Netradiční lívance: Vyzkoušejte kokosové, mandlové nebo dokonce pivní

Pivní lívance s jablky

Suroviny:
300 ml světlého piva OSSEGG / náš tip ATHANASIUS 10 OSSEGG PRAHA /
2 vejce
½ lžičky mleté skořice
200 g hladké mouky
sůl
olej na smažení
1 lžíce vanilkového cukru nejlépe domácího
2 nakyslá jablka / náš tip zelené jablka Grenny Smith/
2 lžíce másla
2-3 lžíce tuzemského rumu
150 g cukr krupice

Postup:
1.	Žloutky oddělte od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do misky vlijte pivo a v něm rozšlehejte žloutky s cukrem, skořicí, moukou a špetkou soli. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
2.	Jablka oloupejte a vykrojte jadřinec tak, aby jablka zůstala vcelku. Pak je nakrájejte na kolečka o tloušťce asi půl centimetrů.
3.	Pánev na středním ohni vytřete olejem nebo přepuštěným máslem. Jablková kolečka obalte v těstě a smažte z obou stran dozlatova.
4.	Máslo rozehřejte s tuzemákem. V misce smíchejte pomocí metly oba cukry a skořici. Ještě na pánvi potírejte lívance máslem s tuzemákem a potom je obalte v cukru se skořicí.
Zdroj: Restaurace Ossegg
Čokoládové lívance:

Suroviny:
40 g čokolády s vysokým obsahem kakaa (min. 70%), 2 lžíce másla, 3 dl plnotučného mléka, 80 g hladké špaldové mouky, 50 g jemných ovesných vloček, 1 lžička kakaa holandského typu, 1 vejce.

Postup:
Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu máslo a trochu mléka.

V míse zatím smíchejte veškeré suché suroviny – mouku, jemné ovesné vločky a kakao. Pokud neseženete jemné vločky, stačí, když klasické rychle promixujete na hrubou moučku s kousky.

Suchou směs zalijte mlékem a promíchejte, poté přidejte směs zchladlé rozpuštěné čokolády a také vejce.

Pokud budete mít hodně savé vločky nebo třeba menší vejce, nebojte se směs více naředit mlékem. Těsto bude hrudkovité kvůli vločkám, ale to vůbec nevadí. Nechte jej deset minut odpočinout.

Nyní můžete smažit nasucho nebo na troše másla.

Lívance můžete zdobit ještě čokoládovou omáčkou. Tu získáte stejně jako čokoládový základ na lívance. Zdobit můžete také oříšky a ještě posypat kakaem. Skvělé jsou obláčky s ořechovým máslem, kvalitní nutellou a banánem.Mandlové lívance:

Suroviny:
1 měkký banán, 400 ml mandlového rostlinného mléka, 200 g hladké mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 1 lžičku mandlové esence, 1 lžíci rozpuštěného kokosového oleje, 1 lžíci tmavého třtinového cukru.

Postup:
Nejprve vidličkou rozmačkejte banán, pak do mísy přidejte všechny zbývající suroviny a šlehejte, dokud není těsto zcela kompaktní a bez hrudek. Stačí na to i míchačka.

Nechte jej asi deset minut odstát. Smažte nasucho nebo na troše kokosového oleje.

Mandlové lívanečky jsou jemné, pokud chcete zachovat veganskou snídani, podávejte je s kokosovým nebo sójovým jogurtem a čerstvým ovocem.

Vynikající je také kyselejší marmeláda – například rybíz nebo malina, protože mandle a banán v těstě jsou spíše sladké.Kokosové lívance:

Suroviny:
100 ml kokosového mléka z plechovky, 50 g jemné kokosové mouky, 2 vejce, 1 lžičku cukru.

Postup:
Šlehejte kokosové mléko s moukou, vejci a cukrem. Těsto nechte pět minut odstát a smažte na nepřilnavé, nejlépe keramické pánvi. Můžete si pomoct trochou kokosového oleje.

Někdy mají kokosové lívance tendenci se trhat, proto je lepší začít s menšími lívanečky. Když jsou na jedné straně dostatečně opečené, že i tvar drží při sobě, otočte.

Nejlepší jsou s mascarpone nebo zakysanou smetanou a ovocem podle sezonyPivní lívance s jablky:

Suroviny:
300 ml světlého piva OSSEGG / náš tip ATHANASIUS 10 OSSEGG PRAHA /
2 vejce
½ lžičky mleté skořice
200 g hladké mouky
sůl
olej na smažení
1 lžíce vanilkového cukru nejlépe domácího
2 nakyslá jablka / náš tip zelené jablka Grenny Smith/
2 lžíce másla
2-3 lžíce tuzemského rumu
150 g cukr krupice.

Postup:
1.	Žloutky oddělte od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do misky vlijte pivo a v něm rozšlehejte žloutky s cukrem, skořicí, moukou a špetkou soli. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
2.	Jablka oloupejte a vykrojte jadřinec tak, aby jablka zůstala vcelku. Pak je nakrájejte na kolečka o tloušťce asi půl centimetrů.
3.	Pánev na středním ohni vytřete olejem nebo přepuštěným máslem. Jablková kolečka obalte v těstě a smažte z obou stran dozlatova.
4.	Máslo rozehřejte s tuzemákem. V misce smíchejte pomocí metly oba cukry a skořici. Ještě na pánvi potírejte lívance máslem s tuzemákem a potom je obalte v cukru se skořicí. 
+ 1 fotka+ 2 fotky

Kdo by nemiloval lívance? Jejich vůně po vanilkovém cukru, chuť rozplývající se na jazyku a dokonalý vzhled podtrhnutý šlehačkou, marmeládou nebo třeba ovocem vás zkrátka vždycky dostanou. Vyzkoušejte ale recepty na jejich netradiční varianty. Která vám zachutnala nejvíc?

Petra Járková
Petra Járková 13. 01. 2020 10:00

Lívanec je kynutý druh moučníku, podobný palačince, který se smaží. Těsto se připravuje nejčastěji z mouky, mléka, jogurtu, prášku do pečiva, vajec, případně i jiných přísad. Které varianty patří v českých zemích mezi nejoblíbenější?

Pivní lívance s jablky

Češi jsou jako milovníci piva známí po celém světě, možná se brzy stanou i slavní jako milovníci pivních lívanců. Pokud totiž tuto delikatesu připravíte podle rad a tipů šéfkuchaře Lukáše Holého, můžeme vám garantovat, že si je oblíbíte a už nebudete chtít jiné.

Suroviny:

300 ml světlého piva Ossegg  (náš tip: Athanasius 10 Ossegg)

2 vejce

½ lžičky mleté skořice

200 g hladké mouky

sůl

olej na smažení

1 lžíce vanilkového cukru, nejlépe domácího

2 nakyslá jablka (náš tip: zelená jablka Granny Smith)

2 lžíce másla

2-3 lžíce tuzemského rumu

150 g cukr krupice

Postup:

Žloutky oddělte od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do misky vlijte pivo a v něm rozšlehejte žloutky s cukrem, skořicí, moukou a špetkou soli. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.

Jablka oloupejte a vykrojte jadřinec tak, aby jablka zůstala vcelku. Pak je nakrájejte na kolečka o tloušťce asi půl centimetrů.

Pánev na středním ohni vytřete olejem nebo přepuštěným máslem. Jablková kolečka obalte v těstě a smažte z obou stran dozlatova.

Máslo rozehřejte s tuzemákem. V misce smíchejte pomocí metly oba cukry a skořici. Ještě na pánvi potírejte lívance máslem s tuzemákem a potom je obalte v cukru se skořicí.

Domácí vanilkový cukr

Takové lívance jsou nejlepší s voňavým vanilkovým cukrem. Jak ho připravit nám také prozradil šéfkuchař Holý. Domácí vanilkový cukr podle jeho rad vyrobíte tak, že do sklenice nebo plechovky s prosátým moučkovým cukrem vložíte nalámaný vanilkový lusk rozříznutý podél napůl. Cukr postupně doplňujte a čas od času vyměňte i lusk, přičemž ten starý použijte do vaření nebo pečení.

Rady pro dokonalé lívance

Obecně chtějí lívance péči. Aby byly vždy chutné a nadýchané, řiďte se těmito třemi radami. Lívance můžete smažit i na lívanečníku, budou mít pravidelný tvar. Hotové lívance můžete dochutit lžičkou zakysané smetany nebo podávat s čerstvými borůvkami či lesním ovocem (ostružiny, maliny, jahody). Zajímavou chuť jim dodají i bezinky či brusinky. Lívance můžete také potřít povidly a posypat strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem. Při žádné variantě nešlápnete vedle a pochutnáte si nejenom vy, ale i ostatní strávníci.

RECEPTY NA DALŠÍ ORIGINÁLNÍ LÍVANCE NAJDETE V GALERII:

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Související články

Další články