Jak správně grilovat klobásy: Marinujte je a nenařezávejte

Jak správně grilovat klobásy: Marinujte je a nenařezávejte
Zdroj: Freepik.com

Pivo, burgery, steaky a klobásky prostě ke krásnému počasí patří. Pokud jste i vy milovníci grilování a chcete svou snahu o titul šéfkuchaře dovést k dokonalosti, pak se seznamte s následujícími chybami, které nejspíš děláte při jejich přípravě.

Petra Járková
Petra Járková 24. 05. 2020 11:30

Pokud chcete, aby klobásky držely tvar, nepraskly a nevytekla z nich šťáva, pak byste se měli vyvarovat těchto chyb, které při grilování dělá nejeden z  nás.

Pokojová teplota je základ

Není nic lepšího než správně ogrilovaná klobása v přírodním střívku. Náplň, která tvoří samotnou klobásu, je dobře vyváženou kombinací masa a koření, která na základě teploty neustále pracuje. A to platí nejen o samotném grilování. Nikdy neházejte klobásu rovnou z ledničky na gril. Zbytečně vysoký rozdíl teplot jenom znásobí pohromu. Klobásu je třeba nechat přivyknout pokojové teplotě. To by se ostatně mělo dělat s jakýmkoliv masem. U klobásy je to zdaleka nejsnazší a stejně se téhle chyby pravidelně dopouštíme. Přitom stačí trocha trpělivosti nebo plánování.

Nenařezávejte je

Klobása není buřt, který si opékáte u táboráku. Těžko říct, odkud se tenhle nešvar vzal, zda jsme ho odkoukali od zbytečně vynalézavých a nezkušených stánkařů, nebo je to jenom zkrátka pocit, že naříznutím se klobáse uleví. Stane se přesný opak, protože všechny šťávy, které jsou zodpovědné nejen za typickou šťavnatou chuť, ale především klobásu zevnitř prohřejí a dopečou, uprchnou ven skrz jizvy, které jste nožem vyrobili. Můžete se pak snažit, jak chcete, ale hotová klobása bude vyschlá a vrásčitá. Přesný opak toho, co chcete - napnutou klobásu, která při prvním kousnutí krásně praskne a chuťově doslova exploduje.

Připravte si marinádu

Klobásky je dobré před hozením na gril trochu marinovat, ochrání je to před příliš rychlým žehem. Marinádu navíc můžete použít kromě klobás i na maso. Na povrchu klobásy se tak vytvoří ochranný povlak, který krásně zkaramelizuje, takže budete mít i vizuální povědomí o tom, co se s klobásou zrovna děje.

Hliníková vanička

Ideálním řešením pro rovnoměrně propečenou klobásu je grilování v hliníkové vaničce. Tam ji můžete připravit spolu s přílohou. Klobása se ogriluje rovnoměrně, pustí šťávy do přílohy a vy máte dokonalé jídlo. Fantazii se meze nekladou - klobásy můžete poskládat na lůžko z kysaného zelí, čočky, fazolí, nakrájené zeleniny nebo brambor.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články