Grilovací sezóna klepe na dveře: Jak si připravit sedm druhů lahodné domácí hořčice

15. května 2019
Labeta
Mustard Labeta

Sezóna grilování je tady a s ní experimentování s chutěmi. Hořčice je základ k masu i do marinád, nemusíte však zůstávat u plnotučné či kremžské klasiky. Dejte letos přednost neobvyklým kombinacím a vyzkoušejte něco nového.

Exotická ananasová hořčice

Vyzkoušejte náš recept na exotickou ananasovou hořčici. Palčivá chuť hořčice se sladkým ananasem vytváří v ústech naprostou harmonii chutí a vůní.

Potřebujete:

100 g hořčičného semínka Labeta (tj. jedno balení), 60 g ananasu, 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžičku soli

Postup:

Očištěný a na malé kousky pokrájený ananas smícháme s hořčičným semínkem, přidáme všechny ostatní ingredience a necháme přes noc odležet v ledničce. Odleženou směs rozmixujeme a opět dáme odpočinout do chladničky. Po jednodenním odležení můžeme podávat. Hořčici skladujeme v uzavřené sklenici v chladničce.

Náš tip:

– hořčice je zpočátku hodně pikantní, ostrá chuť se však v průběhu několika dní rozleží,
– k rozmixování můžeme použít tyčový mixér. Pro hladkou strukturu je však lepší použít běžný mixér.

Hořčice s curry kořením

Kombinace hořčičných semínek s oblíbeným curry kořením, které je naprostou explozí chutí. Výsledkem je proto nejen výrazná vůně, ale i chuť.

Potřebujete:

100 g hořčičného semínka Labeta (tj. jedno balení), 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžička soli, 2 lžičky curry koření

Postup:

Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní preference. Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.

Náš tip:

– čerstvě připravená hořčice je hodně pikantní. Dopřejte jí pár dní na rozležení, aby se ostrý říz trochu vstřebal,
– díky curry koření bude mít hořčice krásnou sytě žlutou barvu.

Citronová hořčice

Potřebujete:

100 g hořčičného semínka Labeta (tj. jedno balení), 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 1 lžičku citronové kůry, 1 lžičku citronové šťávy

Postup:

Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní preference. Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.

Náš tip:

– čerstvě připravená hořčice je hodně pikantní. Dopřejte jí pár dní na rozležení, aby se ostrý říz trochu vstřebal,
– díky citronu bude mít hořčice krásnou světle žlutou barvu.

Chilli hořčice

Potřebujete:

100 g hořčičného semínka Labeta (tj. jedno balení), 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 1 lžičku drceného chilli

Postup:

K jednomu balení hořčičného semínka Labeta přidáme chilli a všechny ostatní suroviny a důkladně promícháme. Směs dáme na 24 hodin odležet do ledničky. Po odležení směs rozmixujeme. Pokud chceme dosáhnout dohladka rozmixované konzistence, je vhodnější použít běžný mixér. Pro hrubší strukturu postačí použití tyčového mixéru. Rozmixovanou hořčici dáme na dalších 24 hodin odpočinout do ledničky, poté můžeme podávat.

Náš tip:

– s množstvím chilli můžeme experimentovat, avšak s respektem – i malé množství dodá hořčici ostrý říz.

Hořčice se sladkou paprikou

Potřebujete:

100 g hořčičného semínka Labeta (tj. jedno balení), 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 1 lžíci olivového oleje a 1 lžičku sladké mleté papriky

Postup:

Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní preference. Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.

Medová hořčice

Potřebujete:

100 g hořčičného semínka Labeta (tj. jedno balení), 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 1 polévkovou lžíci medu

Postup:

Všechny suroviny důkladně promícháme v míse, zakryjeme a necháme 24 hodin odležet v lednici. Poté je rozmixujeme buď tyčovým nebo klasickým mixérem (ten je vhodnější, pokud preferujeme hladkou konzistenci). Rozmixovanou hořčici necháme znovu 24 hodin uležet v chladničce a poté můžeme servírovat. Hořčici uchováváme v zavřené skleničce v chladničce.

Tymiánová hořčice

Chystáte zahradní party s grilováním nebo jen plánujete drobné pohoštění ke sledování vašeho oblíbeného filmu? Co takhle připravit variaci dipů a hořčic, které ozvláštní jakoukoli chuťovku? Plnotučnou a kremžskou hořčici zná u nás každý, ale taková hořčice provoněná tymiánem vás posune do naprosto jiných gastronomických výšek. Milujete-li bylinky, s hořčicí s tymiánem rozhodně nešlápnete vedle.

Potřebujete:

100 g hořčičného semínka Labeta (tj. jedno balení), 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 1 lžičku sušeného nebo čerstvého tymiánu

Postup:

Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní preference. Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.

Náš tip:

– čerstvě připravená hořčice je hodně pikantní. Dopřejte jí pár dní na rozležení, aby se ostrý říz trochu vstřebal,
– díky tymiánu bude mít hořčice krásnou výraznou vůni.