Domácí smetanová zmrzlina našich babiček: K výrobě vám stačí jen tři ingredience

Na domácí zmrzlinu ze tří ingrediencí budete potřebovat: 1x plechovka Salka 397 g,
2x Tatra smetana na šlehání 30% 200 g.
Poslední ingredienci se meze nekladou. Může to být vanilkový lusk, oříšky, ovoce, skořice... podle toho, na jakou zmrzlinu máte zrovna chuť.
Zdroj: Tatramleko.cz
Na domácí zmrzlinu ze tří ingrediencí budete potřebovat: 1x plechovka Salka 397 g,
2x Tatra smetana na šlehání 30% 200 g.
Poslední ingredienci se meze nekladou. Může to být vanilkový lusk, oříšky, ovoce, skořice... podle toho, na jakou zmrzlinu máte zrovna chuť.V misce si lehce rozšleháme obsah celé plechovky Salka 397 g. Salko tím zjemníme a trochu nadýcháme.V další misce si našleháme dvě krabičky 200gramové smetany ke šleháníDalší ingredienci připravíme dle chuti. V našem případě se jedná o vanilkovou zmrzlinu, proto si vanilkový lusk rozkrojíme podélně napůl a vyškrábneme z něho vanilková semínka. Úplně stačí semínka pouze z jedné poloviny lusku.+ 6 fotek+ 7 fotek

Za totáče nebylo tak jednoduché přijít do cukrárny, vybrat si z nepřeberné nabídky druhů zmrzlin váš oblíbený kopeček, zaplatit dvacku a s chutí se do něj pustit. Pokud chtěl někdo zmrzlinu, musel si ji vyrobit. No a protože to byla laskomina mezi dospělými i dětmi velmi oblíbená, naučily se její výrobu babičky dokonale, a to dokonce jen ze tří surovin.

Petra Járková
Petra Járková 26. 06. 2019 12:00

V té době samozřejmě neexistovaly ani žádné zmrzlinové stroje, nebylo tedy snadné zmrzlinu umíchat. Babičky si ale i tak poradily a naučily se připravovat dokonalou zmrzlinu ručně, a to navíc jen ze tří surovin.

Základem byla šlehačka, Salko, které v té době bylo k mání a místo pravé vanilky se používal extrakt, med, cukr či jiné dochucovadlo.

Kdo si chtěl zmrzlinu ještě více ozvláštnit, přidal do ní marmeládu, čerstvé ovoce nebo třeba dřeň z jahod, oříšky a jiná semínka.

Pokud tuto zmrzlinu jednou ochutnáte, můžete si být jisti, že dnes běžně prodejné chemické náhražky už nevezmete do pusy a v těchto letních tropických dnech si jí připravíte do mrzáku pořádné zásoby.

NA JEDNODUCHÝ RECEPT, JAK PŘIPRAVIT ZMRZLINU JEN ZE TŘÍ INGREDIENCÍ, SE PODÍVEJTE DO NAŠÍ GALERIE:

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články