Nestíháte uvařit? Těchto osm delikátních chodů se obejde bez rozpálené trouby

Nestíháte uvařit? Těchto osm delikátních chodů se obejde bez rozpálené trouby
Zdroj: Freepik.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Svíčková má něco do sebe, za těmito osmi jídly ale ve dvou věcech zaostává – vyžaduje hodiny příprav a rozpálenou troubu. Naše rychlé a chuťově nezapomenutelné pokrmy ocení emancipované ženy, několikanásobné matky i muži v v zástěře. Pojďte je vyzkoušet!

Jana Jánská
Jana Jánská 8. července 2020

Fíkové tousty s rozmarýnem a kozím sýrem

Počet porcí: 4

Ingredience: 4 plátky křupavého francouzského chleba, 115 g kozího sýra, 4–5 velkých fíků, 1–2 čajové lžičky jemně nakrájeného čerstvého rozmarýnu, med podle chuti

Postup: Nakrájejte chléb na plátky a opečte ho dozlatova v toustovači či na pečícím papíře v troubě. Na křupavé pečivo rozetřete kozí sýr, rozprostřete pokrájené fíky a posypte rozmarýnem. Takto připravený toast dochuťte medem.

Tradiční chutě léta: Rybízový koláč i šťáva jako od babičky
Mohlo by Vás zajímat:

Tradiční chutě léta: Rybízový koláč i šťáva jako od babičky

Domácí tzatziki

Počet porcí: 2

Ingredience: 1 a ½ hrnku bílého řeckého jogurtu, 1 okurka nakrájená na malé kostičky, šťáva z 1 citronu, 3 stroužky utřeného česneku, 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru, sůl a čerstvě namletý pepř dle chuti

Postup: Ve velké míse smíchejte jogurt, nakrájenou okurku, citronovou šťávu, česnek a kopr. Směs osolte a opepřete, v případě potřeby dodejte ještě trochu citronové šťávy. Dip okamžitě spotřebujte, nebo uskladněte ve vzduchotěsné nádobě.

Levandule v kuchyni: Připravte si levandulovou zmrzlinu nebo lahodné sušenky
Mohlo by Vás zajímat:

Levandule v kuchyni: Připravte si levandulovou zmrzlinu nebo lahodné sušenky

Vegetariánská mísa s dipem s papričkami jalapeño

Počet porcí: 6

Ingredience: 1 hrnek syrové špaldy, 3 hrnky zeleninového vývaru, 1 hrnek syrové naklíčené čočky, ½ polévkové lžíce másla nebo oleje, 1 a ½ hrnku kukuřičných zrn, 1 a ½ hrnku oloupaných cherry rajčat, 1 a ½ hrnku okurky (bez slupky), 1 a ½ hrnku hrachových lusků, 1–2 avokáda, čerstvé bylinky (např. bazalka), oříšky nebo semínka (mandle apod.), sůl a pepř dle chuti, 1 a ¼ nízkotučného bílého řeckého jogurtu, ½ hrnku mléka, 2 čajové lžičky bílého octa, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 čajová lžička soli, 1 čajová lžička kopru, 1 hrstka čerstvých lístků pažitky, 1 hrstka pažitky, 1 paprička jalapeño

Postup: Všechny ingredience na dip rozmixujte v kuchyňském robotu na krémovitou konzistenci. Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu zeleninový vývar. Properte špaldu vodou, přidejte ji do vývaru a vařte dle návodu. Poté ji nechte vychladnout. Mezitím uvařte čočku dle instrukcí na obalu. V malé pánvi rozpusťte máslo nebo olej a orestujte zeleninu. Smíchejte všechny přísady dohromady a zalijte připraveným dipem.

Netradiční smaženice z hub podle Zdeňka Pohlreicha: Houby nemyjte pod vodou, použijte utěrku, říká
Mohlo by Vás zajímat:

Netradiční smaženice z hub podle Zdeňka Pohlreicha: Houby nemyjte pod vodou, použijte utěrku, říká

Blesková rajčatová polévka

Počet porcí: 2

Ingredience: 2 velká rajčata nakrájená na větší kusy (asi 4 hrnky), 1 kapie, pokrájená a vypeckovaná, ¼ střední červené cibule, ½–1 stroužek česneku, 5 velkých lístků bazalky, 3 snítky oregana (pouze lístky), ½ čajové lžičky fenyklových semínek, ½ čajové lžičky soli, 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

Postup: Všechny ingredience rozmixujte dohladka v kuchyňském robotu. Před servírováním polévku dozdobte lístky oregana či bazalky.

Sladké jahody v kuchyni: Jak připravit nejlepší zmrzlinu nebo sorbet
Mohlo by Vás zajímat:

Sladké jahody v kuchyni: Jak připravit nejlepší zmrzlinu nebo sorbet

Fazolové tousty s artyčoky a bazalkou

Počet porcí: 10

Ingredience: 1 stroužek česneku, 400 g konzervované cizrny (lze použít i fazole), hrstka čerstvé bazalky, šťáva z 1–2 citronů, olivový olej dle libosti, sůl a pepř dle libosti, 1 vrchovatý hrnek konzervovaných nebo zavařených artyčoků, 2 hrnky čerstvého baby špenátu, 10 menších krajíců opečeného celozrnného chleba

Postup: Rozmixujte česnek, propláchnutou cizrnu a polovinu množství bazalky, dokud nezískají drobivou konzistenci. Zbylou bazalku nakrájejte na proužky a nasekejte artyčoky. Obě přísady smíchejte s cizrnovou směsí, citronovou šťávou, bazalkou, olivovým olejem, solí a pepřem. Před podáváním vmíchejte špenát a potřete směsí opečený chléb. Salát můžete servírovat i s hranolky nebo v tortille.

10 triků, jak připravit ten nejlepší steak
Mohlo by Vás zajímat:

10 triků, jak připravit ten nejlepší steak

Okurkový salát s cukrovým melounem a sýrem feta

Počet porcí: 10

Ingredience: 2 polévkové lžíce citronové šťávy, ¼ hrnku extra-panenského olivového oleje, ¼ čajové lžičky soli, 1 čajová lžička medu, 1/8 čajové lžičky mletého černého pepře, ¼ čajové lžičky máku, 1 vypeckovaný střední cukrový meloun (asi 5 hrnků), 1 okurka nakrájená na plátky, 1/3 hrnku jemně nakrájené červené cibule, 3 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru, 115 g rozdrobeného sýru feta, rukola dle libosti

Postup: V míse vyšlehejte společně citronovou šťávu a olivový olej, vmíchejte med, sůl a pepř. Přidejte meloun, okurku, cibuli, kopr a rukolu a zamíchejte. Před servírováním posypejte salát sýrem feta a poprašte ho mletým mákem.

Jak zabránit rychlému hnědnutí banánů: Vyzkoušejte skvělý trik
Mohlo by Vás zajímat:

Jak zabránit rychlému hnědnutí banánů: Vyzkoušejte skvělý trik

Okurkový salát se zázvorem, sezamem a pastou miso

Počet porcí: 4–6

Ingredience: 2 velké okurky, 1 a ½ hrnku rozmrazených sójových bobů edamame, 2 střední mrkve nakrájené na tenké proužky, 1 polévková lžíce opražených černých a bílých sezamových semínek, 2 a ½ polévkových lžic bílé pasty miso, 1 a ½ polévkové lžíce horké vody, 2 polévkové lžíce rýžového octa, 1 polévková lžíce + 1 čajová lžička oloupaného a nastrouhaného zázvoru, 1 polévková lžíce medu nebo javorového sirupu, 1 polévková lžíce + 1 čajová lžička sezamového oleje, 2 čajové lžičky citronové šťávy, ½ čajové lžičky sójové omáčky

Postup: Nastrouhejte okurku tak, aby vznikly spirály (ideálně použijte spirálový kráječ nebo okurku nastrouhejte škrabkou na delší nudle). Smíchejte okurku s edamame a mrkvemi. V malé míse vyšlehejte společně pastu miso a vodu, dokud směs nebude hladká. Přidejte zbytek ingrediencí na dresink a znovu promíchejte. V případě potřeby dokořeňte. Vmíchejte dresink do zeleniny v libovolném množství (záleží na tom, jak velké okurky jste použili). Salát nakonec posypejte sezamovými semínky.

Večeře hotové do deseti minut. Nejlepší recepty na omeletu, salát či tortillu
Mohlo by Vás zajímat:

Večeře hotové do deseti minut. Nejlepší recepty na omeletu, salát či tortillu

Avokádový toust se směsí dukkah

Počet porcí: 2

Ingredience: ¼ hrnku piniových oříšků, ¼ hrnku vyloupaných pistácií, ¼ hrnku bílých sezamových semínek, 2 polévkové lžíce semínek koriandru, 2 polévkové lžíce celého římského kmínu, ½ čajové lžičky mořské soli, černý pepř dle chuti, 1 zralé avokádo, 2 plátky velkého rustikálního chleba, olivový olej, šťáva s půlky citronu, několik polévkových lžic dukkahu

Postup: Všechna semínka a oříšky na dukkah opražte nasucho na mírně rozpálené pánvi. Na každý druh použijte čistou pánev kvůli rozdílnému množství oleje, který v sobě mají. Následně je samostatně rozdrťte v hmoždíři. Všechna semena a ořechy smíchejte a dochuťte solí a pepřem. Dukkah je takto hotový. Na středně rozpálené pánvi nasucho opečte dva plátky chleba z obou stran. Potřete oba tousty olivovým olejem a obložte je avokádem nakrájeným na plátky. Zalijte avokádo citronovou šťávou, posypte libovolným množstvím dukkahu a s chutí do toho!

5 receptů na báječné sladké i slané snídaně, které vás nastartují do nového dne
Mohlo by Vás zajímat:

5 receptů na báječné sladké i slané snídaně, které vás nastartují do nového dne

Tereza Těžká z kontroverzního dokumentu V síti promluvila o polyamorii: Mám dva muže, ani jednoho nemiluji víc

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články