Marinády na maso: Pikantní pivní, ďábelská i osvěžující citronová

Pikantní chilli marináda:

Suroviny:

200 ml rajčatové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 2 chilli papričky, 2 lžíce cukru, 1 stroužek česneku, 1 lžička sójové omáčky bez lepku LABETA, 1 lžička soli.

Postup:

Stroužky česneku prolisujeme a smícháme s rajčatovou šťávou. Přidáme rozdrcené či nakrájené chilli papričky, olej, sójovou omáčku a cukr. Vše důkladně promícháme, necháme v lednici odležet a marinujeme.
Zdroj: Labeta
Pikantní chilli marináda:

Suroviny:

200 ml rajčatové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 2 chilli papričky, 2 lžíce cukru, 1 stroužek česneku, 1 lžička sójové omáčky bez lepku LABETA, 1 lžička soli.

Postup:

Stroužky česneku prolisujeme a smícháme s rajčatovou šťávou. Přidáme rozdrcené či nakrájené chilli papričky, olej, sójovou omáčku a cukr. Vše důkladně promícháme, necháme v lednici odležet a marinujeme.Ďábelská marináda:

Suroviny:

100 ml olivového oleje, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sójové omáčky bez lepku LABETA, 2 lžíce citronové šťávy, 2 chilli papričky, 1 lžíce medu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička majoránky, 1 lžička oregana, ½ lžičky rozmarýnu.

Postup:

Cibuli, česnek a chilli papričku nakrájíme nadrobno, přidáme ostatní suroviny, důkladně promícháme, necháme v lednici odležet a marinujeme.Barbecue neboli BBQ omáčka: 

Suroviny:

1 cibule, 2 stroužky česneku, špetka drcené chilli papričky, 400g konzerva loupaných krájených rajčat, 80 g třtinového cukru, 2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce worcestrové omáčky bez lepku Labeta, 1 lžíce hustého rajského protlaku, olivový olej.

Postup:

V rendlíku rozpálíme olivový olej, vhodíme do něj nadrobno pokrájenou cibuli a česnek a přidáme chilli papričku. Opékáme do sklovata. Přidáme všechny ostatní suroviny. Na mírném plameni necháme probublávat do zhoustnutí (asi 30 minut). Směs rozmixujeme, případně dosolíme a necháme zchladnout.Pikantní pivní marináda:

Suroviny:

70 ml světlého piva, 1 cibule, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce sójové omáčky bez lepku LABETA, 1 lžička hořčice, 1 lžička chilli, ½ lžičky cukru, ½ lžičky soli, několik kapek tabasca.

Postup:

Pivo, sójovou omáčku, olej a hořčici smícháme v misce. Přidáme najemno cibuli, chilli koření, sůl, cukr a na závěr přilijeme pár kapek tabasca, důkladně promícháme, necháme v lednici odležet a marinujeme.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Léto už je za svou polovinou, proto využijte posledních teplých večerů ke grilování s přáteli. Připravte jim takové masové menu, na které budou ještě dlouho vzpomínat. Základem úspěchu bude kromě kvalitního masa i originalita marinád.

Petra Járková
Petra Járková 14. 08. 2019 12:00

Grilovat maso bez marinády je pro vyznavače BBQ téměř smrtelný hřích. Marinády totiž dodají masu nejen svou charakteristickou chuť podle surovin, z nichž jsou vyrobeny, ale dokážou také změnit strukturu masa. Výsledkem pak může být křehké a křupavé maso, jaké jste ještě nejedli.

Kvalitní maso

Všichni dobře víme, že v jídle, a hlavně pak u grilování, je základem dobré a kvalitní maso. Bez toho se v první řadě neobejdeme. Ať už se chystáme upravovat vepřové, hovězí, kuřecí nebo rybí, aby bylo chutné, musí být kvalitní, čerstvé a správně připravované. Marináda totiž nejen že dodá masu křehkost a šťavnatost, ale zároveň umocňuje jeho chuť a vůni, proto si musíme být jistí, že výsledek bude vážně stát za to.

Marinování

Zatímco ryby a drůbeží maso se marinují poměrně krátce, v některých případech postačí i pár hodin, na vepřové maso si musíte vyhradit více času – obvykle se jedná o časový rozptyl mezi čtyřmi až dvanácti hodinami. Hovězí maso se může marinovat i celých 24 hodin, nic tím rozhodně nezkazíte.

Trik šéfkuchařů

Maso naložené v marinádě vyndejte o nějakou chvíli dřív, než se jej rozhodnete grilovat či jinak tepelně upravovat – předejdete tak teplotnímu šoku masa. Marinádu také po vytažení masa nevylíváme, naopak nám může ještě velice dobře posloužit k potírání masa během grilování.

RECEPTY NA DOKONALÉ MARINÁDY NAJDETE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články