Pozor na bakterie: Jaké potraviny pod vodovod nepatří?

Jestliže chcete svou kuchyň udržet čistou, zacházejte s potravinami správně.
Zdroj: Pixabay.com
Kuřecí maso neomývejte.Červené maso ztratí svou chuť.Jestliže ryba nelibě zavání už od začátku, nejezte jí vůbec. voda vám nepomůže.Pokud máte panický strach ze slimáků, houbu otřete suchou papírovou utěrkou.+ 2 fotky+ 3 fotky

Berete jako samozřejmost, že když přijdete z nákupu, vše, co se dá omýt, omyjete? Je to logické, voda v nás vyvolává pocit čistoty, alespoň té zdánlivé. Jsou ale potraviny, které opláchnutím proměníte v bakteriální bomby a rozhodně u nich neplatí to, co u ovoce a zeleniny.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 19. 02. 2019 10:00

Kuře

Tím, že maso tepelně upravíte, případné bakterie zneškodníte. Nemusíte se obávat, že byste chytla breberky, pokud maso neomyjete. Naopak, ze dřezu se ony nežádoucí potvory mohou zachytit na vašich rukách, což může vést až ke kampylobakterióze, druhé nejčastější infekci zažívacího traktu hned po salmonelóze, kterou špatným zacházením s potravinami můžete chytit také.

Červené maso

Žebra nebo steak, i u tohoto masa platí: neomývat. Mimo to, že si zaneřádíte bakteriemi pracovní plochu v kuchyni, se ochudíte i o výsledek, který nebude nijak lahodný. Docílíte tak jen infikované místnosti a zkaženého jídla.

Ryby

Se syrovým masem vždy operujte jen na prkénku. To by mělo být čisté samo o sobě, abyste předešla právě možnému přenosu bakterií. Omývání ryb je pouze domnělou představou o zbavení se nečistoty. Jestliže se vám ryba, kterou jste si přinesla domů, nepozdává, neměla byste ji jíst vůbec a opláchnutím to rozhodně nespravíte.

Houby

Houbě se zřejmě neříká houba pro nic za nic. Tím, že ji podrobíte omývacímu procesu, se do ní voda akorát nasákne a rázem se bude tvářit jako houba, kterou čistíte sporák. Pokud vás děsí představa, že po ní lezl slimák, stačí, když ji otřete papírovou utěrkou.

Vajíčka

Horší než představa slimáka může být to, odkud se vzalo vejce. Ale i u vajíček platí, že když je omyjete, akorát si zaděláte na zdravotní potíže. Minimálně zvýšíte riziko, že nějaká ta bakterie bude mít větší příležitost vás potrápit. Opláchnutím odstraníte ze skořápky ochrannou vrstvu, která zabraňuje kontaminaci jiných potravin. Bakterie tak budou mít pré a vaše kuchyň se pro ně stane volným polem působnosti.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články