Nestíháte uvařit? Těchto 8 delikátních chodů se obejde bez rozpálené trouby

7. prosince 2015
Faring-well.com
Faring-well.com

Svíčková má něco do sebe, za těmito 8 jídly ale ve dvou věcech zaostává – vyžaduje hodiny příprav a rozpálenou troubu. Rychlé a chuťově nezapomenutelné pokrmy ocení emancipované ženy, několikanásobné matky i nadšení muži v zástěře. Pojďte je s námi vyzkoušet!

Fíkové tousty s rozmarýnem a kozím sýrem

WillCookForFriends.com

Počet porcí: 4

Ingredience:

4 plátky křupavého francouzského chleba

115 g kozího sýra

4–5 velkých fíků

1–2 čajové lžičky jemně nakrájeného čerstvého rozmarýnu

med podle chuti

Postup: Nakrájejte chléb na plátky a opečte ho dozlatova v toustovači nebo na pečícím papíře v troubě. Na křupavé pečivo rozetřete kozí sýr, rozprostřete pokrájené fíky a posypte rozmarýnem. Takto připravený toast dochuťte medem. 

***

Domácí tzatziki

FavRecipesNws.com

Počet porcí: 2

Ingredience:

1 a ½ hrnku bílého řeckého jogurtu

1 okurka nakrájená na malé kostičky

šťáva z 1 citronu

3 stroužky utřeného česneku

2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru

sůl a čerstvě namletý pepř dle chuti

Postup: Ve velké míse smíchejte jogurt, nakrájenou okurku, citronovou šťávu, česnek a kopr. Směs osolte a opepřete, v případě potřeby dodejte ještě trochu citronové šťávy. Dip okamžitě spotřebujte, nebo uskladněte ve vzduchotěsné nádobě.

***

Vegetariánská mísa s dipem s papričkami jalapeño

PinchofYum.com

Počet porcí: 6

Ingredience:

1 hrnek syrové špaldy

3 hrnky zeleninového vývaru

1 hrnek syrové naklíčené čočky

½ polévkové lžíce másla nebo oleje

1 a ½ hrnku kukuřičných zrn

1 a ½ hrnku oloupaných cherry rajčat

1 a ½ hrnku okurky (bez slupky)

1 a ½ hrnku hrachových lusků

1–2 avokáda

čerstvé bylinky (např. bazalka)

oříšky nebo semínka (mandle apod.)

sůl a pepř dle chuti

1 a ¼ nízkotučného bílého řeckého jogurtu

½ hrnku mléka

2 čajové lžičky bílého octa

2 polévkové lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku

1 čajová lžička soli

1 čajová lžička kopru

1 hrstka čerstvých lístků pažitky

1 hrstka pažitky

1 paprička jalapeño

Postup: Všechny ingredience na dip rozmixujte v kuchyňském robotu na krémovitou konzistenci. Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu zeleninový vývar. Properte špaldu vodou, přidejte ji do vývaru a vařte dle návodu. Poté ji nechte vychladnout. Mezitím uvařte čočku dle instrukcí na obalu. V malé pánvi rozpusťte máslo nebo olej a orestujte zeleninu. Smíchejte všechny přísady dohromady a zalijte připraveným dipem.

***

Blesková rajčatová polévka

BetterThanDoingLaundry.blogspot.cz

Počet porcí: 2

Ingredience:

2 velká rajčata nakrájená na větší kusy (asi 4 hrnky)

1 kapie, pokrájená a vypeckovaná

¼ střední červené cibule

½–1 stroužek česneku

5 velkých lístků bazalky

3 snítky oregana (pouze lístky)

½ čajové lžičky fenyklových semínek

½ čajové lžičky soli

2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

Postup: Všechny ingredience rozmixujte dohladka v kuchyňském robotu. Před servírováním polévku dozdobte lístky oregana či bazalky.

***

Fazolové tousty s artyčoky a bazalkou

PinchofYum.com

Počet porcí: 10

Ingredience:

1 stroužek česneku

400 g konzervované cizrny (lze použít i fazole)

hrstka čerstvé bazalky

šťáva z 1–2 citronů

olivový olej dle libosti

sůl a pepř dle libosti

1 vrchovatý hrnek konzervovaných nebo zavařených artyčoků

2 hrnky čerstvého baby špenátu

10 menších krajíců opečeného celozrnného chleba

Postup: Rozmixujte česnek, propláchnutou cizrnu a polovinu množství bazalky, dokud nezískají drobivou konzistenci. Zbylou bazalku nakrájejte na proužky a nasekejte artyčoky. Obě přísady smíchejte s cizrnovou směsí, citronovou šťávou, bazalkou, olivovým olejem, solí a pepřem. Před podáváním vmíchejte špenát a potřete směsí opečený chléb. Salát můžete servírovat i s hranolky nebo v tortille.

***

Okurkový salát s cukrovým melounem a sýrem feta

RikkiSnyder.com

Počet porcí: 10

Ingredience:

2 polévkové lžíce citronové šťávy

¼ hrnku extra-panenského olivového oleje

¼ čajové lžičky soli

1 čajová lžička medu

1/8 čajové lžičky mletého černého pepře

¼ čajové lžičky máku

1 vypeckovaný střední cukrový meloun (asi 5 hrnků)

1 okurka nakrájená na plátky

1/3 hrnku jemně nakrájené červené cibule

3 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru

115 g rozdrobeného sýru feta

rukola dle libosti

Postup: V míse vyšlehejte společně citronovou šťávu a olivový olej, vmíchejte med, sůl a pepř. Přidejte meloun, okurku, cibuli, kopr a rukolu a zamíchejte. Před servírováním posypejte salát sýrem feta a poprašte ho mletým mákem.

***

Okurkový salát se zázvorem, sezamem a pastou miso

SnixyKitchen.com

Počet porcí: 4–6

Ingredience:

2 velké okurky

1 a ½ hrnku rozmrazených sójových bobů edamame

2 střední mrkve nakrájené na tenké proužky

1 polévková lžíce opražených černých a bílých sezamových semínek

2 a ½ polévkových lžic bílé pasty miso

1 a ½ polévkové lžíce horké vody

2 polévkové lžíce rýžového octa

1 polévková lžíce + 1 čajová lžička oloupaného a nastrouhaného zázvoru

1 polévková lžíce medu nebo javorového sirupu

1 polévková lžíce + 1 čajová lžička sezamového oleje

2 čajové lžičky citronové šťávy

½ čajové lžičky sójové omáčky

Postup: Nastrouhejte okurku tak, aby vznikly spirály (ideálně použijte spirálový kráječ nebo okurku nastrouhejte škrabkou na delší nudle). Smíchejte okurku s edamame a mrkvemi. V malé míse vyšlehejte společně pastu miso a vodu, dokud směs nebude hladká. Přidejte zbytek ingrediencí na dresink a znovu promíchejte. V případě potřeby dokořeňte. Vmíchejte dresink do zeleniny v libovolném množství (záleží na tom, jak velké okurky jste použili). Salát nakonec posypejte sezamovými semínky.

***

Avokádový toust se směsí dukkah

Faring-well.com

Počet porcí: 2

Ingredience:

¼ hrnku piniových oříšků

¼ hrnku vyloupaných pistácií

¼ hrnku bílých sezamových semínek

2 polévkové lžíce semínek koriandru

2 polévkové lžíce celého římského kmínu

½ čajové lžičky mořské soli

černý pepř dle chuti

1 zralé avokádo

2 plátky velkého rustikálního chleba

olivový olej

šťáva s půlky citronu

několik polévkových lžic dukkahu

Postup: Všechna semínka a oříšky na dukkah opražte nasucho na mírně rozpálené pánvi. Na každý druh použijte čistou pánev kvůli rozdílnému množství oleje, který v sobě mají. Následně je samostatně rozdrťte v hmoždíři. Všechna semena a ořechy smíchejte a dochuťte solí a pepřem. Dukkah je takto hotový. Na středně rozpálené pánvi nasucho opečte dva plátky chleba z obou stran. Potřete oba tousty olivovým olejem a obložte je avokádem nakrájeným na plátky. Zalijte avokádo citronovou šťávou, posypte libovolným množstvím dukkahu a s chutí do toho!

Zavří­t reklamu