Levandule v kuchyni: Připravte si levandulovou zmrzlinu nebo lahodné sušenky

Levandule v kuchyni: Připravte si levandulovou zmrzlinu nebo lahodné sušenky
Zdroj: Freepik.com

Máte doma krásně kvetoucí levanduli a chtěli byste vyzkoušet něco nového? Dejte jí šanci v kuchyni a vyrobte si domácí zmrzlinu nebo třeba chutné sušenky. Možná, že až tyto lahůdky ochutnáte, stanou se běžnou součástí vašeho občerstvení na všech narozeninových oslavách a večírcích.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 28. 06. 2020 11:00

Dostali jste chuť na osvěžující pochoutku nebo hledáte vhodné občerstvení na setkání s rodinou či přáteli? Pak jsou tyto recepty přesně pro vás.

Levandulové osvěžení

Máte rádi zmrzlinu? A už jste zkoušeli tu z levandule? Kromě toho, že báječně voní, také báječně chutná. V horkém létě vás nejenom osvěží, ale současně to může být i atraktivní dezert pro návštěvy.

Budete potřebovat: 75 g medu, polévkovou lžíci sušených květů levandule, 400 gramů smetany ke šlehání a pár kvítků čerstvé levandule na dozdobení.

Postup: Med s levandulí dejte do hrnce na sporák a zahřejte na mírném ohni. Med by se měl začít pozvolna roztékat, v průběhu vaření směs několikrát zamíchejte, ale pozor, nevařte!  Těsně před bodem varu ji odstavte z plotny a nechte přibližně čtvrt hodiny odstát. Vzniklou hmotu následně přeceďte do mísy nebo nádoby a dejte vychladnout.

Pak si připravte šlehačku, kterou ušlehejte do tuha a postupně přidávejte medovo levandulový základ. Směs přelijte do plastové nádoby, pečlivě uzavřete a dejte na několik hodin do mrazáku. Každou hodinu ji promíchejte, abyste zabránili tvorbě krystalek z ledu a dosáhli jemné konzistence.

Lahodné sušenky

Čím dál oblíbenějším receptem všech hospodyněk, ale třeba i svatebních koordinátorek jsou levandulové sušenky. A jak na ně?

Troubu si předehřejte na 180 stupňů, záleží ale také na typu trouby, pokud jde o horkovzdušnou, postačí o něco méně.

Mezitím si připravte: 1/2 hrnku změklého másla, 1/2 hrnku tuku na pečení, 1 a 1/4 šálku cukru, 2 větší vejce, 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu, 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu, přibližně 2 a 1 / 4 šálku špaldové nebo jakékoliv mouky, 4 lžičky sušených květů levandule, 1 čajovou lžičku prášku do pečiva, 1/2 čajové lžičky soli.

Postup: Máslo, tuk a cukr míchejte, dokud nebudou krémové a nadýchané. Potom přidejte postupně po jednom vejci a po každém přidání dobře promíchejte. Do jiné misky pak dejte mouku, levanduli, prášek do pečiva a sůl. Postupně ze směsi vymíchejte krémové těsto. Sušenky pak vytvarujte kulatou polévkovou lžící a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem nebo lehce vymazaný olejem. Pečte přibližně 8 až 10 minut do zlatohněda. Po vyjmutí z trouby nechte hotové sušenky alespoň 2 minuty vychladnout, potom je vložte do vzduchotěsné nádoby nebo obalu, aby nezměkly.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články