Lehké večeře se zázračným avokádem - s ředkvičkami i ve formě pizzy

Lehké večeře se zázračným avokádem - s ředkvičkami i ve formě pizzy
Zdroj: Pixabay.com

Avokádo je vybaveno super vlastnostmi. Nejenže snižuje špatný LDL cholesterol, ale brzdí i růst rakovinných buněk a ulevuje lidem při chemoterapii. A navíc je skvělé na hubnutí. Dnešní večeře je tedy jasná: Avokádo na dva vážně lahodné způsoby.

Jana Jánská
Jana Jánská 20. 02. 2018 18:08

Avokádo s ředkvičkami, mrkví a nakládanou cibulí

Počet porcí: 4

Doba na přípravu: 10 minut (+ 8 hodin na naložení cibule dle libosti)

Ingredience na nakládanou cibuli: ¼ malé červené cibule na jemno nakrájené, ¼ hrnku čerstvé šťávy z citronu, ½ lžičky soli

Ingredience na omáčku chimichurri: 1 stroužek česneku na jemno nastrouhaný, 3 lžíce na jemno nakrájené petržele, 1 lžíce na jemno nasekané máty, 1 lžíce na jemno nasekaného estragonu, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžičky čerstvé šťávy z citronu, sůl

Ingredience na salát: 2 oloupaná avokáda na jemno nakrájená, 1 střední mrkev, oloupaná a nastrouhaná na spirály, 2 ředkvičky nakrájené na velmi tenké plátky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce čerstvě vylisované šťávy z citronu, mořská sůl

Postup: Nejprve si naložíme cibuli. Spojte cibuli, citronovou šťávu a sůl v malé misce. Přikryje a nechte odstát, dokud nebude cibule světle růžová, tedy alespoň 8 hodin. Na omáčku chimichurri smíchejte česnek, petržel, mátu, estragon, olej a citronovou šťávu v menší misce a směs osolte. Naaranžuje avokádo na talíř. Pokapejte jej připravenou omáčkou a posypejte osušenou nakládanou cibulí. Navršte mrkev a ředkvičky, které jste předtím omočili v olivovém oleji a citronové šťávě. Posolte a servíruje.

Lehká pizza s avokádem a vejcem

Počet porcí: 4

Doba na přípravu: 30 minut

Ingredience: 1 velké avokádo, rozkrojené vejpůl a zbavené pecky, 1 lžíce na jemno nasekaného koriandru, 1 a ½ lžičky šťávy z limetky, 1/8 lžičky soli, 250 g pizzového těsta, 4 velká vejce, 1 lžíce rostlinného oleje

Postup: Pomocí velké lžíce vyškrabejte avokádo ze slupky do středně velké mísy. Přidejte koriandr, limetkovou šťávu a sůl a vidličkou vše rozmíchejte dohladka. Směs ochutnejte a dochuťte dle libosti. Rozdělte těsto na pizzu na čtyři stejné díly a rozválejte je na pomoučněném podkladu na pizzy o průměru 15 cm. Rozehřejte nerezovou pánev na středním plameni, dokud nebude velmi horká. Umístěte do ní jednu pizzu a z obou stran ji opečte dozlatova. Pokud se bude těsto nafukovat, jemně jej přitlačte kuchyňskou špachtlí. Totéž udělejte s ostatními pizzami. Na každou pizzu rozprostřete avokádovou směs. Rozehřejte při středním výkonu sporáku na pánvi olej a postupně připravte sázená vejce. Ty pak položte na pizzové základy. A můžete mlsat!

ZDE ČTĚTE, ŽE AVOKÁDO MŮŽETE VYUŽÍT I JINÝM ZPŮSOBEM:

Cukrářská hvězda Besky o toxickém prvním manželství: Otřesná životní zkušenost probíhala i během MasterChefa

Cukrářská hvězda Besky o toxickém prvním manželství: Otřesná životní zkušenost probíhala i během MasterChefa

Související články

Další články