Vaření bez chemie: Kde se můžete v klidu a bez výčitek skvěle najíst?

Tartar z červené řepy polechtá vaše chuťové pohárky
Zdroj: Triton
Tartar z červené řepy polechtá vaše chuťové pohárkyCitronový dezert je pouze z přírodních surovin.Zprudka osmažený losos, uvnitř syrový na japonský způsob.Uzený losos je delikatesou.+ 5 fotek+ 6 fotek

Celoevropský projekt CEFF (Certified E-Friendly Food) funguje v České republice a na Slovensku již osm let. Cílem projektu je rozlišit kvalitní potraviny neobsahující konzervanty, umělá sladidla, barviva a glutamáty, které poznáte podle jednoduchého loga.

Petra Járková
Petra Járková 04. 06. 2019 12:00

Snad každý již dnes ví, že přemíra tzv. éček lidskému organismu škodí. Proto je vhodné jejich spotřebu snížit a nekonzumovat je, když to není bezpodmínečně nutné. Samozřejmě ne všechna éčka jsou škodlivá nebo nějak nebezpečná, projekt bude sledovat především ta nejvíce diskutovaná, jako např. konzervanty, glutamát, sladidla či umělá barviva.

Pokud produkt tato éčka neobsahuje, obdrží logo CEFF, které je vyobrazeno na přední, případně zadní straně obalu. „Chtěli jsme, aby byla absence těchto 'nežádoucích' éček pro spotřebitele jasně viditelná a srozumitelná, aby nemuseli dlouho studovat složení výrobku, které je mnohdy psáno třeba i malinkým, a tudíž nečitelným písmem,“ říká zástupkyně iniciativy v České republice Ivana Bednářová. Tato aktivní matka tří dětí se pustila do projektu právě po narození svých potomků, kdy se o stravu a její složení začala logicky zajímat více než kdy jindy.

Projekt CEFF se nechce v žádném případě pouštět do diskuse o bezpečnosti, resp. škodlivosti jednotlivých éček, jeho cílem je jednoduše omezení jejich konzumace. Vznikal po dobu dvou let, a to za spolupráce odborníků na výživu a zdravý životní styl.

Pod projektem CEFF vznikla iniciativa zaměřená na školní stravování a stravování v domovech pro seniory pod názvem Pestrá strava. Nyní projekt CEFF zacílil na gastronomické provozy pro širokou veřejnost. Většina lidí pochopila, že stravování velmi úzce souvisí s naším zdravím. Mnoho lidí hledá v jídelním lístku zdravá, chutná, a především nutričně hodnotná jídla. Kvalitní strava by měla být koneckonců na našem každodenním jídelníčku.

Projekt CEFF pomáhá restauracím zařadit kvalitní a nutričně vyvážené pokrmy do jejich nabídky, a co víc, u vybraných pokrmů označených logem Bez zbytečné chemie se můžete dozvědět jejich nutriční hodnoty a jste zároveň ujištěni, že dané jídlo neobsahuje konzervanty, umělá sladidla, barviva a glutamáty.

Jedním z příkladů je fine diningová restaurace Triton na Václavském náměstí. „Do tohoto projektu jsme se zapojili moc rádi, zákazníci čím dál více v menu hledají zdravá a nutričně hodnotná jídla. V naší restauraci si mohou být jisti, že jídla připravujeme z čerstvých surovin a nutriční hodnotu konzultujeme s odborníky na výživu.“ Tomáš Horák, šéfkuchař restaurace Triton Restaurant, Praha.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články