Neobvyklé dipy z hořčice k masu i do marinád: Ananasový je skvělý k hovězímu, citronový provoní kuřecí

23. července 2019
Instagram
Instagram

Hořčiče patří mezi nejstarší a neoblíbenější pochutiny, znali ji už staří Římané. Je základem k masu i do marinád. Nemusíte však zůstávat u plnotučné či kremžské klasiky, experimentujte a připavte na grilovačku originální dipy.

Jak se vyrábí hořčice

Základem všech druhů hořčice je hořčičné semeno. Hořčičných semen existují tři druhy: bílá, černá a hnědá. Hořčice vzniká z mletých hořčičných semínek smíchaných s vodou, octem, solí, cukrem, mletým kořením, olejem nebo jinou kapalinou. Může být přibarvená kurkumou.

Druhy hořčice

Plnotučná hořčice

Patří mezi nej­oblíbenější a nejkonzumovanější. Je jemně mletá a neobsahuje hrubé částice. Nepřibarvená má še­dožlutou barvu a při­barvená jasně žlutohnědou.

Dijonská hořčice

Byla poprvé vyrobena ve měs­tě Dijon. Tvoří ji jemně namletá hnědá hořčičná semena, která nebyla zbavena oleje. Má pikantnější chuť.

Kremžská hořčice

Tento druh má palčivou chuť, kterou jí dodáva­jí nahrubo namletá semena hořči­ce černé a typickou nasládlou chuť má díky cukru. Toho musí být nejméně 16 % (v plnotučné hořčici je pouze 5 %).

Ochucené hořčice

Existují nejrůznější ochuce­né varianty, jako jsou třeba pálivé i méně pálivé hořčice se zeleným pepřem, grilovací hořčice s kečupem, francouzské s provensálským kořením apod.

Skladování

Hotovou kupovanou hořčici pak nejlépe uchováme v chladničce v dobře uzavřených sklenicích. Pokud máte hořčičná semena, uchovávejte je v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě.

Léčivé účinky

Hořčičná semena a olej se používají pro zmírnění bolesti svalů, při revmatismu a artritických bolestech. V Indii se dokonce aplikují na pokožku hlavy. Mají prý stimulovat růst vlasů. Mletá semena působí i jako projímadlo.

NA ORIGINÁLNÍ DIPY Z HOŘČICE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zavří­t reklamu