Vyzkoušejte zdravé maso: Co je to fermentace a jak dodává jídlu na kvalitě?

Ochutnejte fermentovaného holuba
Zdroj: Triton
Pod taktovkou šéfkuchaře si můžete dopřát i fermentované specialityOchutnejte fermentovaného holubaFermentovat můžete každé masoUž jste ochutnali fermentovanou srnu?+ 1 fotka+ 2 fotky

Fermentace masa je řízený proces, při němž je určen směr procesů přeměny složitých bílkovin na jednodušší formy . Díky tomuto procesu se z něj stává umělecké dílo, které lahodí oku i chuťovým buňkám. Musíte to však umět!

Petra Járková
Petra Járková 24. 01. 2020 10:00

Na několik rad ohledně fermentace masa jsme se zeptali přímo odborníka Tomáše Horáka, executive chefa restaurace Triton, který se jako jediný tímto procesem zabývá.

Staření a fermentace masa není to samé

Staření masa je přirozený spontánní proces zrání masa, při němž dochází k chemicko-biologickým procesům – díky látkám obsaženým v samotném masu. Snahou při staření je zabránit napadení masa cizími látkami (zejména plísněmi).

Fermentace masa je řízený proces, při němž je určen směr procesů přeměny složitých bílkovin na jednodušší formy a také organoleptických vlastností způsobených ušlechtilou plísní. Funguje to tak, že je maso obaleno v nosiči (zde vařená kulatozrnná rýže) fermentačních látek (zde spóry ušlechtilé plísně Aspergillus oryzae, česky Kropidlák rýžový), které rýži enzymaticky promění – „nasladují“, pak je proces uměle zastaven usušením napadené rýže. Nicméně tím, že se tato usušená napadená a následně rozemletá rýže dostane do kontaktu s masem (které je v ní cíleně obaleno) obsahujícím vodu, tak se enzymatický proces opět rozběhne – rozšíří se do svaloviny masa.

Japonský původ

„Zemí původu fermentace masa je Japonsko. Já jsem objevil tajemství fermentovaného masa v jedné německé michelinské restauraci před třemi roky a od té doby na tuto unikátní techniku nedám dopustit. Maso fermentované několik dní v japonské koji rýži s ušlechtilou plísní je totiž svěží a křehké, takže mu následně stačí jen velmi krátká a šetrná úprava. Navíc je velice prospěšné pro trávicí ústrojí. Jako příklad bych uvedl steak. V normální podobě ho člověk tráví 6 hodin. Ve fermentované podobě se čas trávení zkracuje na pouhou 1 hodinu,“ prozrazuje Tomáš.

Ovlivňuje křehkost, chuť i vůni

Samotný postup fermentace spočívá ve speciální koji rýži, která je infikovaná ušlechtilou plísní. Ta se rozmixuje v termomixu úplně na prášek a tím se obalí maso. Pak se maso zabalí do folie a nechá den až tři dny pracovat. Záleží na druhu masu. Důležitá je teplota, ideální se pohybuje kolem osmi až devíti stupňů. Fermentace ovlivní nejen křehkost a pH masa, ale také chuť i vůni.

Nejvhodnější maso pro fermentaci

„Fermentovat se dá jakékoliv maso. Osobně rád fermentuji sumečka, holuba, srnku či kamzíka. Tato úprava masa mě nadchla, jelikož mě baví kombinovat staré osvědčené techniky, které přidávají na kvalitě jídla,“ dodává Tomáš Horák z restaurace Triton, která pod jeho taktovkou připravuje tři fermentované pokrmy. Makrelu, srnku a holuba. Od jara se hosté mohou těšit i na fermentovanou perličku.

NA FERMENTOVANÉ DELIKATESY OD TOMÁŠE HORÁKA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články