pepř. Postup: Předehřejte troubu na 190 °C. Lilky nakrájejte po šířce na 2cm plátky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je 60 ml olivového oleje, ochuťte solí a pepřem a pečte 40 minut dozlatova a doměkka. Hlubokou čtvercovou koláčovou formu 19 x 19 cm nebo kulatou formu o průměru 20 cm vyložte potravinářskou fólií a potřete trochou olivového oleje. Rajčata podélně rozpulte. Upečené lilky vyjměte a nechte vychladnout. Do mísy rozdrobte kousky sýra feta a prošlehejte ho s krémovým sýrem, vejcem, smetanou a špetkou černého pepře dohladka. Lilky naskládejte do formy tak, aby se opíraly jeden o druhý, aby téměř stály na hranách. Mezery vyplňte kousky rajčátek a posypte polovinou oregana. Vlijte sýrový krém tak, aby lilky a rajčata nepřekrýval, posypte zbylým oreganem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 35–40 minut, až krém ztuhne a povrch zezlátne. Vyjměte z trouby a nechte lilkový cheesecake zchladnout na pokojovou teplotu. Vyjměte ho z formy a nakrájejte na kousky. Koření za’atar smíchejte se zbývající lžičkou olivového oleje, směsí opatrně potřete povrch a boky jednotlivých porcí a podávejte. Zdroj: Instagram