
Sezóna grilování je tady a s ní experimentování s chutěmi. Hořčice je základ k masu i do marinád, nemusíte však zůstávat u plnotučné či kremžské klasiky. Dejte přednost neobvyklým kombinacím a vyzkoušejte něco nového.
Exotická ananasová hořčice
Potřebujete: 100 g hořčičného semínka (tj. jedno balení, které běžně koupíte v obchodě), 60 g ananasu, 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžičku soli
Postup: Očištěný a na malé kousky pokrájený ananas smícháme s hořčičným semínkem, přidáme všechny ostatní ingredience a necháme přes noc odležet v ledničce. Odleženou směs rozmixujeme a opět dáme odpočinout do chladničky. Po jednodenním odležení můžeme podávat. Hořčici skladujeme v uzavřené sklenici v chladničce.
Tip Lifee.cz: Hořčice je zpočátku hodně pikantní, ostrá chuť se však v průběhu několika dní rozleží. K rozmixování můžeme použít tyčový mixér. Pro hladkou strukturu je však lepší použít běžný mixér.

Rychlé večeře: 6 jídel bez rozpálené trouby a hotové do půl hodiny
Hořčice s curry kořením
Potřebujete: 100 g hořčičného semínka (tj. jedno balení), 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžička soli, 2 lžičky curry koření
Postup: Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní preference. Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.
Tip Lifee.cz: Čerstvě připravená hořčice je hodně pikantní. Dopřejte jí pár dní na rozležení, aby se ostrý říz trochu vstřebal. Díky curry koření bude mít hořčice krásnou sytě žlutou barvu.

Rychle a chutně: 5 receptů na královskou snídani, kterou zvládnete za pět minut
Citronová hořčice
Potřebujete: 100 g hořčičného semínka (tj. jedno balení), 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 1 lžičku citronové kůry, 1 lžičku citronové šťávy
Postup: Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní preference. Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.
Tip Lifee.cz: Díky citronu bude mít hořčice krásnou světle žlutou barvu.

Pozor na bakterie: Jaké potraviny pod vodovod nepatří?
Chilli hořčice
Potřebujete: 100 g hořčičného semínka (tj. jedno balení), 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 1 lžičku drceného chilli
Postup: K jednomu balení hořčičného semínka přidáme chilli a všechny ostatní suroviny a důkladně promícháme. Směs dáme na 24 hodin odležet do ledničky. Po odležení směs rozmixujeme. Pokud chceme dosáhnout dohladka rozmixované konzistence, je vhodnější použít běžný mixér. Pro hrubší strukturu postačí použití tyčového mixéru. Rozmixovanou hořčici dáme na dalších 24 hodin odpočinout do ledničky, poté můžeme podávat.
Tip Lifee.cz: S množstvím chilli můžeme experimentovat, avšak s respektem – i malé množství dodá hořčici ostrý říz.

3 rychlé a levné večeře do stovky potěší váš žaludek i peněženku
Hořčice se sladkou paprikou
Potřebujete: 100 g hořčičného semínka (tj. jedno balení), 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 1 lžíci olivového oleje a 1 lžičku sladké mleté papriky
Postup: Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní preference. Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.

5 lahodných pomazánek, které probudí motýly v břiše
Medová hořčice
Potřebujete: 100 g hořčičného semínka (tj. jedno balení), 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 1 polévkovou lžíci medu
Postup: Všechny suroviny důkladně promícháme v míse, zakryjeme a necháme 24 hodin odležet v lednici. Poté je rozmixujeme buď tyčovým nebo klasickým mixérem (ten je vhodnější, pokud preferujeme hladkou konzistenci). Rozmixovanou hořčici necháme znovu 24 hodin uležet v chladničce a poté můžeme servírovat. Hořčici uchováváme v zavřené skleničce v chladničce.

Pikantní rajčatová, květáková s kari, ála lasagne, vepřová dan dan. Do těchto polévek se zblázníte
Tymiánová hořčice
Potřebujete: 100 g hořčičného semínka (tj. jedno balení), 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 1 lžičku sušeného nebo čerstvého tymiánu
Postup: Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní preference. Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.
Tip Lifee.cz: Čerstvě připravená hořčice je hodně pikantní. Dopřejte jí pár dní na rozležení, aby se ostrý říz trochu vstřebal. Díky tymiánu bude mít hořčice krásnou výraznou vůni.