Tipy na dokonalé řízky: Do pánve dejte párátka, do vajíčka přidejte při obalování bílý jogurt

Co Čech, to milovník řízků. Jak je ale ozvláštnit na talíři?
Zdroj: Pinterest
Co Čech, to milovník řízků. Jak je ale ozvláštnit na talíři?Řízek se šalvějí

Suroviny:

4 telecí řízky (každý cca 150 g)
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
8 velkých lístků šalvěje
8 plátků prosciutta
hladká mouka na obalování
1 vejce, lehce prošlehané
380 g vařené quinoy 
rostlinný olej na smažení

Postup:

Telecí řízky osolte, opepřete, případně lehce naklepejte. Přimáčkněte lístek šalvěje na obě strany každého řízku a na něj položte a přimáčkněte plátek šunky. Řízky obalte v mouce, prošlehaném vejci a v quinoe. Přebytečnou quinou oklepněte.

V pánvi rozpalte olej a smažte na něm řízky z každé strany 3–4 minuty dozlatova. Podávejte s bramborovu kaší, rukolou a klínky citronu.Telecí máslový řízek

Suroviny:

1 kg telecího hrudí, vykostěného, mletého
sůl a čerstvě mletý pepř
3 vejce
4 starší rohlíky navlhčené 200 ml mléka
100 g másla, rozpuštěného
strouhanka podle potřeby
asi 200 g sádla na smažení

Postup:

Maso osolte a opepřete. Smíchejte s vejci, navlhčeným pečivem, máslem a promíchejte. Vytvořte koule a obalte je v suché strouhance. Pak je mírně roztlačte a na rozpáleném sádle pomalu smažte dozlatova.Řízky v bramboráku

Suroviny:

600–800 g vepřové panenky
sůl a čerstvě mletý pepř
olej na smažení
směs salátových lístků na ozdobení (polníček, frisée, červená čekanka)

Na těstíčko:

500 g brambor, oloupaných a nastrouhaných najemno
100 ml horkého mléka
2 vejce
3–4 lžíce hladké mouky + na obalení masa
4–6 stroužků česneku, prolisovaných
1 lžička majoránky
lehký zeleninový salát k podávání

Postup:

Maso nakrájené na medailonky lehce naklepejte klouby ruky. Osolte ho, případně nařízněte okraje.

Z nastrouhaných brambor slijte přebytečnou tekutinu a trochu je ještě vymačkejte. V míse je zalijte mlékem a promíchejte. Přidejte ostatní přísady na těsto a pomalu přisypávejte mouku, až vznikne hustší, ale stále tekuté těstíčko. Osolte ho a opepřete.

Maso obalte v hladké mouce a přebytečnou oklepněte. Maso položte do těstíčka, lžící opatrně navršte trochu na horní stranu a touto stranou řízek vložte do rozpáleného oleje. Nyní na horní stranu dejte další lžíci těstíčka, rozetřete a uhlaďte. Po každé straně opékejte aspoň 8 minut, aby bylo maso propečené. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách. Podávejte s lehkým salátem.+ 2 fotky+ 3 fotky

Pokud si myslíte, že na řízku není co vylepšit, mýlíte se. Stačí trocha kreativity, babských rad a triků. Pak se z jednoho z nejoblíbenějších českých jídel může stát skutečná gastronomická bomba.

Petra Járková
Petra Járková 09. 08. 2019 12:00

Výběr masa

Pro přípravu vepřového řízku je lepší přiměřeně prorostlá krkovice než suchá libová kýta, protože tuková část dodá masu šťavnatost. Když už chcete řízek z kýty, předem ji namarinujte. Z drůbeže se nejčastěji využívá kuře a krůta. Nejlepší jsou stehenní řízky, jejich maso je šťavnatější než to z prsou. Přesto u nás lidé raději připravují řízky prsní. Ty je nejlepší předem naložit třeba do jogurtu nebo majonézy, uvidíte, že pak budou křehčí a šťavnatější.

Klepání

Při krájení masa na řízky krájejte vždy přes vlákno, vepřové po okrajích raději nařízněte, aby se nekroutilo. Jemné drůbeží maso není vůbec třeba klepat. Stačí ho jen lehce dlaní stlačit do požadovaného tvaru. Když už maso naklepáváte, dělejte to s citem a především až těsně před smažením.

Originální strouhanka

Strouhanka, kterou používáte na trojobal, rozhodně nemusí obsahovat jen suché rohlíky. Nebojte se experimentovat a dolaďte ji podle své vlastní chuti. Můžete do ní dát směs sušených bylinek, najemno nastrouhaný parmezán, hrubou sůl a drcený barevný pepř. Milovníci pálivých jídel pak do strouhanky mohou nasypat trochu sušeného chilli.

Konec opadávání

Do vajíčka na obalování přidejte bílý jogurt (na 1 vejce asi 1 lžičku), strouhanka pak bude na mase pevně držet. Osvědčenou babskou radou je i pivo do vajíčka. Některé hospodyňky do něj zase přidávají trochu oleje.

Žádné připalování tuku

Pokud nechcete, aby olej na pánvičce prskal, vhoďte do ní dvě párátka. Dobře prý ale fungují také silnější kolečka syrové brambory nebo mrkve.

Správné smažení

Nikdy nedávejte na pánev příliš moc řízků najednou. Tuk by se rychle zchladil a než by se začaly znovu smažit, nasákly by příliš tuku. Při smažení řízky také nepřikrývejte pokličkou, vystupující pára by kapala dolů a brzy by se spíš dusily. A hlavně maso smažte pozvolna.

NA ORIGINÁLNÍ ŘÍZKOVÉ RECEPTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články